Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinci prenikli cez hranice a napadli ruské dediny, tvrdí Moskva. Putin zvolal bezpečnostnú radu

02.03.2023, 11:26
02.03.2023, 14:36
Autor:
ČTKČTKchocho
  • Hovorca Vladimira Putina potvrdil, že ruský prezident zrušil dnešnú cestu na Kaukaz a v Kremli prijíma hlásenia z miesta o "teroristickom útoku". 
  • Dmitrij Peskov neodpovedal na otázku, či by sa kvôli incidentu mohol zmeniť status "špeciálnej vojenskej operácie".
  • "Neviem, zatiaľ nemôžem povedať," povedal hovorca.
  • K zodpovednosti sa prihlásil Ruský dobrovoľnícky zbor, čo je jednotka bojujúca ako súčasť ukrajinských ozbrojených síl.

Vojaci ruskej národnej gardy bojujú s členmi dvoch ukrajinských diverzných a prieskumných skupín, ktorí prenikli do dvoch dedín v pohraničnej oblasti Ruska Briansk, uviedla dnes ruská štátna agentúra TASS. Ukrajinský portál RBK-Ukraina varoval, že to bola pravdepodobne ruská provokácia, Kyjev poprel útok na ruské územie. Nie je možné okamžite overiť protichodné tvrdenia bojujúcich strán.

image

Oligarcha blízky Putinovi: Rusku sa v budúcom roku minú peniaze, na spriatelených trhoch sa presadíme ťažko

Podľa ruských médií sa má stretnúť pod vedením Vladimira Putina Rada bezpečnosti, ktorá spája najbližších spolupracovníkov prezidenta. Na sociálnych sieťach sa k zodpovednosti za akciu prihlásili ruskí dobrovoľníci bojujú spolu s Ukrajincami proti Putinovmu režimu.

Putin v Kremli prijíma hlásenia

Sám Putin vyhlásil, že ukrajinskí diverzanti, ktorí prenikli na ruské územie, úmyselne strieľali po civilistoch, čo označil za "teroristický čin" a "zločin". Ocenil ruských vojakov a dôstojníkov za to, že v "špeciálnej vojenskej operácii" na Ukrajine bránia vlasť "pred neonacistami a teroristami". Vo vystúpení odvysielanom ruskými televíziami tiež vyhlásil, že "ukrajinskí neonacisti a ich páni neuspejú", hoci Západ si zrejme "dnešný zločin" ani nevšimne.

Zatiaľ čo ruské médiá špekulovali, či sa Rada bezpečnosti už stretla alebo kedy sa stretla, Putinov hovorca Dmitrij Peskov potvrdil, že prezident zrušil dnešnú cestu na Kaukaz a v Kremli prijíma správy z miesta o „teroristickom útoku“. Tvrdil, že zasadnutie bezpečnostnej rady bolo naplánované na piatok 3. marca.

Hovorca neodpovedal na otázku, či by sa kvôli incidentu mohol zmeniť status "špeciálnej vojenskej operácie", ako Kremeľ označuje vojnu proti Ukrajine, ktorú vedie už dlhšie ako rok. "Neviem, zatiaľ nemôžem povedať," povedal Peskov.

Kyjev akciu na ruskom území poprel. "Neútočíme na ruské územie, Ukrajina vedie obrannú vojnu za oslobodenie svojho územia," napísal na twitteri poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. Poukázal na "paniku a rozklad" v Rusku, ktorá sa odráža v rastúcom počte útokov "neidentifikovaných lietajúcich objektov" na infraštruktúrne objekty v hĺbke Ruska.

