Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Sputnik
StoryEditor

Náklady na ochranu Putina idú prudko hore, v Moskve stavajú nový bunker

02.06.2023, 17:31
Autor:
dttdtt

Celkom za tri roky bude Putinovo fungovanie stať daňových poplatníkov 59,7 miliardy rubľov – čo je suma porovnateľná s ročným rozpočtom Kostromskej a Magadanskej oblasti alebo Kabardsko-Balkarska.

Udržiavanie ruského vodcu Vladimira Putina v bezpečí stojí daňových poplatníkov stále viac. Kremeľ investície do „fungovania prezidenta“ zrejme navýšil nielen v súvislosti s vojnou, ale aj kvôli preliatiu bojov na ruské územie v posledných mesiacoch. Putin tiež nariadil výstavbu nového protiatómového krytu v najelitnejšej nemocnici v krajine, kde sa liečia vysoko postavení úradníci.

Z údajov ruského ministerstva financií podľa The Moscow Times (MT) vychádza, že od januára do mája dosiahli náklady na Putina a jeho zamestnancov pätnásť miliárd rubľov, čo je o pätnásť percent viac ako v rovnakom období minulého roka. „Za päť mesiacov bolo na fungovanie prezidenta vynaložených 77 percent ročného limitu,“ píše portál.

Výdavky na Putinovu bezpečnosť

Rast výloh dáva do súvislosti s vojnou na Ukrajine, vpádom ruských partizánov do pohraničia i dvojicou nedávnych dronových úderov na Moskvu. Začiatkom mája nad budovou Kremľa explodovali dve bezpilotné lietadlá, počas utorkového rána na ruskú metropolu zamierilo najmenej osem dronov. Kyjev popiera, že by mal údery na svedomí.

image

Išli len po Putinovi? Dronový útok otriasol ruskou elitou, okolo prezidenta bývajú tí najmocnejší v krajine

Výdavky idú podľa MT zrejme hlavne na prezidentovu bezpečnosť. Ruská obrana v utorok jeden z dronov zostrelila neďaleko Putinovej rezidencie Novo-Ogarjovo na predmestí Moskvy. Ruskí úradníci do jej blízkosti v januári inštalovali systém protivzdušnej obrany Pancir-S1. Ďalší bol videný blízko jedného z ďalších prezidentových sídiel v Novgorodskej oblasti.

„Samozrejme, všetko opäť posilníme,“ uviedol hovorca prezidenta Dmitrij Peskov k bezpečnostným opatreniam po útokoch bezpilotných lietadiel.

Tak razantný nárast výdavkov nepožadoval podľa MT žiadny ďalší vládny sektor. Prostriedky na „údržbu vlády a najvyšších výkonných orgánov štátnej moci“ vzrástli oproti prvým piatim mesiacom minulého roka o desať percent, zatiaľ čo výdavky pre Štátnu dumu a Radu federácie sa nezvýšili vôbec.

image

Popravy a mobilizácia. Prigožin na turné v Rusku kázal, ako na víťazstvo

Podľa zákona o rozpočte by mala ruská vláda tento rok vynaložiť na "fungovanie prezidenta" 19,1 miliardy rubľov, čo je o 30 percent viac ako o rok predtým. V roku 2024 sa výdavky na prezidenta a prezidentskú administratívu zvýšia o ďalších 29 percent na 20 miliárd rubľov. A v roku 2025 až na 20,6 miliardy rubľov.

„Celkom za tri roky bude Putinovo fungovanie stať daňových poplatníkov 59,7 miliardy rubľov – čo je suma porovnateľná s ročným rozpočtom Kostromskej a Magadanskej oblasti alebo Kabardsko-Balkarska,“ uvádza MT.

Celkom nový bunker pre 800 ľudí

Z údajov ministerstva financií tiež vychádza, že Putin nariadil výstavbu nového protiatómového krytu v Ústrednej klinickej nemocnici v Moskve. V zariadení sa starajú o vysokých ruských predstaviteľov, v minulosti sa tu liečil aj Putin.

Plánovaný termín dokončenia bunkra je už 20. decembra, hoci zmluva na jeho výstavbu bola uzavretá iba 24. mája. Náklady na projekt sa odhadujú na 35 miliónov rubľov. Bunker bude slúžiť 800 ľuďom vrátane zdravotníckeho personálu a mal by poskytovať ochranu pred radiáciou.

Podľa MT bude mať niekoľko vchodov, núdzový východ, nákladný výťah a komplexný ventilačný systém, ktorý je schopný čistiť vzduch „od plynných zbraní hromadného ničenia“, aerosólov a splodín horenia.

image

Putin sa pripravil na najhoršie. Ďaleko od Moskvy odhalili tajné tunely, kde môže prežiť aj jadrový útok

„Kryt by mal byť vybavený na vykonávanie lekárskych zákrokov vo vojnových časoch,“ píše portál. Ten na jar informoval, že Kremeľ nariadil inšpekciu a modernizáciu protinukleárnych krytov po celom Rusku.

Kremeľ verejne prikázal niektorým oblastiam na západe Ruska pripraviť sa na možný konflikt na ruskom území už vlani v októbri. Ministerstvo pre mimoriadne situácie potom uviedlo, že v Moskovskej oblasti sa pripravujú protiatómové kryty.

V akom stave bunkre sú, ale nie je jasné. Obyvatelia niektorých ruských miest sa sťažujú, že ich bunkre sú nefunkčné či trvalo uzavreté, vrátane ľudí z pohraničnej Belgorodskej oblasti, ktorá sa na konci mája stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa Kremľa vyvolal vpád ukrajinských „sabotážnych skupín“. Podľa Kyjeva do oblasti prenikli ruskí partizáni.

01 - Modified: 2023-06-02 14:02:50 - Feat.: 1 - Title: Neprajníci sa čoraz viac snažia destabilizovať Rusko, tvrdí Putin. Represie proti opozícii sa zintenzívnili 02 - Modified: 2023-06-02 12:45:18 - Feat.: 1 - Title: Podľa Kremľa Európa pozná riziká vstupu Ukrajiny do NATO, tón však udávajú Američania 03 - Modified: 2023-06-02 12:02:43 - Feat.: 1 - Title: Putin chcel ukázať svoju silu, no odhalil slabosť. Rusko je na tom výrazne horšie, tvrdí Blinken 04 - Modified: 2023-06-02 10:11:38 - Feat.: 1 - Title: Dilema v Kremli. Rusko podľa Londýna rieši, či posilniť svoju obranu alebo pozície na Ukrajine 05 - Modified: 2023-06-02 14:08:06 - Feat.: 1 - Title: Orbán chce zastaviť ukrajinskú protiofenzívu, varuje pred krvavým scenárom
01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 05 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:56