StoryEditor

Nálet na Moskvu: Drony zasiahli viaceré budovy. Je to najvážnejší útok od svetovej vojny, tvrdí poslanec

30.05.2023, 07:54
30.05.2023, 14:46
Autor:
TASRTASR

Útoky dronov zasiahli niektoré z najprestížnejších moskovských častí vrátane Leninského prospektu alebo západnej Moskvy, kde sídli ruská elita - vrátane prezidenta Vladimira Putina.

Moskva dnes ráno zažila doteraz najväčší útok s pomocou bezpilotných lietadiel, z mesta prišli správy o zásahoch a poškodení troch obytných domov. Nikto nezomrel, sú hlásené dve zranenia. Vojna v susednej krajine, ktorú Rusko rozpútalo pred 15 mesiacmi, sa tak podľa agentúry Reuters preniesla do ruskej metropoly. 

Tamojšie ministerstvo obrany útok označilo za teroristický a viní z neho Kyjev. Rusko v poslednej dobe odráža útoky na vlastnom území, údery tak ďaleko vo vnútrozemí sú však nezvyčajné. Kyjev sa k náletu neprihlásil, Mychajlo Podoľak z tamojšej prezidentskej kancelárie ho však spojil s pokračujúcimi ruskými útokmi na ukrajinské civilné ciele.

"Dnes ráno za úsvitu spôsobili útoky dronov menšie škody na niekoľkých budovách. Na mieste sú všetky záchranné zložky. Nikto nebol vážne zranený," uviedol podľa agentúry AFP na telegrame moskovský starosta Sergej Sobjanin. Neskôr však doplnil, že dvaja ľudia museli po útoku vyhľadať lekársku pomoc.

Evakuovali obyvateľov

Niektorí obyvatelia podľa starostu boli evakuovaní. Ruská agentúra RIA Novosti napísala, že evakuovaných bolo niekoľko obyvateľov z budovy v ulici Profsojuznaja na juhu metropoly. Podľa portálu Meduza ďalší dron s výbušninou preletel oknom do bytu v dome na Leninskom prospekte, ale neexplodoval.

Útoky dronov zasiahli niektoré z najprestížnejších moskovských častí vrátane Leninského prospektu alebo západnej Moskvy, kde sídli ruská elita - vrátane prezidenta Vladimira Putina, píše Reuters. Podľa poslanca Alexandra Chinštejna protivzdušná obrana zlikvidovala tri drony nad oblasťou Rubljovka na západnom okraji metropoly, jeden z nich nad dedinou, ktorá je vzdialená len desať minút jazdy od Putinovej rezidencie Novo-Ogarjovo.

image

V Rusku by podľa Kyjeva mala po vojne vzniknúť demilitarizovaná zóna, chce záruky

Niektoré drony boli zostrelené, keď sa blížili k Moskve, uviedol gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobjov. Ruské ministerstvo obrany hlási likvidáciu všetkých ôsmich vyslaných dronov. Ráno podľa ruských agentúr oznámilo, že pri útoku bolo použitých "osem podomácky vyrobených lietajúcich aparátov". Tri vraj boli s pomocou prostriedkov rádioelektronického boja odklonené od pôvodných cieľov, päť malo byť zostrelených systémami protivzdušnej obrany.

Niektoré predchádzajúce správy uvádzali vyššie počty útočiacich dronov, napríklad ruský kanál Baza uviedol, že nad ruskú metropolu mierilo približne 25 bezpilotných lietadiel a niektoré sa podarilo zostreliť, iné sa napríklad zamotali do drôtov vysokého napätia. Najmenej tri narazili do obytných domov, uviedla Baza. Proruské kanály na Telegrame na základe niektorých na sieti zverejnených záberov uvádzajú, že pri útoku boli okrem iného využité aj drony UJ-22 Airborne, ktorých majú ukrajinské ozbrojené sily vo výzbroji niekoľko stoviek kusov.

Gubernátor Moskovskej oblasti Vorobjov upozornil, že dnes ráno mohli obyvatelia niektorých častí oblasti počuť zvuky výbuchov, ktoré podľa neho boli dôsledkom práce protilietadlovej obrany. "Pri prílete do Moskvy bolo zostrelených niekoľko bezpilotných lietadiel. Prosím obyvateľov, aby zachovali pokoj," uviedol podľa ruských agentúr.

