Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Tvrdenie Moskvy o narušení ruských hraníc z Ukrajiny a streľbe na civilistov je provokácia, tvrdí Kyjev

02.03.2023, 13:06
Autor:
TASRTASR

Gubernátor ruskej Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz vo svojich statusoch na sociálnych sieťach napísal, že Ukrajinci zastrelili jednu osobu a zranili desaťročné dieťa.

Ukrajina vo štvrtok odmietla  tvrdenia Moskvy, že skupina ukrajinských diverzantov prekročila hranice Brianskej oblasti na juhu Ruska a spustila paľbu na civilistov. Kyjev tieto tvrdenia označil za "úmyselnú provokáciu," informovala agentúra Reuters.

"Tvrdenie o (diverznej) skupine v Rusku je klasickou zámernou provokáciou. Rusko chce vystrašiť vlastný národ, aby ospravedlnilo útok na inú krajinu a rastúcu biedu po roku vojny," uviedol v statuse zverejnenom v aplikácii Twitter poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

Reuters vo svojej správe citoval z vyhlásenia ruskej Federálnej bezpečnostnej služby, podľa ktorej sa jej zložky a  príslušníci ruskej armády snažia zlikvidovať "ozbrojenú skupinu ukrajinských nacionalistov", ktorí prekročili hranice Ruska.

Zranili aj dieťa

Gubernátor Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz vo svojich statusoch na sociálnych sieťach napísal, že Ukrajinci zastrelili jednu osobu a zranili desaťročné dieťa.

image

Šéf Wagnerovej skupiny tvrdí, že jeho žoldnieri sú takmer v centre Bachmutu

Bogomaz tiež informoval, že ukrajinské ozbrojené sily podnikli útok aj dronom a vypálili delostrelecké granáty na ďalšie oblasti v blízkosti rusko-ukrajinských hraníc.

Ruská štátna tlačová agentúra TASS vo svojom spravodajstve tvrdí, že ukrajinskí diverzanti prenikli do dvoch dedín a v jednej z nich vzali miestnych obyvateľov ako rukojemníkov. Tlačová agentúra RIA zasa uviedla, že niekoľko ľudí bolo zajatých ako rukojemníci v obchode v obci Ľubečany, ktorá sa nachádza necelý kilometer od ruskej hranice s Ukrajinou.

image

USA využívali jadrovú dohodu na pomoc Kyjevu pri útokoch na ruské ciele, tvrdí Lavrovov námestník

Agentúre Reuters sa tieto správy nepodarilo overiť. Reuters však súčasne pripomenul, že Rusko aj v nedávnej minulosti zverejnilo tvrdenia o prieniku ukrajinských diverzantov na územie Brianskej oblasti.

Bezpilotné lietadlá

Britská vojenská rozviedka vo svojej stredajšej zvodke uviedla, že ruská armáda podniká útoky bezpilotnými lietadlami proti Ukrajine aj z Brianskej oblasti.

Ide o región, ktorý susedí s oblasťami na severe Ukrajiny a je bližšie k hlavnému mestu Kyjev ako iné miesta používané ruskou armádou na odpaľovanie rakiet alebo vypúšťanie dronov.

image

Ak by bol pri moci Trump, vojna na Ukrajine by nevypukla, tvrdí Orbán

Putin tento týždeň apeloval na FSB, že musí posilniť ochranu krajiny pred špionážnymi skupinami a tým, čo označil za teroristické hrozby prichádzajúce z Ukrajiny a Západu.

"Vašou úlohou je postaviť hrádzu sabotážnym skupinám, zastaviť pokusy o nelegálnu prepravu zbraní a munície do Ruska," povedal Putin v utorkovom prejave.

01 - Modified: 2023-03-02 10:49:36 - Feat.: 1 - Title: Lavrov tvrdí, že Západ marí dohodu o vývoze obilia a hnojív. Blíži sa koniec jej platnosti 02 - Modified: 2023-03-02 13:36:59 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci prenikli cez hranice a napadli ruské dediny, tvrdí Moskva. Putin zvolal bezpečnostnú radu 03 - Modified: 2023-03-02 10:10:18 - Feat.: 1 - Title: Rusko útočí na Bachmut a postupuje, uvádza ukrajinská armáda. Poslanec vyhlásil, že sa budú musieť stiahnuť
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 03 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:09