Stíhačka F-16. FOTO: Reuters
StoryEditor

Spojenci Kyjeva vo štvrtok preberú výcvik Ukrajincov na F-16, uviedol Pentagon. USA dodávky povolili

24.05.2023, 09:56
24.05.2023, 13:18
Autor:
ČTKČTK

Kyjev dlhodobo požaduje od spojencov západné stíhačky, pričom teraz sa zdá, že by sa do niekoľkých mesiacov mohol dočkať.

Skupina krajín dodávajúcich Ukrajine vojenskú pomoc má vo štvrtok na programe ďalšie rokovania, ktorého témou bude aj výcvik ukrajinských pilotov na amerických stíhačkách F-16. V utorok večer to oznámil hovorca amerického ministerstva obrany. Diskusia nadväzuje na rozhodnutie Washingtonu umožniť európskym spojencom dodávky týchto lietadiel na Ukrajinu.

Spojenci Kyjeva vo formáte takzvanej kontaktnej obrannej skupiny naposledy rokovali v apríli v nemeckom Ramsteine. V skupine je zastúpených viac ako 50 krajín na čele s USA, ktoré poskytujú Ukrajincom vojenské vybavenie. Štvrtkové rokovanie sa uskutoční diaľkovo.

image

Rusko chystá elitnú leteckú skupinu. Svedčí to o problémoch, tvrdia Briti

"Očakával by som, že pozemná protivzdušná obrana bude naďalej mať v diskusii prioritu, rovnako ako munícia," povedal na tlačovej konferencii hovorca Pentagonu Pat Ryder. "A tiež prebehne diskusia o výcviku na F-16," dodal.

Americké ministerstvo obrany zároveň informovalo, že o nadchádzajúcej diskusii o pokračovaní vojenskej pomoci spolu po telefóne hovorili minister Lloyd Austin a jeho ukrajinský náprotivok Oleksij Reznikov. Podľa vyhlásenia o hovore sa budú účastníci štvrtkového rokovania zaoberať podporou manévrovacích schopností ukrajinských obrnených jednotiek a posilnením "ukrajinskej vzdušnej obrany".

Kyjev dlhodobo požaduje od spojencov západné stíhačky, pričom teraz sa zdá, že by sa do niekoľkých mesiacov mohol dočkať. Kľúčovým krokom bolo víkendové oznámenie Washingtonu, bez ktorého súhlasu Ukrajina nemôže lietadlá F-16 dostať. Americká vláda okrem rozhodnutia neblokovať dodávky oznámila tiež zámer podporiť výcvik ukrajinských pilotov.

Žiadna krajina však zatiaľ Ukrajine stíhačky nesľúbila a podľa Pentagonu ešte nezačal ani výcvik, akokoľvek v utorok šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell tvrdil opak. Dodávky lietadiel na Ukrajinu plánuje zabezpečiť skupina európskych krajín vrátane Belgicka, Británie a Holandska, účasť na iniciatíve potom zvažuje Nemecko, ktoré ale stroju F-16 nedisponuje. Napríklad britský premiér Rishi Sunak cez víkend ohlásil začiatok školenia ukrajinských pilotov počas leta.

image

Bitka o Bachmut ukázala hlavnú slabinu Ukrajincov, Rusko čaká veľmi ťažké obdobie, tvrdí expert

Západné krajiny sa predtým k poskytnutiu moderných stíhačiek stavali odmietavo, pričom argumentovali aktuálnymi potrebami ukrajinskej armády či dĺžkou výcviku ukrajinských pilotov. Podľa uniknutého hodnotenia amerického letectva zo začiatku roka by ale na výcvik na F-16 mohli stačiť iba štyri mesiace.

Hovorca Pentagonu Ryder k vývoju amerického postoja uviedol, že americká pomoc sa doteraz zameriavala na dodávky materiálu s okamžitým prínosom pre Ukrajincov na bojisku, zatiaľ čo otázka stíhačiek sa týka "dlhodobého záväzku Ukrajine". USA podľa Rydera dúfajú, že výcvik ukrajinských pilotov sa začne v horizonte "týždňov alebo mesiacov". Nešpecifikoval však, či Kyjev stroje F-16 dostane do konca roka.

Rusko dnes aj napriek zatiaľ nie príliš konkrétnym plánom o dodávkach F-16 uviedlo, že tieto stíhačky sa v prípade použitia Kyjevom stanú legitímnym cieľom ruskej armády. "Opakovane uvádzame, že akékoľvek vybavenie, akékoľvek zbrane (...) predstavujú legitímny cieľ, "uviedol podľa agentúry RIA Novosti námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov.

01 - Modified: 2023-05-23 15:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko chystá elitnú leteckú skupinu. Svedčí to o problémoch, tvrdia Briti 02 - Modified: 2023-05-23 10:02:13 - Feat.: 1 - Title: Bitka o Bachmut ukázala hlavnú slabinu Ukrajincov, Rusko čaká veľmi ťažké obdobie, tvrdí expert 03 - Modified: 2023-05-23 08:24:35 - Feat.: 1 - Title: Nemecko zvažuje podporu skupiny krajín plánujúcich dodať Kyjevu stíhačky F-16, lietadlá však nemá
01 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 02 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 03 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 05 - Modified: 2024-04-16 11:41:16 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:44