Demonštranti držia transparenty počas pochodu zvolaného Peruánskou všeobecnou odborovou organizáciou proti vláde prezidentky Diny Boluarteovej. FOTO: Reuters
StoryEditor

Polícia použila nadmerné násilie pri zásahoch proti demonštrantom v Peru, tvrdí komisia. Mnohí zomreli

03.05.2023, 21:15
Autor:
ČTKČTK

Medziamerická komisia uviedla, že práva demonštrantov sa porušovali na mnohých miestach Peru. Zamerala sa na situáciu v mestách Ayacucho a Juliaca, kde boli protesty veľmi silné a kde pri demonštráciách zahynulo najviac ľudí.

Armáda a polícia použili pri zásahoch proti demonštráciám v Peru, ktoré žiadali odchod prezidentky Diny Boluarteovej, nadmerné násilie. Uviedla to dnes Medziamerická komisia pre ľudské práva, ktorá hodnotí dodržiavanie ľudských práv na americkom kontinente. Podľa nej sa bezpečnostné zložky mohli dopustiť nelegálnych popráv, uviedla agentúra Reuters. Pri protestoch, ktoré sa začali v decembri minulého roka, prišlo o život vyše 60 ľudí.

Najsilnejšie protesty sa v krajine odohrávali medzi decembrom a februárom. Vyvolalo ich zosadenie prezidenta Pedra Castilla, ktorý v súčasnosti čelí obžalobe z pokusu o štátny prevrat, pretože sa pokúsil rozpustiť parlament v rozpore s ústavou. Zákonodarcovia namiesto neho zvolili do čela krajiny Boluarteovú, ktorú ale časť Peruáncov považuje za zradkyňu, pretože bola predtým Castillovou viceprezidentkou.

image

Na hranici medzi Peru a Čile uviazli stovky migrantov, nemajú jedlo ani vodu

Medziamerická komisia uviedla, že práva demonštrantov sa porušovali na mnohých miestach Peru. Zamerala sa na situáciu v mestách Ayacucho a Juliaca, kde boli protesty veľmi silné a kde pri demonštráciách zahynulo najviac ľudí. Len v Júliake 9. januára zomrelo v súvislosti s protestmi 18 civilistov, všetci boli zastrelení. V meste Ayacucho podľa svedectva, ktoré vypočula komisia, polícia strieľala aj po demonštrantoch, ktorí chceli odísť zo zhromaždenia po tom, ako sa protestujúci snažili obsadiť miestne letisko.

"Tieto úmrtia by mohli predstavovať nelegálne popravy," uvádza sa v správe komisie. Podľa predsedníčky orgánu Margarette Mayovej Macaulayovej by peruánske úrady mali začať vyšetrovať závažné porušenia ľudských práv pri demonštráciách. Mali by podľa nej tiež prihliadať na "etnicko-rasový prístup" bezpečnostných zložiek. Najnásilnejšie polícia a armáda zasahovali v oblastiach, kde sa protestov vo veľkej miere zúčastnili členovia domorodých národov a poľnohospodárskych komunít.

Vláda oficiálne na správu nereagovala. Niektorí konzervatívni poslanci ju však odmietli a vyzvali na to, aby bola "hodená do koša", píše agentúra EFE.

Násilím pri demonštráciách sa zaoberá aj peruánska justícia. Generálna prokuratúra v januári začala vyšetrovať prezidentku, premiéra Alberta Otárolu a ďalších vládnych činiteľov kvôli podozreniu z vraždy, vážneho ublíženia na zdraví a genocídy.

01 - Modified: 2023-04-30 17:26:55 - Feat.: 1 - Title: Na hranici medzi Peru a Čile uviazli stovky migrantov, nemajú jedlo ani vodu 02 - Modified: 2023-04-27 09:12:35 - Feat.: 1 - Title: Peru vyhlásilo mimoriadny stav na zastavenie nelegálnej migrácie 03 - Modified: 2023-04-24 06:12:09 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty vydali bývalého peruánskeho prezidenta Toleda do vlasti
01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-11 10:16:22 - Feat.: - Title: Peru tvrdí, že našlo vôbec najstaršieho človeka na planéte. Ak sa zistenie potvrdí, 124-ročný Marcelino prepíše históriu 03 - Modified: 2024-03-30 15:26:28 - Feat.: - Title: Polícia prehľadala rezidenciu peruánskej prezidentky kvôli Rolexkám, neuviedla ich v majetkovom priznaní 04 - Modified: 2024-03-20 13:35:49 - Feat.: - Title: Ako zo Šialeného Maxa. Proti gangom na Haiti stoja milície s mačetami 05 - Modified: 2024-03-13 12:29:02 - Feat.: - Title: Gangy metropolu úplne odrezali, vraví o vypätej situácii na Haiti expert. Sám sa stal pred rokmi obeťou únosu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 09:26