Študenti demonštrujú počas „Dňa paralýzy“ v Jeruzaleme 23. marca 2023. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Izraeli ľudia opäť demonštrujú proti vláde, na rade miest blokujú cesty

23.03.2023, 10:29
Autor:
ČTKČTK

Podľa miestnych médií polícia očakáva, že dnešné protesty budú najmasovejšie za posledné týždne a že sa ich zúčastní pól milióna ľudí. To by bola najväčšia demonštrácia od vzniku štátu Izrael.

Na rade miest v Izraeli ľudia opäť vyšli demonštrovať proti vláde a jej súdnej reforme, ktorá podľa mnohých obmedzí demokraciu v krajine. V schvaľovaní reformy vláda pokračuje v parlamente napriek širokej kritike i výzve prezidenta, aby ju zrušila. Na rade miest krajiny ľudia dnes blokujú cesty, do ulíc v Tel Avive vyšli aj rodičia s malými deťmi. Rezervisti izraelskej armády protestujú aj pred domami viacerých ministrov, informuje server The Times of Israel a denník Haarec. Parlament navyše v noci na dnes schválil zákon, ktorý má zabrániť, aby najvyšší súd mohol odvolať premiéra.

Ľudia s izraelskými vlajkami a transparentmi s nápismi "Zachráňme demokraciu" vyšli do ulíc už ráno okrem iného v Tel Avive, kde demonštrujú aj rodičia s deťmi. Ráno skupina protestujúcich zapálila pneumatiky v prístave Ašdod pri Tel Avive, čo na čas zastavilo premávku v prístave. Podľa denníka Haarec stovky ľudí blokujú tiež cesty na severe krajiny medzi Haifou a prístavom Akko. Niekoľkých demonštrantov už polícia zatkla.

Podľa miestnych médií polícia očakáva, že dnešné protesty budú najmasovejšie za posledné týždne a že sa ich zúčastní pól milióna ľudí. To by bola najväčšia demonštrácia od vzniku štátu Izrael.

image

Hizballáh na Izraelčanov útočil laserom, armáda reagovala zapáchajúcou bombou

Masové protesty proti koaličnej vláde, v ktorej sú aj krajne pravicové a ultraortodoxné strany, sa konajú od januára. Vypukli krátko po nástupe vlády koncom decembra a zosilneli v januári po predložení návrhu súdnej reformy, ktorá vláde dá väčší vplyv na vymenovanie sudcov a obmedzí právomoci Najvyššieho súdu. Už niekoľkokrát sa protestov zúčastnilo vyše stotisíc ľudí, v polovici marca ich bolo vyše 300-tisíc. Demonštrácie sa konajú od januára každú sobotu a niekoľkokrát sa uskutočnili aj vo štvrtok, kedy organizátori nazvali manifestácie minulý týždeň Dňom narastajúceho odporu, dnešok pomenovali ako Deň paralýzy.

Aj dnes sa chystajú blokády pri medzinárodnom Ben Gurionovom letisku, odkiaľ má premiér Benjamin Netanjahu odletieť do Londýna. Podobne v minulých týždňoch demonštranti autami blokovali príchod k letisku v dňoch, keď Netanjahu odlietal do Ríma a do Berlína. Premiér na letisko letel vrtuľníkom.

Už nad ránom sa skupina záložníkov armády zhromaždila pri soche Theodora Herzla, zakladateľa sionizmu, v prístave Herzlija v telavivskom dištrikte, kde rozvinula transparenty s nápismi "Ak chcete, demokracia zvíťazí" či "Nie je to sen, je to revolúcia. "Potom sa rezervisti zhromaždili pred domom šéfa ultraortodoxnej strany Šas Arjeho Deriho v Jeruzaleme. Deri bol v Netanjahuovej vláde ministrom vnútra a zdravotníctva, ale musel skončiť kvôli verdiktu najvyššieho súdu, pretože bol vlani odsúdený pre porušovanie daňových zákonov. Navyše, pred 20 rokmi dostal trest za branie úplatkov vo funkcii ministra vnútra a strávil skoro dva roky vo väzení. Tento týždeň parlament schválil v prvom čítaní zmenu zákona, ktorá Derimu umožní vrátiť sa do ministerského úradu.

image

Izrael a Palestínčania sa opäť zaviazali zabrániť ďalšiemu násiliu. Strany vytvárajú základ pre rokovania

Rezervisti prišli demonštrovať tiež pred dom ministra školstva Joava Kiša, bývalého armádneho pilota, s transparentom "Neopúšťajte demokraciu".

V noci na dnes po búrlivej diskusii prešiel v parlamente, v ktorom má vládna koalícia väčšinu, ďalší kontroverzný zákon. Ten obmedzuje právomoci najvyššieho súdu pri zásahoch do pôsobenia premiéra v úrade. Podľa kritikov to vláda presadila v súvislosti s Netanjahuovými trestnými kauzami, v ktorých je obžalovaný z korupcie a podvodu. Netanjahu obvinenia odmieta. Po novom bude môcť dočasne odvolať premiéra iba vláda trojštvrtinovou väčšinou či parlament, a to iba pre psychickú či fyzickú nespôsobilosť. Vláda tento zákon obhajuje s tým, že prinesie väčšiu "stabilitu".

01 - Modified: 2023-03-18 22:13:00 - Feat.: 1 - Title: Izraelčania opäť protestovali proti návrhu súdnej reformy 02 - Modified: 2023-03-16 14:42:16 - Feat.: 1 - Title: Netanjahu v Berlíne obhajoval reformu izraelskej justície, Scholz vyjadril obavy 03 - Modified: 2023-03-16 05:45:20 - Feat.: 1 - Title: Netanjahu odmietol kompromisné riešenie reformy justície navrhnuté prezidentom 04 - Modified: 2023-03-11 20:43:06 - Feat.: 1 - Title: Viac než 250-tisíc Izraelčanov prišlo demonštrovať proti vláde a jej súdnej reforme 05 - Modified: 2023-02-26 06:03:49 - Feat.: 1 - Title: V Izraeli pokračujú protesty proti reformám justície už ôsmy týždeň. Do ulíc sa vybrali desaťtisíce ľudí​​
01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie 03 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 04 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 05 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:06