Rusi fantazírujú, píšu na Ukrajine

"Skupiny ukrajinských diverzantov prenikli do dvoch dedín, v jednej sa zmocnili rukojemníkov z radov miestnych obyvateľov. Gardisti zvádzajú s útočníkmi boj," citoval TASS nemenovaný zdroj zo silových zložiek. Podľa neho si boj vyžiadal obete a ranených medzi dedinčanmi, Ukrajinci sa údajne mohli zmocniť až šiestich rukojemníkov. Tajná služba FSB oznámila, že spolu s vojakmi podniká opatrenia na likvidáciu "ozbrojených ukrajinských nacionalistov".

image

Pri Vuhledare sa odohrala najväčšia tanková bitka vojny na Ukrajine. Rusi stratili 130 obrnených vozidiel

"Úrady v Brianskej oblasti nepotvrdzujú informáciu, že sa diverzanti zmocnili rukojemníkov v dedine Sušany," napísal denník Kommersant v on-line reportáži na svojom webe.

Gubernátor oblasti Alexander Bogomaz predtým uviedol, že ukrajinskí záškodníci strieľali po idúcom aute, jeden človek bol zabitý, dieťa utrpelo zranenie. V rovnakej oblasti útočil podľa gubernátora ukrajinský dron a dedina Lomakovka bola ostreľovaná z mínometov.

"Rusi pravdepodobne opäť uskutočňujú provokačný zámer. V Brianskej oblasti si vymysleli údajnú prestrelku s ukrajinskou prieskumnou a diverznou skupinou, ktorá prenikla do oblasti, a tiež fantazírujú o ‘rozsiahlych bojoch‘ a ‘rukojemníkoch‘," napísal web RBK-Ukrajina. Výber miesta podľa portálu nebol náhodný, obe dediny Ljubečany a Sušany, kam údajne prenikla päťdesiatka ukrajinských záškodníkov, sú pri hraniciach s Ukrajinou.

Útok ruských dobrovoľníkov

Na sociálnych sieťach sa začali šíriť videá údajných ukrajinských diverzantov útočiacich na ruské dediny. Vojenský bloger, ktorý na Twitteri vystupuje ako NOËL, na ich základe ruské tvrdenia spochybňuje. "Mohol by mi nejaký vojenský špecialista povedať, na čo slúži, keď sa identifikujete pomocou pások na ruke a uverejňujete videá na sociálnych sieťach, keď máte byť sabotážnou skupinou?" pýta sa. Iné zdroje však pripúšťajú, že by mohlo ísť o ruských dobrovoľníkov v radoch ukrajinskej armády, ako to o sebe muži vo videách tvrdia. 

 

K zodpovednosti sa medzitým podľa denníka Ukrajinska pravda prihlásil Ruský dobrovoľnícky zbor, čo je jednotka bojujúca od minulého leta ako súčasť ukrajinských ozbrojených síl. Podľa zboru na ruské územie neprenikli žiadni ukrajinskí záškodníci, čo je lož kremeľskej propagandy, ale jeho bojovníci, "aby ukázali krajanom, že majú nádej a že slobodní ruskí ľudia so zbraňou v ruke môžu bojovať proti režimu".

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov označil udalosti v Brianskej oblasti za "konflikt medzi ruskými občanmi" v rámci "úplne nestabilnej" Ruskej federácie, zmietanej obrovským množstvom vnútorných problémov. Vyhlásenie dobrovoľníckeho zboru podľa neho "svedčí o tom, že sa ruský ľud začína prebúdzať proti krvavej Putinovej diktatúre". Jusov pripomenul vyhlásenie zboru, že nebojuje proti civilistom, ale výlučne proti Putinovmu režimu a jeho sluhom.

01 - Modified: 2023-03-02 10:11:57 - Feat.: 0 - Title: Štátny tajomník Švec pre HN: Taiwan je lídrom v inováciách, považujeme ho za náš vzor 02 - Modified: 2023-03-02 10:10:18 - Feat.: 1 - Title: Rusko útočí na Bachmut a postupuje, uvádza ukrajinská armáda. Poslanec vyhlásil, že sa budú musieť stiahnuť 03 - Modified: 2023-03-02 09:43:34 - Feat.: 1 - Title: Pri Vuhledare sa odohrala najväčšia tanková bitka vojny na Ukrajine. Rusi stratili 130 obrnených vozidiel
01 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:25