Zničené ruské obrnené vozidlo pechoty pri jedným z obcí oslobodených počas ukrajinskej protiofenzívy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Protiofenzíva Ukrajiny naberá spád. Rusi ju chcú utopiť v krvi skôr, ako by mohla dosiahnuť prielom

15.06.2023, 13:15
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina, ktorá má väčšinu svojich síl pripravených na protiofenzívu stále v zálohe, môže sledovať, kam Moskva nasadí vojakov, aby posilnila svoje línie, a udrieť v slabšie bránených oblastiach, a to aj na východe.

Ukrajinská protiofenzíva po týždni ťažkých bojov naberá spád. Najdôležitejšia skúška však ukrajinských vojakov ešte len čaká, lebo sa stále nachádzajú pred hlavnými obrannými líniami ruských vojsk. Väčšina jednotiek pripravených na protiútok sa do bojov zatiaľ nezapojila. Vyplýva to z analýzy vojenskej situácie, ktorú publikovala agentúra Reuters.

image

Úspechy na viacerých frontoch. Vytláčame Rusov napriek ich leteckej a delostreleckej prevahe, znie z Kyjeva

Ukrajina má na výber

Ukrajina minulý týždeň pri začatí hlavnej fázy dlho očakávanej operácie udrela v dvoch oblastiach pozdĺž juhovýchodného frontu a hlási sedem znovudobytých dedín, ale aj straty vrátane západných bojových vozidiel pechoty a tankov.

"Na oboch stranách dochádza k veľkému opotrebovaniu," povedal vedúci pracovník inštitútu FPRI Rob Lee. Je jedným z tých, ktorí na základe satelitných a fotografických dôkazov analyzujú straty na oboch stranách. "Riziko pre nich (Ukrajincov) spočíva v tom, že kým sa dostanú k (ruskej) obrannej línii, budú vojská príliš opotrebované a bude príliš ťažké dosiahnuť prelom a ten využiť," uviedol Lee.

Prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že západná technika, ako sú bojové tanky a obrnené vozidlá pechoty, by mala predovšetkým pomôcť chrániť životy ukrajinských vojakov.

Rusko pripravilo tisíce obranných pozícií od okraja západného Ruska až po okupovaný polostrov Krym, vrátane mínových polí, protitankových priekop, radov betónových zátarasov - takzvaných dračích zubov - a tiež zákopov pre pechotu.

Obranné pozície, ktoré agentúra Reuters v apríli preverovala na základe satelitných snímok, sa sústreďujú predovšetkým na strategicky dôležitom juhu, kde by sa Kyjev mohol usilovať o prerušenie ruského pozemného mosta na Krym a rozdelenie ruských vojsk.

image

Pravú ruku Kadyrova zranili, píšu v Rusku. Zlikvidovaný, tvrdia Ukrajinci

Ukrajina, ktorá má väčšinu svojich síl pripravených na protiofenzívu stále v zálohe, môže sledovať, kam Moskva nasadí vojakov, aby posilnila svoje línie, a udrieť v slabšie bránených oblastiach, a to aj na východe, uviedli vojenskí analytici.

"Ukrajina má na výber," povedal Ben Barry, ktorý je vedúcim výskumníkom v oblasti pozemnej vojny v Medzinárodnom inštitúte pre strategické štúdiá (IISS). "Nemôže dosiahnuť strategické prekvapenie, ale bude sa sakramentsky snažiť dosiahnuť operačné a taktické prekvapenie. To bude zahŕňať utajovanie, maskovanie, klamanie, zavádzajúce informácie, čo vlani na jeseň pomerne úspešne použila."

Podľa Leeho je cieľom stratégie Moskvy na juhu pravdepodobne maximalizovať ukrajinské straty skôr, ako sa ukrajinské sily dostanú k hlavnej ruskej obrannej línii vzdialenej asi desať až 15 kilometrov. "Nemá zmysel, aby (tam) bojovali na život a na smrť alebo riskovali obkľúčenie," povedal.

Oslobodené sú štyri ukrajinské dediny

Ukrajina sa na protiofenzívu pripravovala najmenej šesť mesiacov od chvíle, keď v novembri znova dobyla juhukrajinský Cherson, v septembri rozsiahlu časť Charkovskej oblasti a v apríli vytlačila ruské sily z okolia Kyjeva.

Podľa analytikov armáda pre túto operáciu vytvorila 12 obrnených brigád, z ktorých deväť vycvičil a vybavil Západ. Brigáda obvykle číta 3500 až 4000 vojakov. Ukrajina uviedla, že vytvorila osem útočných brigád o 40-tisíc vojakoch, ktoré vybralo ministerstvo vnútra. Poľský vojenský analytik Konrad Muzyka, ktorý vojnu pozorne sleduje, uviedol, že boli doteraz videné v boji na juhovýchode krajiny iba tri z 12 brigád.

