Guvernér Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský Sledkom rieši inflitráciu z Ukrajiny v Belgorodskej oblasti, platí režim protiteroristickej operácie

23.05.2023, 12:35
Autor:
TASRTASR

Sledkom vo vyhlásení informoval, že pod mínometnú a delostreleckú paľbu a útoky dronmi sa dostali rodinné a bytové domy, administratívne budovy a zariadenia civilnej infraštruktúry. Zranených bolo niekoľko civilistov.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal vyšetrovať prienik skupiny "ozbrojených ukrajinských skupín" do okresu Gajvoron na juhu Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou, ku ktorému došlo v pondelok.

Sledkom vo vyhlásení informoval, že pod mínometnú a delostreleckú paľbu a útoky dronmi sa dostali rodinné a bytové domy, administratívne budovy a zariadenia civilnej infraštruktúry. Zranených bolo niekoľko civilistov.

Evakuácia civilistov

Situácia si vynútila evakuáciu civilistov z deviatich ruských dedín ležiacich v pásme pozdĺž hranice s Ukrajinou, dodala AFP s odvolaním sa na regionálne úrady. Tie evakuovaným odporučili, aby sa zatiaľ nevracali do svojich domovov.

image

Kremeľ žiada o väčšie úsilie na zastavenie cezhraničných prienikov do Ruska. Peskov hovorí o militantoch

Inflitrácia sa teraz Sledkomom vyšetruje pre podozrenie, že došlo k teroristickému činu, pokusu o útok na príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní, pokusu o vraždu, úmyselné zničenie alebo poškodenie majetku a nezákonné obchodovanie so zbraňami a  výbušninami.

V dôsledku cezhraničného prieniku "sabotážnej a výzvednej skupiny" v Belgorodskej oblasti od pondelka platí režim "protiteroristickej operácie". Šírenie akýchkoľvek informácií okrem tých z oficiálnych zdrojov je zakázané, pripomenula britská stanica BBC.      

image

V Belgorodskej oblasti zúria boje, z mesta hlásia výbuchy. Vpád vyvolal v Rusku paniku a šok, tvrdia experti

Bezpečnostné zložky v teréne

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v utorok ráno oznámil, že príslušníci ruského ministerstva obrany a ďalších bezpečnostných zložiek pokračujú v okrese Grajvoron v obhliadke a preverovaní terénu a objektov.

Britská vojenská rozviedka vo svojej zvodke z utorka píše, že  zatiaľ nie je možné presne určiť, aké diverzné skupiny prenikli z Ukrajiny na ruské územie.

Pripomenula, že infiltráciu svojich ozbrojencov na ruské územie predtým ohlásila Légia Sloboda Ruska - dobrovoľnícka jednotka údajne bojujúca na strane Ukrajiny. Podľa bojovníkov légie tento výpad na ruské územie uskutočnili spolu s Ruským dobrovoľníckym zborom.

image

Ruská oblasť ohlásila ozbrojené strety, viní ukrajinských sabotérov. Kyjev sa k tomu nehlási

Britská stanica BBC zo zvodky britskej rozviedky citovala aj konštatovanie, že v ruských pohraničných oblastiach v poslednom čase výrazne vzrástli bezpečnostné hrozby: k sabotážam na železniciach a haváriám či zničeniu bojových lietadiel sa teraz pridali aj strety s partizánskymi skupinami, ktoré prenikli na ruské územie.

Ukrajinská armáda spravidla nekomentuje obvinenia z ostreľovania alebo sabotáže na ruskom území, doplnila BBC.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak na sociálnych sieťach vo svojom statuse napísal, že Kyjev "so záujmom sleduje udalosti", ale nie je do nich "priamo zapojený".

01 - Modified: 2023-05-23 10:25:46 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ žiada o väčšie úsilie na zastavenie cezhraničných prienikov do Ruska. Peskov hovorí o militantoch 02 - Modified: 2023-05-23 13:18:50 - Feat.: 1 - Title: V Belgorodskej oblasti zúria boje, z mesta hlásia výbuchy. Vpád vyvolal v Rusku paniku a šok, tvrdia experti 03 - Modified: 2023-05-22 20:25:42 - Feat.: 1 - Title: Ruská oblasť ohlásila ozbrojené strety, viní ukrajinských sabotérov. Kyjev sa k tomu nehlási
01 - Modified: 2024-05-06 13:05:50 - Feat.: - Title: Francúzsko bude na inaugurácii Putina zastupovať veľvyslanec 02 - Modified: 2024-05-06 12:56:36 - Feat.: - Title: Rusko si predvolalo britského veľvyslanca 03 - Modified: 2024-05-06 12:26:06 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny 04 - Modified: 2024-05-06 11:58:00 - Feat.: - Title: Nemecko povolalo za kyberútoky svojho veľvyslanca v Rusku na konzultácie 05 - Modified: 2024-05-06 11:08:59 - Feat.: - Title: Kľúčový ruský priemysel, ktorý financuje vojnu, naráža na problém. Nestačia už ani štedré platy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 15:13