Bachmut. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bachmut už nie je v ukrajinských rukách. Musíte pochopiť, že tam nič nie je, vyhlásil Zelenskyj

21.05.2023, 08:53
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes nepriamo potvrdil, že Rusku sa podarilo dobyť východoukrajinský Bachmut, ktorý bol jedným zo symbolov ruskej invázie na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes nepriamo potvrdil, že Rusku sa podarilo dobyť východoukrajinský Bachmut, ktorý bol jedným zo symbolov ruskej invázie na Ukrajinu.

image

Ruským jednotkám sa spolu s wagnerovcami podarilo dobyť Bachmut, tvrdí Moskva

"Musíte pochopiť, že tam nič nie je"

"Myslím, že Bachmut už nie je v ukrajinských rukách, dnes už je len v našich srdciach," odpovedal podľa agentúry Reuters Zelenskyj na novinársky otázku pred rokovaním s americkým prezidentom Joom Bidenom v Hirošime.

Podľa agentúry AFP ukrajinský prezident tiež dodal, že z mesta "nič nezostalo". "Musíte pochopiť, že tam nič nie je," povedal Zelenskyj.

Ofenzívnu operáciu pri Bachmute viedli jednotky ruskej súkromnej vojenskej Wagnerovej skupiny. Ich šéf Jevgenij Prigožin pomyselné strženie ukrajinskej vlajky z mesta oznámil už v sobotu popoludní.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová reagovala vyhlásením, že situácia je kritická a že ukrajinskí obrancovia sa držia len v jednej štvrti na juhozápade mesta.

V neskorých večerných hodinách v sobotu vyhlásilo ruské ministerstvo obrany, že sa ruským jednotkám spoločne s wagnerovcami podarilo Bachmut dobyť.

image

"Stojíme za Ukrajinou a nikam neodchádzame." Biden sa stretol so Zelenským, oznámil nový balík pomoci

Najdlhší a najkrvavejší boj

Ukrajinské ministerstvo niekoľko hodín predtým uvádzalo, že obrancovia majú pod kontrolou niektoré priemyselné a infraštruktúrne objekty a tiež rezidenčnú oblasť vo štvrti prezývané Lietadlo, ktorá je podľa ruského nezávislého portálu Meduza na kopci.

Ak ukrajinská obrana mesta skutočne zlyhala definitívne, končí najdlhší a najkrvavejší boj zatiaľ 15-mesačnej vojny na Ukrajine, ktorý prinútil analytikov používať termín "opotrebovávacia vojna".

Západní pozorovatelia, vrátane vedúcich politikov však opakovane uvádzali, že mesto Bachmut, ležiace asi 70 kilometrov severne od Donecka, má len obmedzený strategický význam pre ďalší priebeh vojny.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:53