Demonštrant drží palestínske vlajky pri horiacich pneumatikách počas protestu proti razii izraelskej armády. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Na Západnom brehu Jordánu židovský osadník zastrelil jedného Palestínčana, strety s armádou pokračujú

10.03.2023, 12:12
Autor:
ČTKČTK

Nočnú raziu v obci Nilin sprevádzali ďalšie strety izraelskej armády s Palestínčanmi, ktorí na vojakov hádzali kamene a podľa armády aj Molotove kokteily.

Na okupovanom Západnom brehu Jordánu dnes nad ránom židovský osadník zastrelil Palestínčana s nožom, ktorý sa podľa neho vlúpal na jeho pozemok. Informovala o tom podľa miestnych médií izraelská armáda. Ostré strety medzi vojakmi a Palestínčanmi vypukli v noci na Západnom brehu v arabskej obci Nilin, kde armáda vykonávala raziu v dome palestínskeho útočníka, ktorý vo štvrtok večer v Tel Avive zranil troch ľudí, z toho jedného vážne.

Dnešný incident sa odohral v osade Karnej Šomron na severe Západného brehu. Podľa armády mal Palestínčan nôž a improvizované výbušné zariadenie, s ktorým sa predtým pokúsil zaútočiť na dvoch vojakov, než ho potom osadník zastrelil.

Strety armády s Palestínčanmi

Nočnú raziu v obci Nilin sprevádzali ďalšie strety izraelskej armády s Palestínčanmi, ktorí na vojakov hádzali kamene a podľa armády aj Molotove kokteily. Vojaci v dome zatkli otca a ďalšieho príbuzného dvadsaťtriročného útočníka, ktorý strieľal vo štvrtok večer v Tel Avive na rušnej triede pri kaviarni plnej ľudí. Polícia ho krátko po tom, čo zranil troch ľudí, na úteku zastrelila. Traja zranení zo štvrtkového útoku sú v nemocnici v Tel Avive, jeden z nich je stále v kritickom stave, napísal dnes server The Times of Israel.

image

Najmenej traja Palestínčania zahynuli pri razii izraelskej armády v Predjordánsku

Podľa izraelskej polície bol útočníkom už skôr súdený člen radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy. Hamas sa k útoku explicitne neprihlásil, ale vo vyhlásení uviedol, že išlo o "prirodzenú reakciu" na razie izraelskej armády so zabitými Palestínčanmi.

Izraelská armáda vykonáva intenzívnejšiu raziu na okupovanom Západnom brehu už zhruba rok a ich cieľom je podľa nej zatýkanie palestínskych radikálov. Len tento rok pri týchto akciách zomrelo vyše sedem desiatok Palestínčanov, väčšinou radikálov, ale tiež niekoľko civilistov. O život od januára pri viacerých teroristických útokoch palestínskych radikálov prišlo na Západnom brehu a v Jeruzaleme tiež 14 Izraelčanov, napísal dnes server The Times of Israel.

Násilnosti sa stupňujú

Koncom februára násilnosti na Západnom brehu vygradovali, keď desiatky židovských osadníkov zapaľovali domy a autá v arabskej dedine Huvára, čo aj veliteľ izraelskej armády v oblasti Jehuda Fuchs označil za pogrom.

image

Ženy vytvorili ľudskú reťaz na protest proti súdnej reforme v Izraeli, ktorá by zmenšila moc súdov

Napätie v Izraeli rastie aj v súvislosti s krokmi novej vlády Benjamina Netanjahua, ktorá sa úradu ujala koncom decembra a v ktorej sú aj krajne pravicové a ultraortodoxné strany. Ich predstavitelia, vrátane ministrov, podporujú rozširovanie židovských osád na Západnom brehu. To považuje väčšina medzinárodného spoločenstva za nelegálne a za hlavnú prekážku riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Už od januára sa v Izraeli konajú protivládne demonštrácie, ktoré sa spočiatku odohrávali každú sobotu v Tel Avive, ale po oznámení vládneho návrhu súdnej reformy, ktorá má dať väčšie právomoci vláde pri vymenovaní sudcov a obmedziť právomoci najvyššieho súdu, sa rozrástli do niektorých ďalších miest, vrátane Jeruzalema. Niekoľkokrát sa ich zúčastnilo vyše stotisíc ľudí. Opozícia, viacerí experti i časť vojakov izraelskej armády v zálohe reformu kritizujú s tým, že ohrozia demokraciu. Niektorí hovoria dokonca o nástupe "diktatúry".

Posledné masové protesty, nazvané "deň odporu proti diktatúre", sa konali vo štvrtok. Večerný útok v Tel Avive sa odohral len krátko po tom, ako izraelský prezident Jicchak Herzog vyzval Netanjahuovu vládu, aby schvaľovanie súdnej reformy zastavila.

01 - Modified: 2023-03-01 22:15:00 - Feat.: 1 - Title: Izraelská polícia proti demonštrantom použila zábleskové granáty. Tí odmietajú zmenu justície 02 - Modified: 2023-02-26 13:29:51 - Feat.: 1 - Title: Izraelská a palestínska delegácia rokujú v Jordánsku o zmiernení napätia 03 - Modified: 2023-02-23 11:06:51 - Feat.: 1 - Title: Vo veku 85 rokov zomrel dlhoročný palestínsky vyjednávač s Izraelom a bývalý premiér Ahmad Kuraja
01 - Modified: 2024-04-20 16:02:12 - Feat.: - Title: Palestínska samospráva po americkom vete v OSN prehodnotí vzťahy s USA, vyhlásil Abbás 02 - Modified: 2024-04-20 14:09:00 - Feat.: - Title: Ukrajina, Izrael, Taiwan aj TikTok. V Kapitole začalo ostro sledované rokovanie 03 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 05 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:04