Podľa agentúry Reuters sa na ruských kanáloch na telegrame objavujú správy o štyroch až desiatich dronoch, iné však uvádzajú ešte vyššie počty. Niekoľko bezpilotných lietadiel sa podľa ruských úradov podarilo zostreliť. Útok na Moskvu prišiel niekoľko hodín po tom, čo ukrajinská metropola Kyjev opäť čelila masívnemu ruskému vzdušnému úderu, ktorý si vyžiadal najmenej jednu obeť a niekoľko ranených.

Gubernátor Moskovskej oblasti Vorobjov upozornil, že dnes ráno mohli obyvatelia niektorých častí oblasti počuť zvuky výbuchov, ktoré podľa neho boli dôsledkom práce protilietadlovej obrany. "Pri prílete do Moskvy bolo zostrelených niekoľko bezpilotných lietadiel. Prosím obyvateľov, aby zachovali pokoj," uviedol podľa ruských agentúr.

Podľa ruského spravodajského kanála Baza nad ruské hlavné mesto mierilo vo veľmi malej výške približne 25 bezpilotných lietadiel a niektoré sa ruskej protileteckej obrane podarilo zostreliť, iné sa napríklad zamotali do drôtov vysokého napätia. Baza uvádza, že najmenej tri následne narazili do obytných domov.

Kyjev sa teší

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak spojil v ukrajinskom spravodajskom programe Breakfast Show dnešný nálet dronov v Rusku s neprestávajúcimi ruskými útokmi na ukrajinské civilné ciele. "Možno, že nie všetky drony sú pripravené zaútočiť na Ukrajinu a chcú sa vrátiť k svojim stvoriteľom a opýtať sa ich: ‚Prečo nás posielate útočiť na ukrajinské deti, na Kyjev?“ uviedol.

Podoľak zároveň povedal, že Ukrajina dianie sleduje s potešením a predvída nárast počtu takýchto úderov. Útok na Moskvu prišiel niekoľko hodín po tom, čo ukrajinská metropola Kyjev čelila ďalšiemu masívnemu ruskému vzdušnému úderu, ktorý si vyžiadal najmenej jednu obeť a niekoľko ranených.

image

Kybernetický gulag v praxi: Zadržanie aj za nezáväzný rozhovor. Kremeľ pritvrdzuje a čoskoro nasadí Oculus

Zatiaľ nie je jasné, ako Putin na dnešný útok zareaguje, poznamenal Reuters, podľa ktorého sa šéfovi Kremľu doteraz darilo držať vojnu, ktorú rozpútal na Ukrajine, ďaleko od Moskvy a život v ruskej metropole pokračoval relatívne normálne. Poslanec Maxim Ivanov pritom dnešné udalosti označil za najvážnejší útok na Moskvu od druhej svetovej vojny.

Na začiatku mesiaca bola Moskva svedkom dronového útoku na kremeľskú rezidenciu ruského prezidenta Vladimira Putina a incidenty s dronmi sú v poslednej dobe hlásené z rôznych miest Ruska. Ukrajina sa k nim nehlási. Denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na amerických činiteľov a na hodnotenie amerických spravodajských služieb minulý týždeň napísal, že útok na Kremeľ pravdepodobne zorganizovali ukrajinské zvláštne vojenské alebo spravodajské jednotky.

01 - Modified: 2023-05-29 22:25:57 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj sa po masívnych útokoch poďakoval protivzdušnej obrane za záchranu stoviek životov 02 - Modified: 2023-05-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľský minister zahraničných vecí Rau pre HN: Bez ohľadu na výsledok vojny zostane Rusko dlhodobou hrozbou 03 - Modified: 2023-05-29 21:55:03 - Feat.: 1 - Title: Uzbekistan oznámil smrť svojho občana, na Ukrajine bojoval za wagnerovcov 04 - Modified: 2023-05-29 21:36:19 - Feat.: 1 - Title: Rusko proti ukrajinskému energetickému systému vyslalo 1200 striel a dronov, prišiel o polovicu kapacity 05 - Modified: 2023-05-29 20:30:29 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinka dostala vyše 11 rokov väzenia za zbierku pre ruské sily, finančne podporovala okupantov 06 - Modified: 2023-05-29 20:25:07 - Feat.: 1 - Title: Biden hovoril s Erdoganom, reč bola o dodávkach F-16 aj o Švédsku v NATO, povedal
01 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 03 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok 04 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna 05 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 04:16