Ľudia držia ruky nad hlavami, keď vychádzajú po streľbe z nákupného centra v meste Allen pri Dallase, v americkom štáte Texas. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Streľba v nákupnom centre blízko Dallasu si vyžiadala deväť životov, mohlo ísť o deti

07.05.2023, 18:08
Autor:
ČTKČTK

Streľba sa odohrala v nákupnom centre v meste Allen, ktoré leží asi 40 kilometrov severovýchodne od Dallasu a má vyše 100-tisíc obyvateľov.

Pri streľbe v nákupnom centre blízko mesta Dallas v americkom štáte Texas v sobotu zomrelo deväť ľudí, oznámili na tlačovej konferencii zástupcovia úradov. Najmenej sedem ďalších ľudí utrpelo zranenia, traja z nich sú v kritickom stave. Medzi mŕtvymi je aj muž, ktorý za útokom stál. Motív jeho činu sa vyšetruje. Prezident Joe Biden po streľbe znovu vyzval Kongres, aby zakázal útočné pušky.

Streľba sa odohrala v nákupnom centre v meste Allen, ktoré leží asi 40 kilometrov severovýchodne od Dallasu a má vyše 100-tisíc obyvateľov. Muž tam vystúpil z auta a začal páliť na okoloidúcich. "Išiel po chodníku...a strieľal zo zbrane," povedal televízii WFAA TV jeden zo svedkov streľby. Útočník podľa neho paľbu začal pred 15:40 miestneho času (22:40 nášho času).

Zneškodnil ho policajt

Útočník podľa svedkov vypálil niekoľko desiatok rán, ako ho zneškodnil policajt, ktorý bol na mieste pôvodne kvôli inému prípadu. Totožnosť útočníka polícia nezverejnila a nespresnila ani totožnosť obetí.

image

V sudánskom Chartúme pokračuje streľba napriek dohodnutému prímeriu

Svedkovia agentúre AP povedali, že medzi obeťami sú aj deti. Na mieste po streľbe zostalo sedem mŕtvych, vrátane strelca. Deväť zranených záchranári previezli do nemocníc, dvaja z nich ale neskôr lekári vyhlásili za mŕtvych. Nemocnice v oblasti Dallasu oznámili, že ošetrujú ľudí vo veku od päť do 61 rokov. Niektorí svedkovia uviedli, že videli ležať na ulici v bezvedomí tiež niekoho, kto vyzeral ako policajt a ochranka obchodného centra.

"Len o pár minút skôr sme vošli dnu, keď sme počuli hlasné praskanie," povedala agentúre AP jedna z nakupujúcich Mary Ann Greeneová. Pýtala sa, či to bola streľba. Zamestnanci obchodu, v ktorom práve s manželom bola, okamžite stiahli bezpečnostnú roletu a všetkých zákazníkov vzali do zadnej časti obchodu, kde čakali príchod polície.

Na záberoch z miesta činu bolo vidieť ľudí, ktorí za zvukov streľby utekajú z obchodného centra, aj niekoľko tiel prikrytých bielymi prostradami.

Mohli to byť deti

"Modlím sa, aby to neboli deti, ale vyzeralo to ako deti," povedal 35-ročný Fontayne Payton, ktorý bol pri vypuknutí streľby v obchode s oblečením H & M. Keď vyšiel z uzamykateľnej zadnej miestnosti, kam ho spolu s ostatnými návštevníkmi odviedli zamestnanci, uvidel telá zahalené do bielych uterákov, povalené cez tašky na zemi. "Zlomilo ma to, keď som vyšiel von, aby som to videl," povedal. O kus ďalej uvidel telo sediaceho muža v čiernom. Payton predpokladal, že to bol strelec, pretože na rozdiel od ostatných tiel nebol zakrytý.

Texaský guvernér Greg Abbott, ktorý je proti zákonom obmedzujúcim držanie strelných zbraní, streľbu označil za "nevýslovnú tragédiu" a miestnym úradom ponúkol všetku pomoc, ktorú budú potrebovať. O situácii bol informovaný aj prezident Joe Biden, ktorý čin označil za šialený a nariadil stiahnuť vlajky na pol žrde. Prápory budú stiahnuté na pol žrde nad Bielym domom a nad federálnymi a vojenskými verejnými budovami.

Agentúra Reuters uviedla, že prípady masovej streľby sa v USA stali bežnými. Len od začiatku tohto roka ich bolo 199, čo je najviac za rovnaké obdobie od roku 2016. Nezisková organizácia Gun Violence Archive, na ktorej čísla sa agentúra odvoláva, masovú streľbu definuje ako takú, pri ktorej utrpia zranenia alebo prídu o život najmenej štyria ľudia, nerátaje v to strelca.

01 - Modified: 2023-05-07 06:44:37 - Feat.: 1 - Title: Ozbrojenec postrelil v nákupnom centre v Texase najmenej deväť ľudí 02 - Modified: 2023-05-07 06:04:57 - Feat.: 1 - Title: Ozbrojenec strieľal v USA v nákupnom centre, hlásia mŕtvych 03 - Modified: 2023-05-05 22:12:49 - Feat.: 1 - Title: V sudánskom Chartúme pokračuje streľba napriek dohodnutému prímeriu
01 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 02 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:37