Systém protivzdušnej obrany Patriot odpaľuje raketu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zničiť systém Patriot strelami Kindžal nemožno, odmietol Kyjev tvrdenia Rusov

17.05.2023, 12:03
Autor:
ČTKČTK

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať obvinil Moskvu z klamstiev.

Zničiť systém protivzdušnej obrany Patriot hypersonickou strelou Kindžal nemožno, vyhlásil dnes hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať v ukrajinskej televízii. Reagoval tak na tvrdenia Moskvy, že jej armáda pri utorkovom vzdušnom údere na Ukrajine zasiahla Západom dodaný systém Patriot svojou nadzvukovou strelou. Americký denník The New York Times s odvolaním sa na dvoch nemenovaných amerických činiteľov napísal, že Rusko systém Patriot skutočne poškodilo, ten však zostal funkčný.

"Nebojte sa o osud Patriotov. Z technického hľadiska je Patriot komplexný, batéria, divízia, systém, každý ho nazýva inak," uviedol hovorca vzdušných síl podľa portálu Ukrajinska pravda a dodal, že táto zbraň má radar a až osem odpaľovacích zariadení. "Čiže je nemožné zničiť tento systém nejakým Kindžalom. Nechajme to, čo hovoria (Rusi) v ich propagandistickom archíve," dodal hovorca a obvinil Moskvu z klamstiev.

image

Vychádza Ukrajine taktika pred ofenzívou? Rusi stiahli posily k Bachmutu, aby zastavili protiútoky

"Včera sme to nekomentovali. Klamára (hovorcu ruského ministerstva obrany Igora) Konašenkova, ktorý osemkrát zničil celú zostavu nášho letectva, nekomentujeme. Keby sme mali toľko lietadiel, koľko ich ‘zničil‘, asi by sme už dávno zvíťazili," dodal Ihnať.

Zásah bol potvrdený

Rusko v noci na utorok podniklo ďalší vzdušný útok na Kyjev a ukrajinskí predstavitelia informovali o zostrelení všetkých 18 použitých ruských rakiet, vrátane šiestich nadzvukových striel Kindžal, ktoré je ťažké zachytiť. Moskva neskôr oznámila, že pomocou hypersonickej strely zasiahla v Kyjeve systém Patriot, odmietla však tvrdenia o zostrelení šiestich striel Kindžal, podľa ministra obrany Sergeja Šojgua vraj ruská armáda toľko nadzvukových striel na Ukrajinu nevypustila.

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa tiež odvoláva na dvoch amerických predstaviteľov, Patriot zrejme utrpel pri ruskom údere určité škody, ale pravdepodobne nebol zničený. Jeden z amerických činiteľov Reuters povedal, že Washington a Kyjev rokujú o najlepšom spôsobe opravy systému a v súčasnosti sa nezdá, že by musel byť kvôli tomu z Ukrajiny odvezený.

image

V opozícii nemáme hrdinov. Vedia sa akurát tak nechať zavrieť, myslí si slávny ruský spisovateľ

Podobné informácie priniesol americký denník The Washington Post rovnako s odvolaním sa na amerického činiteľa, podľa ktorého rozsah poškodenia systému nie je zatiaľ úplne jasný, je však pravdepodobné, že ho Ukrajina nebude musieť prevážať na opravu do inej krajiny.

Televízia CNN s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa uviedla, že Rusi zrejme poškodili jeden z dvoch systémov Patriot dodaných Západom a že sa zisťuje, či zbraň možno opraviť na Ukrajine. Systém Patriot vyrobený v USA bol pravdepodobne poškodený, ale nie zničený, povedal nemenovaný americký predstaviteľ televízii s tým, že USA posudzujú rozsah škôd. CNN pripomenula, že Ukrajina má aktuálne dva systémy Patriot - jeden poskytli Spojené štáty, druhý spoločne darovalo Nemecko a Holandsko.

Účinná obrana 

Patriot je americký taktický obranný raketový systém so strelami ďalekého doletu, ktorý umožňuje likvidovať nepriateľské taktické balistické rakety, strely s plochou dráhou letu i lietadla. V utorok to bolo prvýkrát, čo Ukrajina hlásila zničenie hneď niekoľkých hypersonických striel; ak sa to potvrdí, bude to ukážka účinnosti novorozmiestnenej a Západom dodanej protivzdušnej obrany, napísal Reuters. Predtým bola podľa neho schopnosť systémov Patriot zachytiť strely Kindžal iba teoretická.

Tento systém pozostáva z troch hlavných častí. Prvou z nich je radarová stanica, ktorá zabezpečuje odhalenie cieľov a pomáha navádzať strelu na tento cieľ. Druhou časťou je kontrolná a riadiaca stanica, ktorá vyhodnocuje hrozby, vypočítava dráhu protirakiet a riadi paľbu. Komunikuje tiež s ďalšími odpaľovacími stanovišťami ďalších batérií. Tretiu súčasť systému tvoria batérie, ktoré majú zvyčajne šesť až osem odpaľovacích zariadení.

01 - Modified: 2023-05-16 13:14:47 - Feat.: 1 - Title: Hlúposť alebo sabotáž? Rusov zaskočil zostrel štyroch lietadiel za jediný deň 02 - Modified: 2023-05-17 10:51:44 - Feat.: 1 - Title: Výnimočne silný ruský útok na Kyjev. Zostrelili sme Kindžaly, hlásia Ukrajinci 03 - Modified: 2023-05-16 20:46:04 - Feat.: 1 - Title: Do bojov na Ukrajine je nasadených zhruba 400-tisíc Rusov, tvrdí Kyjev. Nestačí to na rozsiahle ofenzívy 04 - Modified: 2023-05-16 14:58:16 - Feat.: 1 - Title: Wagnerovci pri Bachmute vedú spory s ruskými žoldniermi Gazpromu 05 - Modified: 2023-05-17 08:48:13 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj privítal plány na založenie koalície na pomoc vzdušným silám Ukrajiny
01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 03 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 04 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 05 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:06