Dym stúpa po dopade rakety vypálenej z Libanonu v meste Bezet na severe Izraela. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Z Libanonu bolo na Izrael odpálených vyše 30 rakiet, armáda viní Hamas

06.04.2023, 17:33
06.04.2023, 23:56
Autor:
ČTKČTK

Napätie medzi Palestínčanmi a izraelskými úradmi zosilnelo po stredajších stretoch medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi pri mešite Al-Aksá na Chrámovej hore v Jeruzaleme.

Z južného Libanonu bolo dnes na sever Izraela odpálených 34 rakiet, 25 z nich zostrelila izraelská protivzdušná obrana a najmenej päť ich dopadlo na izraelské územie, uviedla izraelská armáda. Podľa jej hovorcu Daniela Hagariho za útokom stojí islamistické hnutie Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo večernom prejave povedal, že Izrael bude reagovať rozhodne a že jeho nepriatelia za každý akt agresie zaplatia. Libanonský premiér Nadžíb Miíkátí útoky z územia svojej krajiny odsúdil a uviedol, že odmieta využívanie libanonského územia na operácie, ktoré sú destabilizujúce.

Dnešná raketová paľba je najväčší útok na Izrael z Libanonu od ozbrojeného konfliktu z roku 2006, píše spravodajský web The Times of Israel (TOI). Americké ministerstvo zahraničia útok odsúdilo a uviedlo, že Izrael má právo sa brániť. Podobne reagovala Francúzsko, ktoré rovnako ako OSN vyzvalo všetky strany na zdržanlivosť. Raketovej paľbe predchádzali izraelské policajné razie v jeruzalemskej mešite Al-Aksá, ktorá je tretím najposvätnejším miestom islamu. Stalo sa tak v citlivej dobe, keďže sa moslimský postný mesiac ramadán tento rok prekrýva s židovským sviatkom pesach.

Izraelský prezident Jicchak Herzog uviedol, že Izrael podnikne kroky na zabezpečenie bezpečnosti svojich občanov, a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby útok odsúdilo.

Izrael "vráti svojim nepriateľom úder a oni zaplatia za každý akt agresie," povedal izraelský premiér Netanjahu na začiatku večerného zasadnutia bezpečnostného kabinetu. "Naši nepriatelia znovu zistia, že v časoch, keď sme skúšaní, stoja izraelskí občania pri sebe a sú jednotní," dodal. Takisto zopakoval, že Izrael nemá v úmysle meniť status quo Chrámovej hory. "Vyzývame na upokojenie napätia a budeme tvrdo postupovať proti extrémistom," povedal.

Za paľbou stojí Hamas

Zasadnutiu predchádzalo stretnutie s ministrami obrany a zahraničia Joavom Galantom a Elim Kohenom a vysokopostavenými predstaviteľmi izraelskej armády a obrany. Galant podľa denníka Haarec vyzval členov bezpečnostného kabinetu, aby vypracovali "všetky možnosti reakcie" na útok.

Hovorca izraelskej armády uviedol, že za paľbou z Libanonu stojí islamistické hnutie Hamas a že Izrael zisťuje, či sa na útoku podieľal Irán. Zároveň poznamenal, že k útoku došlo na pozadí stretov medzi políciou a Palestínčanmi pri jeruzalemskej mešite Al-Aksá.

Líder politického krídla Hamasu Ismáíl Haníja, ktorý je teraz v libanonskom hlavnom meste Bejrúte, povedal, že Palestínčania "nebudú sedieť so založenými rukami" tvárou v tvár izraelskej "agresii" proti mešite Al-Aksá, píše TOI.

Klinika v Nahariji krátko po útoku informovala, že ošetruje dvoch ľahko zranených mužov vo veku 26 a 19 rokov, ktorých pri raketovom útoku zasiahli črepiny. Neskôr oznámila, že mladšieho z mužov prepustili domov.

Zdroj blízky libanonskému šiitskému militantnému hnutiu Hizballáh uviedol, že táto skupina dnešné raketové útoky na svedomí nemá. TOI ale píše, že by Iránom podporovaná skupina musela podobný útok z Libanonu minimálne ticho schvaľovať, keďže má veľký vplyv na juhu krajiny.

Libanonská armáda medzitým informovala, že v južnom Libanone odhalila niekoľko rakiet pripravených na odpal.

Prvý deň sviatku pesach

Izraelský minister zahraničia Kohen vyzval svetových lídrov, aby dnešné útoky na Izrael odsúdili. "Prvý deň sviatku pesach. Zatiaľ čo sedíme pri sviatočnom stole s rodinou a priateľmi, Izrael čelí raketám z juhu i severu. To nie je náhoda. Nikto by nás nemal skúšať, prijmeme všetky potrebné opatrenia na obranu našej krajiny a nášho ľudu, "uviedol na Twitteri.

Mierová misia OSN v Libanone raketové útoky na severný Izrael označila za "mimoriadne závažné". "Dočasné sily OSN v Libanone sú v kontakte s úradmi na oboch stranách modrej línie a naliehavo vyzývame strany, aby s našimi mierovými silami udržiavali kontakt a vyvarovali sa akýchkoľvek jednostranných akcií, ktoré by mohli situáciu ďalej vyostriť," uviedol hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia vyjadril znepokojenie nad udalosťami v Jeruzaleme a zároveň zdôraznil, že Izrael má právo sa pred útokmi brániť. "Odsudzujeme odpaľovanie rakiet z Libanonu a Gazy... a uznávame legitímne právo Izraela brániť sa proti všetkým formám agresie," povedal.

"V období náboženských sviatkov Francúzsko vyzýva všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a vyhli sa akýmkoľvek akciám, ktoré by mohli prispieť k eskalácii násilia," uviedla francúzska diplomacia.

Dnes skoro ráno palestínski radikáli z Pásma Gazy opäť odpálili rakety na juh Izraela. Podľa izraelskej armády ich bolo sedem a všetky explodovali ešte vo vzduchu.

Napätie medzi Palestínčanmi a izraelskými úradmi zosilnelo po stredajších stretoch medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi pri mešite Al-Aksá na Chrámovej hore v Jeruzaleme. Polícia v noci na stredu prenikla do mešity a následne pozatýkala na 350 osôb. Pri zásahu bolo zranených najmenej 12 Palestínčanov. Ďalší zásah polícia vykonala v noci na dnes, podľa Červeného polmesiaca utrpelo zranenia ďalších šesť Palestínčanov.

01 - Modified: 2023-04-06 13:49:00 - Feat.: 1 - Title: Azerbajdžan vyhosťuje iránskych diplomatov, obviňuje Teherán zo snahy o prevrat 02 - Modified: 2023-04-06 10:18:03 - Feat.: 1 - Title: Fínska armáda kúpi izraelský protiraketový systém za viac ako 300 miliónov eur 03 - Modified: 2023-04-06 07:26:11 - Feat.: 1 - Title: Irán a Saudská Arábia sa v Pekingu dohodli na obnove bilaterálnych návštev a letov, otvoria veľvyslanectvá 04 - Modified: 2023-04-05 10:28:12 - Feat.: 1 - Title: Irán vymenoval prvého veľvyslanca v Spojených arabských emirátoch od roku 2016
01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie 03 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 04 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 05 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:09