StoryEditor

Putin na prehliadke: Proti Rusku opäť rozpútali vojnu. Príčinou katastrofy ukrajinského ľudu sú kroky Západu

09.05.2023, 09:40
Autor:
ČTKČTK

Oslavy výročia porážky nacizmu prichádzajú v čase pokračujúcich ruských strát vo vojne na Ukrajine, ktorá trvá už 15. mesiacom, a tiež pred očakávanou ukrajinskou protiofenzívou.

„Západ zabudol, kto porazil nacistov,“ vyhlásil na úvod utorkového prejavu Putin, podľa ktorého „západné elity“ zasievajú nenávisť k Rusku. „Vidíme, ako ničia pomníky sovietskym vojakom, ako vytvárajú kult nacistov. Snažia sa zničiť našu krajinu,“ vyhlásil prezident na Červenom námestí.

Proti Rusku bola podľa neho znova rozpútaná vojna. „Ale útok Západu odrazíme,“ uviedol Putin, podľa ktorého sa západné krajiny snažia zničiť systém medzinárodnej bezpečnosti a práva. "A v tom je príčina katastrofy, ktorú prežíva ukrajinský ľud," vyhlásil šéf Kremľa.

Budúcnosť Ruska a ruského ľudu podľa Putina závisí od vojakov, ktorí bojujú za Rusko na Ukrajine. „Sme hrdí na účastníkov špeciálnej vojenskej operácie. Celá krajina sa za vás modlí. Nie je nič silnejšie ako láska k vlasti,“ odkázal.

Na prehliadke nie sú prítomní takmer žiadni hostia zo zahraničia, účasť však potvrdili zástupcovia šiestich postsovietskych republík: Arménska, Kazachstanu, Kirgizska, Uzbekistanu, Tadžikistanu a Bieloruska. Putin ich účasť vo svojom prejave ocenil.

image

Zelenskyj vyhlásil, že Rusko bude porazené, tak ako bolo porazené nacistické Nemecko

V najmenej šiestich ruských oblastiach boli tohtoročné oslavy úplne zrušené kvôli obavám, že by sa mohli stať terčom ukrajinských útokov. Zrušená bola tento rok aj tradičná súčasť osláv Dňa víťazstva, pochod Nesmrteľného pluku. Pri ňom ľudia nesú portréty svojich príbuzných, veteránov z druhej svetovej vojny.

Prehliadka sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení, ktoré boli prijaté aj v nadväznosti na dronové útoky na Kremeľ z minulého týždňa, z ktorých ruskí predstavitelia obvinili Ukrajinu a označili ich za pokus Kyjeva zabiť Putina. Ukrajina to odmietla. Škody po nedávnych útokoch pripisovaných Ukrajine v poslednej dobe utrpela aj mnoho ďalších objektov kritickej infraštruktúry v Rusku.

image

Moskva chcela pár dní pred inváziou stiahnuť video o bunkroch, neuspela

Úrady v Moskve zakázali používanie dronov a začali rušiť signál GPS, čo viedlo ku komplikáciám napríklad pri jazde taxíkom. Policajtom boli narýchlo rozdané ďalekohľady, aby nimi mohli včas odhaliť prilietavajúce drony.

Oslavy výročia porážky nacizmu prichádzajú v čase pokračujúcich ruských strát vo vojne na Ukrajine, ktorá trvá už 15. mesiacom, a tiež pred očakávanou ukrajinskou protiofenzívou, ktorej cieľom má byť oslobodenie Ruskom okupovaných území Ukrajiny.

Deň víťazstva je kľúčovým výročím pre prezidenta Putina, ktorý často pripomína bojového ducha a obete, ktoré pomohli ZSSR poraziť nacistické Nemecko v druhej svetovej vojne. Snaží sa tým v Rusoch podnietiť pocit vlastenectva, a to najmä potom, čo vlani vo februári začal takzvanú zvláštnu vojenskú operáciu na Ukrajine s cieľom zbaviť susednú krajinu nacizmu.

Rusko oslavuje víťazstvo v druhej svetovej vojne o deň neskôr ako väčšina krajín Európy, pretože v čase, keď nacistické Nemecko 8. mája podpísalo kapituláciu, bolo v Moskve vzhľadom na časový posun už po polnoci, teda 9. mája.

01 - Modified: 2023-05-09 07:17:25 - Feat.: 1 - Title: Ursula von der Leyenová pricestovala do Kyjeva pri príležitosti Dňa Európy 02 - Modified: 2023-05-08 20:12:03 - Feat.: 1 - Title: Bieloruský líder Lukašenko je v Moskve, zrejme sa zúčastní vojenskej prehliadky 03 - Modified: 2023-05-08 17:29:05 - Feat.: 1 - Title: Zabíjali sme Rusov a budeme v tom pokračovať. Slová, ktoré rozbesnili Moskvu 04 - Modified: 2023-05-08 05:25:43 - Feat.: 1 - Title: Rusko znovu zaútočilo na Kyjev aj Odesu, na metropolu Ukrajiny spadli trosky dronov 05 - Modified: 2023-05-07 19:37:59 - Feat.: 1 - Title: Toxické Bielorusko. Zatiaľ čo Európa od neho dáva ruky preč, tamojšie väznice sa plnia príslušníkmi opozície
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:23