Poľská húfnica Krab v službách ukrajinského delostrelectva v Doneckej oblasti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Z motorov talianskych húfnic sa valí dym. Nepoužiteľná technika brzdí Ukrajinu

20.06.2023, 12:53
Autor:
ČTKČTKredred
  • V niektorých prípadoch spojenci dodávali moderné zbrane, v iných ale išlo o vybavenie, ktoré ležalo v skladoch a v najlepšom prípade potrebovalo dôkladnú prehliadku a opravu.
  • Skutočnosť, že zbrane poskytnuté spojencami nie sú vždy v skvelom stave, dobre ilustruje nedávny dar 33 húfnic od Talianska.
  • Na videách ukazujúcich darovanú techniku ​​pritom bolo vidieť, ako sa z motora jednej z nich valí dym a z motorov ďalších odkvapkáva chladiaca kvapalina. 

Ukrajina zápasí s neplnením dodávok zbraní, za ktoré zaplatila, a často aj so zlým stavom techniky dodanej západnými spojencami. Tvrdia to zahraničné médiá, ktoré sa odvolávajú na ukrajinské vládne dokumenty a predstaviteľov oboznámených s nákupmi zbraní. Niektorí však tvrdia, že problémy sú vzhľadom na rozsah objemu zbraní nevyhnutné.

VIDEO: Transfer talianskych húfnic na Ukrajinu:

Zbrane, ktoré nedorazili a nevrátené peniaze 

Dokopy podľa amerického denníka The New York Times Ukrajina od začiatku ruskej invázie zaplatila 800 miliónov dolárov za zazmluvnené zbrane, ktoré buď nikdy nedorazili, alebo ich dorazila len časť. V niektorých prípadoch sprostredkovatelia zmlúv peniaze vrátili, upresňuje denník. Problémy boli aj v prípade zmlúv uzavretých s ukrajinskými štátnymi zbrojárskymi spoločnosťami, ktoré pôsobia ako sprostredkovatelia.

image

Švajčiarsko musí povoliť nepriamy vývoz zbraní na Ukrajinu, adresoval Zelenskyj poslancom

„Mali sme prípady, keď sme zaplatili peniaze a nič nedostali,“ povedal NYT námestník ukrajinského ministra obrany Volodymyr Havrylov. Vláda preto tento rok analyzuje svoje minulé nákupy, aby mohla problematických zmluvných partnerov vylúčiť.

Problémy sú vzhľadom na rozsah objemu zbraní dodávaných Ukrajine nevyhnutné, uviedol americký denník. Spojenci Kyjeva dodali Ukrajine zbrane za desiatky miliárd dolárov a sama Ukrajina utratila za nákupy zbraní ďalšie miliardy dolárov. V niektorých prípadoch spojenci dodávali moderné zbrane, v iných však išlo o vybavenie, ktoré ležalo v skladoch a v najlepšom prípade potrebovalo dôkladnú prehliadku a opravu.

Asi 30 percent zbraní v ukrajinskom arzenáli sa neustále opravuje. Podľa odborníkov ide o vysoký podiel, a to najmä vzhľadom na to, že ukrajinská armáda nemá počas začínajúcej protiofenzívy zbraní nazvyš.

image

Hrozba, že Putin použije jadrové zbrane, je podľa Bidena reálna

Problém s kvalitou aj dodávkami

Skutočnosť, že zbrane poskytnuté spojencami nie sú vždy v skvelom stave, podľa NYT dobre ilustruje nedávny dar 33 húfnic od Talianska. Na videách ukazujúcich darovanú techniku ​​pritom bolo vidieť, ako sa z motora jednej z nich valí dym a z motorov ďalších odkvapkáva chladiaca kvapalina. Talianske ministerstvo obrany však vo vyhlásení uviedlo, že húfnice vyradilo zo svojho arzenálu už pred rokmi, ale že Ukrajina ich aj tak chcela s tým, že ich bude repasovať.

Podľa vládnych dokumentov ukrajinské ministerstvo obrany zaplatilo americkej firme za opravy 33 húfnic poskytnutých Talianskom 19,8 milióna dolárov. V januári na Ukrajinu dorazilo 13 z týchto húfnic, stroje však stále neboli v stave, kedy by mohli byť nasadené v boji, uvádzajú aj vládne dokumenty.

Ukrajinskí predstavitelia sa následne sťažovali, že americká firma nedodržala zazmluvnené podmienky vzhľadom na to, že oprava húfnic mala byť hotová do decembra. Firma obvinenia odmieta a tvrdí, že húfnice dodané na Ukrajinu fungovali.

image

Trikrát silnejšie ako v Hirošime, chválil Lukašenko jadrové zbrane od Ruska

Ukrajina sa však obvykle na nedostatky dodanej techniky nesťažuje. "S kvalitou niektorých húfníc boli problémy, ale musíme mať na pamäti, že išlo o dar," povedal podľa NYT Havrylov.

Niektoré iné dodávky sú tak oneskorené alebo nepredvídateľné, že značne komplikujú ukrajinské možnosti plánovať. To bol podľa NYT prípad dodávky 29 terénnych vozidiel Humvee, ktoré mala poslať americká jednotka v Kuvajte. Vozidlá ešte v Kuvajte prešli údržbou a ich stav potom jednotka skontrolovala.

Keď však vozidlá dorazili na základňu do Poľska, ukázalo sa, že 25 z nich má nefunkčné pneumatiky. Trvalo potom takmer mesiac, kým sa podarilo zohnať náhradné. To podľa správy Pentagonu zdržalo dodanie ďalšieho vybavenia na Ukrajinu a vyžiadalo si značné množstvo práce a času.

01 - Modified: 2023-06-20 08:41:49 - Feat.: 0 - Title: Je hrozba ruského jadrového útoku reálna? Joe Biden desí svet, reagoval na presun jadrových zbraní do Bieloruska 02 - Modified: 2023-06-20 05:14:27 - Feat.: 1 - Title: Hrozba, že Putin použije jadrové zbrane, je podľa Bidena reálna 03 - Modified: 2023-06-16 16:41:09 - Feat.: 1 - Title: Prvé ruské jadrové hlavice už sú v Bielorusku. Máme viac takýchto zbraní ako NATO, tvrdí Putin 04 - Modified: 2023-06-16 10:14:21 - Feat.: 1 - Title: Rusi podnikli mohutný vzdušný útok na Ukrajinu, kam dorazila africká delegácia. Rokovať bude so Zelenským 05 - Modified: 2023-06-16 11:06:03 - Feat.: 1 - Title: Ochranke prezidenta Južnej Afriky a novinárom nepovolili odlet z Varšavy, problém spôsobili zbrane
01 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 02 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-30 14:26:44 - Feat.: - Title: Estónsko tvrdí, že Rusko rušením signálu GPS porušuje medzinárodné predpisy 04 - Modified: 2024-04-30 13:38:35 - Feat.: - Title: Kyjev odstraňuje sovietsky pomník, ktorý pripomína priateľstvo s Ruskom 05 - Modified: 2024-04-30 10:43:04 - Feat.: - Title: V strednom Rusku ľudia doviezli do výkupu železa prieskumný dron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 19:12