Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice na ruské pozície pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinského veliteľa, ktorý sa sťažoval na zlý výcvik, poslali cvičiť nováčikov

17.03.2023, 10:56
Autor:
ČTKČTK

Dostanem stovku nových vojakov. Ale nedajú mi čas na výcvik. Nariadia mi, aby som ich viedol do boja. Ale tí vojaci jednoducho všetko zahodia a utečú, sťažuje sa generál Kupola.

Veliteľa práporu ukrajinských výsadkárov, ktorý sa americkému denníku The Washington Post posťažoval na zlý výcvik nováčikov poslaných do jeho jednotky, znížili hodnosť a preložili ho do výcvikového strediska ako zástupcu veliteľa. Uviedla to dnes na svojom webe ruská redakcia BBC s odvolaním sa na vyjadrenie dotknutého veliteľa vo viacerých ukrajinských médiách.

Veliteľ s prezývkou Kupola povedal portálu Hromadske, že generál Maksym Myrhorodskyj, ktorý velí výsadkovým vojskám, vysvetlil tento krok tým, že keď sa Kupola sťažuje na zlý výcvik vojakov, tak nech ich sám cvičí. V reakcii na to Kupol podľa denníka Ukrajinska pravda podal žiadosť o prepustenie.

Kupol si americkému listu posťažoval, že stovky neskúsených a zle vycvičených vojakov ušli z pozícií, len čo sa ocitli pod paľbou nepriateľa. Uviedol tiež, že z 500 vojakov, ktorí pôvodne slúžili v jeho prápore, bola počas rok trvajúcej vojny stovka mužov zabitá a ostatných vyradila z bojov zranenia.

image

Sú to tridsaťročné šroty. Je jedno, kam pôjdu, hovorí Sulík. Čo si myslia poslanci o migoch? (veľká anketa)

"Dostanem stovku nových vojakov. Ale nedajú mi čas na výcvik. Nariadia mi, aby som ich viedol do boja. Ale tí vojaci jednoducho všetko zahodia a utečú," uviedol. "Pýtam sa vojaka, prečo nestrieľa, a odpovie mi, že sa bojí hluku výstrelov. A ani nikdy nehádzal granát. Potrebujeme inštruktorov NATO vo všetkých našich výcvikových strediskách a našich inštruktorov by bolo treba jednoducho poslať do zákopov. Pretože nezvládli svoju úlohu," dodal.

Americký denník The Washington Post tieto výroky zverejnil v pondelkovom článku, v ktorom upozornil, že kvalita ukrajinských síl, pokladaná za podstatnú výhodu voči Rusku, sa zhoršila v dôsledku strát mnohých najskúsenejších vojakov. To spolu s nedostatkom munície vedie k pochybnostiam o pripravenosti Kyjeva podniknúť jarnú ofenzívu.

Velenie ukrajinských výsadkárov podľa denníka Ukrajinska pravda tvrdí, že Kupol v interview, ktoré nemal povolené, šíril nedôveryhodné tvrdenia, preháňal výšku strát a porušil vojenské tajomstvo. Ubezpečilo, že všetci noví výsadkári prechádzajú základným a profesionálnym výcvikom a sám Kupol sa na výcvik nováčikov nikdy svojim nadriadeným či výcvikovým strediskám nesťažoval. Dodal, že do jeho jednotky boli zaradení aj vojaci, ktorí absolvovali výcvik v Británii.

01 - Modified: 2023-03-16 10:04:43 - Feat.: 1 - Title: Množstvo mŕtvych leží ďaleko na sever od Bachmutu. Rusi chcú zovrieť Ukrajincov do klieští 02 - Modified: 2023-03-11 16:12:10 - Feat.: 1 - Title: V Prahe protestovali tisíce ľudí proti biede, požadujú demisiu vlády 03 - Modified: 2023-03-10 15:49:13 - Feat.: 1 - Title: Rusko posiela Iránu západné zbrane, ktoré ukoristilo na Ukrajine. Teherán vyvíja ich vlastné verzie
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 03 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 05 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:06