Tri ruské rakety vypálené z ruskej Belgorodskej oblasti dopadajú na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Druhé najväčšie ukrajinské mesto je po ruských útokoch bez elektriny, vody a kúrenia

09.03.2023, 10:32
09.03.2023, 11:07
Autor:
TASRTASRpebpeb

Najrozsiahlejší ruský útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru za uplynulé týždne zasiahol najmenej desať z 27 ukrajinských administratívnych celkov.

Obyvatelia druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov ostali vo štvrtok po ruských útokoch na energetickú infraštruktúru bez elektriny, vody a kúrenia.

"V celom meste nie je elektrina. V kritickej infraštruktúre sme prešli na generátory. Doprava na elektrický pohon nefunguje. Kúrenie a dodávky vody nie sú k dispozícii z dôvodu nedostatku napätia v elektrickej sieti," povedal starosta Charkova Ihor Terechov v televízii.

image

VEĽKÁ ANALÝZA: Napätie naberá na obrátkach, Moldavsku hrozia zničením. Môže Putin rozpútať nový konflikt?

Ruským útokom v noci na štvrtok čelila aj ukrajinská metropola Kyjev. Približne 40 percent obyvateľov Kyjeva je v súčasnosti bez kúrenia, uviedla kyjevská vojenská správa na platforme Telegram.

V Chersone na juhu krajiny zahynuli pri ostreľovaní ruskej armády traja ľudia. "Ruskí teroristi ostreľovali ráno Cherson. Zasiahli... zastávku verejnej dopravy. Pri ostreľovaní zahynuli traja ľudia," uviedol vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Najrozsiahlejší ruský útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru za uplynulé týždne zasiahol najmenej desať z 27 ukrajinských administratívnych celkov, vyplýva z vyjadrenia ukrajinského prezidena Volodymyra Zelenského. Údery si vyžiadali najmenej päť obetí - štyri v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti a jednu v Dnipropetrovskej oblasti.

image

Vedenie Kremľa sa možno nášho víťazstva nedožije, zaznelo v ruskej televízii

Zelenskyj dodal, že Rusko vypálilo na Ukrajinu 81 rakiet. V Kyjeve zaznamenali i útoky kamikadze dronov.

Rusko podľa jeho slov útočí s cieľom opätovne zastrašiť Ukrajincov. "Okupanti vedia len terorizovať civilistov. To je všetko, čo dokážu. Nepomôže im to však. Nevyhnú sa zodpovednosti za všetko, čoho sa dopúšťajú," napísal Zelenskyj.

Prezident sa poďakoval krajinám, ktoré pomáhajú chrániť vzdušný priestor Ukrajiny a každému, kto prispieva k úsiliu prekonávať následky ruských útokov.

01 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:29