Členovia služby ruských jednotiek riadia tank. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruskí vojaci z viac než pädesiatich regiónov, ktorí bojujú na Ukrajine, nedostali sľúbené výplaty

23.03.2023, 08:33
Autor:
ČTKČTK

Vojaci, mobilizovaní aj profesionálni, sa sťažujú, že im neplatia - alebo neplatia včas - okrem sľubovaných výplat ani príplatky, prémie a sociálne dávky.

V 53 z 85 ruských regiónov meškali či vôbec nevyplatili sľúbené výplaty vojakom bojujúcim na Ukrajine, tvrdí portál Vjorstka. Vojaci s profesionálnym kontraktom s armádou, vojaci zmobilizovaní do armády zo zálohy, dobrovoľníci a ich príbuzní sa sťažujú, že namiesto sľubovaných 195-tisíc rubľov (približne 2300 eur) mesačne dostali na bankové účty rádovo menšie sumy. Portál nespresnil, koľkých vojakov sa problém týka, ale tvrdí, že ide už o "hromadný problém".

Portál, ktorý sám seba charakterizuje ako spoločenské a politické médium vytvorené vlani na jar nezávislými novinármi "ako rýchla odpoveď na zničenie ruských médií počas vojny proti Ukrajine", sa pýta, či snáď ruskí vojaci "začnú bojovať zadarmo?".

Sťažnosti od vojakov

Nariadenie o bezpodmienečnom dodržiavaní termínu a výšky výplat podpísal ruský prezident Vladimir Putin vlani v októbri, zrejme aj v reakcii na útek státisícov mladých Rusov pred septembrovou mobilizáciou. Vtedy však spomínaná suma v prepočte zodpovedala približne 3300 eurám.

image

Ukrajina podnikla úspešný protiútok na kritickom fronte. Ruská ofenzíva sa blíži k vrcholu, tvrdia experti

Teraz sa vojaci - mobilizovaní aj profesionálni - sťažujú, že im neplatia - alebo neplatia včas - okrem sľubovaných výplat ani príplatky, prémie a sociálne dávky, píše Vjorstka. Problém sa tento mesiac podľa portálu týka 52 regiónov v Rusku a tiež anektovaného Krymu. Na sociálnych sieťach sa ale možno dočítať aj sťažnosti, že niekomu nedorazila výplata aj o dva či tri mesiace. Kým vlani sa s problémom potýkali len jednotlivci, tento rok už ide o "hromadný problém".

Video: Ruskí vojaci sa už pred piatimi mesiacmi sťažovali na neskoré výplaty:

V komentároch k príspevkom sťažovateľov sa možno dočítať, že ministerstvo obrany posiela výplaty medzi 10. až 20. dňom každého mesiaca a že meškanie mohlo spôsobiť napríklad prevelenie do inej jednotky. Niektorí sťažovatelia pripúšťajú, že peniaze nakoniec dostali, iní sa ďalej sťažujú na nuly na účte.

"Čakajte"

Napríklad Viktorija z Moskvy uviedla, že muža jej zmobilizovali vlani na jeseň, výplaty prestali prichádzať v januári. Pripúšťa, že môže ísť o dôsledok zmätkov pri prevelení, ale každopádne je na tom biedne - je práve na materskej s dvoma dcérami vo veku troch rokov a ôsmich mesiacov. Z 30-tisíc rubľov (približne 350 eur), ktoré dostáva na deti od štátu, vypomáha ešte mužovi, aby mal na svoje výdavky.

image

Vojaka, ktorý sa priznal k vražde civilistu na Ukrajine, ruský súd odsúdil za klamstvo

Darja z Ivanovskej oblasti tvrdí, že mobilizovaný manžel nedostáva výplatu od februára. Keď sa dovolala do centrálnej účtovne, dozvedela sa, že muž bol prepustený z jednej jednotky, ale prevelenie do inej ešte nedostal.

"Výplatu som šetril, nemíňal. Pomohol som len matke splatiť pár dlhov," povedal portálu Andrej, ktorý má kontrakt s armádou. Predtým sa výplata pravidelne objavovala na účte desiateho dňa v mesiaci, no tentoraz prišlo len 30-tisíc rubľov. "Od veliteľa bola jediná odpoveď: Čakajte. Ale pár ľudí tu čaká (na výplatu) už od novembra," dodal.

"Pre ľudí z regiónov suma 200-tisíc rubľov (približne 2400 eur) predstavuje veľké peniaze. Mnohí takúto sumu zarobia za celý rok," objasnil sociológ Dmitrij Lobojko. S veľkými výplatami za účasť v bojových operáciách títo ľudia spájajú nádeje, že sa im podarí kvalitatívne zmeniť život. "Ale teraz narazili na realitu," dodal.

01 - Modified: 2023-03-22 06:39:13 - Feat.: 1 - Title: Ako ukrajinská pobrežná obrana zničila plány na vylodenie pri Odese. Čo dokáže vo vojne s Ruskom? 02 - Modified: 2023-03-20 09:56:54 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina podnikla úspešný protiútok na kritickom fronte. Ruská ofenzíva sa blíži k vrcholu, tvrdia experti 03 - Modified: 2023-03-16 14:05:24 - Feat.: 1 - Title: Vojaka, ktorý sa priznal k vražde civilistu na Ukrajine, ruský súd odsúdil za klamstvo
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:59