Hlavné údery sa odohrali blízko Kyjevom kontrolovaného mesta Orichiv v Záporožskej oblasti a Velyka Novosilka v Doneckej oblasti, asi 80 kilometrov na východ odtiaľ. Tieto údery môžu naznačovať, že ukrajinskí generáli majú v hľadáčiku Tokmak, čo je okupované mesto v Záporožskej oblasti vzdialené asi 25 kilometrov od frontovej línie. O ďalších 50 kilometrov ďalej je mesto Melitopol. Obe mestá sú silne opevnené.

image

Snáď prehráme bez poníženia. Ruská elita stratila vieru a už len dúfa, že konflikt zamrzne

Neďaleko Veľkej Novosilky Ukrajina oslobodila štyri dediny, uviedla v pondelok námestníčka ministra obrany Hanna Maliarová. Dve z obcí v utorok a v stredu navštívili reportéri agentúry Reuters. Vojaci podľa Maliarovej postúpili až o 6,5 kilometra a obsadili 90 kilometrov štvorcových území pozdĺž 100 kilometrov dlhého úseku južnej frontovej línie. V stredu informovala Maliarová o ďalšom postupe o 300 až 350 metrov v rôznych oblastiach za posledných 24 hodín.

Analýzu sťažuje informačné embargo

"Spočiatku si viedli celkom dobre," povedal Muzyka. "Moja hlavná obava po piatich alebo šiestich dňoch tejto hlavnej fázy je, že sa zdá, že sa postup zastavil. Hybnosť, ktorú si vybudovali v prvých dňoch, je teraz v podstate preč a my nevieme, prečo to tak je."

Maliarová tiež hlásila postup na krídlach východného mesta Bachmut, ktorého dobytie Rusko ohlásilo pred mesiacom. Vojenskí analytici považujú za nepravdepodobné, že by sa toto miesto stalo centrom hlavnej ukrajinskej ofenzívy.

Protiofenzívu komplikuje slabosť ukrajinského letectva. Kyjev už niekoľko mesiacov lobuje u západných štátov za dodanie stíhačiek F-16, ale do ich nasadenia zostáva ešte najmenej niekoľko mesiacov.

Kyjev zaviedol informačné embargo s cieľom neohrozovať operácie svojich vojsk, čo sťažuje nezávislú analýzu situácie na bojisku. Ruský prezident Vladimir Putin označil doterajší útok Kyjeva za neúspech s veľkými stratami.

image

Ukrajina musí dostať zbrane, aby mohla pokračovať v protiofenzíve. Ide o kruté boje, tvrdí Stoltenberg

Snímky zdieľané ruskými vojenskými blogermi ukazovali zničené alebo poškodené bojové vozidlá pechoty Bradley americkej výroby a tanky Leopard 2, čo mali byť hlavné prostriedky, ktoré Západ poskytol Kyjevu na protiofenzívu.

Muzyka odhadol, že Ukrajina mohla prísť až o 15 percent svojich vozidiel Bradley a niekoľko percent svojich leopardov. Je možné, že ukrajinské sily niektoré z týchto vozidiel získali späť a poslali na opravu.

Vojenský analytik Jack Watling pre think tank RUSI napísal, že je príliš skoro na to, aby sa dalo povedať, či ofenzíva bola úspešná, alebo nie. "Musíme sa zdržať predčasných vyhlásení o úspechu či neúspechu," uviedol.

01 - Modified: 2023-06-15 18:16:28 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina chystá svoju operáciu Cobra, hovorí vojenský expert. Ukazuje na Starobilsk 02 - Modified: 2023-06-15 09:11:36 - Feat.: 1 - Title: NATO podporuje protiofenzívu na Ukrajine, podľa Stoltenberga prináša výsledky. Je nutné pokračovať, vyhlásil 03 - Modified: 2023-06-15 08:17:07 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Keď voda z Kachovskej priehrady opadne, ukrajinskí mariňáci napadnú Rusov od chrbta 04 - Modified: 2023-06-15 09:22:26 - Feat.: 1 - Title: Úspechy na viacerých frontoch. Vytláčame Rusov napriek ich leteckej a delostreleckej prevahe, znie z Kyjeva 05 - Modified: 2023-06-12 19:20:36 - Feat.: 1 - Title: Úspech ukrajinskej protiofenzívy môže Putina dotlačiť k rokovaniam, tvrdí Blinken 06 - Modified: 2023-06-12 13:20:19 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina tvrdí, že ruská armáda poškodila aj priehradu na rieke Mokryje Jaly
01 - Modified: 2024-05-09 08:24:52 - Feat.: - Title: Veľká prehliadka v Moskve sa začala so snežením. Ruské jadrové sily sú vždy v pohotovosti, hrozil Putin 02 - Modified: 2024-05-09 09:24:16 - Feat.: - Title: Palivá na Slovensku zlacneli, je za tým najnovšia taktika Ruska 03 - Modified: 2024-05-09 07:16:44 - Feat.: - Title: Námestník ruského ministra obrany zostáva vo väzení, čelí obvineniam z úplatkárstva 04 - Modified: 2024-05-09 06:16:59 - Feat.: - Title: Rusko po ukrajinských útokoch hlási zranených a požiar v sklade pohonných hmôt 05 - Modified: 2024-05-09 05:51:31 - Feat.: - Title: Pri náletoch na Charkov utrpeli zranenia najmenej štyri deti. Rusi útočili aj na Odesu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 12:28