StoryEditor

Implózia stratenej ponorky: Trosky sa našli len 490 metrov od Titanicu, posádka nemala šancu

22.06.2023, 18:12
23.06.2023, 06:57
Autor:
ČTKČTKdttdtt

Ponorka Titan s päťčlennou posádkou sa v severnom Atlantickom oceáne vypravila v nedeľu večer k vraku britského parníka Titanik. Kontakt s sprievodnou loďou stratila krátko po ponorení.

Pobrežná stráž USA vo štvrtok našla v Atlantiku úlomky, ktoré vyhodnotila ako časť vonkajšieho trupu nezvestnej ponorky Titan. Spoločnosť OceanGate Expeditions, ktorá prevádzkovala nezvestné plavidlo, sa domnieva, že päťčlenná posádka je mŕtva. Vyšetrovatelia tvrdia, že ponorka pravdepodobne implodovala, čím ľudia na palube stratili šancu na prežitie.

"Bohužiaľ sa domnievame, že náš generálny riaditeľ Stockton Rush, Shahzada Dawood a jeho syn Suleman, Hamish Harding a Paul-Henri Nargeolet zahynuli," uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti OceanGate.

"Títo muži boli skutočnými prieskumníkmi, ktorých spájal dobrodružný duch a hlboká vášeň pre skúmanie a ochranu svetových oceánov. V tejto tragickej chvíli sme v myšlienkach s ich rodinami. Smútime nad ich stratou života a radosťou, ktorú priniesli všetkým, ktorých poznali," dodala.

image

ANALÝZA: Kde sa mohla stať chyba? Zmiznutá ponorka sa riadi ovládačom z playstationu, desí sa expert

Katastrofálna implózia

Podľa dôstojníka americkej pobrežnej stráže Johna Maugera, ktorý viedol pátranie, pole trosiek zodpovedá katastrofickej implózii plavidla.

"V mene americkej pobrežnej stráže a celého zjednoteného velenia vyjadrujem rodinám najhlbšiu sústrasť," povedal vo štvrtok večer dôstojník americkej pobrežnej stráže John Mauger, ktorý viedol pátraciu operáciu. "Sme v úzkom kontakte s francúzskym a britským generálnym konzulom, aby sme zabezpečili, že blízki obetí budú informovaní a že ich obavy budú riešené," dodal.

Čo je to implózia:

Pravdepodobnú implóziu detegovalo na podmorských monitorovacích zariadeniach aj americké námorníctvo.

Denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaného vysokého predstaviteľa amerického námorníctva uviedol, že implózia bola zaznamenaná tajným akustickým monitorovacím systémom určeným na odhaľovanie prítomnosti ponoriek, uvádza tlačová agentúra AFP.

"Americké námorníctvo vykonalo analýzu akustických údajov a zistilo anomáliu, ktorá zodpovedala implózii alebo výbuchu vo všeobecnej blízkosti miesta, kde miniponorka Titan operovala, keď s ňou stratili kontakt," povedal predstaviteľ.

Americká pobrežná stráž vo štvrtok objavila vrak tejto miniponorky zhruba 490 metrov od pozostatkov Titanicu, ktoré sa nachádzajú na morskom dne v hĺbke 3800 metrov. 

Oznámenie ukončilo štvordňovú medzinárodnú pátraciu a záchrannú operáciu. Podľa vyjadrenia príslušných činiteľov analýza ukázala, že trosky nájdené na morskom dne zodpovedajú implózii tlakovej komory miniponorky Titan.

Spoločnosť OceanGate ocenila pomoc všetkých, ktorí sa zapojili do pátrania. "Sme vďační za nespočetné množstvo mužov a žien z mnohých organizácií medzinárodného spoločenstva, ktorí okamžite poskytli rozsiahle zdroje a veľmi tvrdo pracovali na tejto misii. Je to smutné obdobie pre našich oddaných zamestnancov, ktorí sú vyčerpaní a hlboko smútia nad touto stratou," dodala.

image

Manželka šéfa stratenej ponorky je potomkom páru, ktorý sa na Titaniku vzdal záchrany

Podľa denníka The New York Times trosky objavila kanadská loď Horizon Arctic na morskom dne v blízkosti vraku Titanicu. Potápačský expert David Mearns, ktorý je priateľom mužov z ponorky, pre BBC uviedol, že medzi nájdenými troskami bol aj podvozkový rám a zadný plášť plavidla.

Plavidlo Titan, ktoré sa použilo na cestu k vraku slávneho britského parníka Titanik, sa v nedeľu večer stratilo v severnom Atlantiku niekoľko sto kilometrov od kanadského pobrežia. Podľa OceanGate vyplávalo v nedeľu ráno miestneho času (po poludní SELČ) a malo 96 hodín kyslík.

Tento čas uplynul vo štvrtok o 13.00 h SELČ bez toho, aby rozsiahla medzinárodná pátracia operácia priniesla želaný výsledok. Výpočty týkajúce sa zásob kyslíka pritom vychádzali z predpokladu, že Titan zostal neporušený.

Oblasť prehľadávajú lode, lietadlá a špeciálny robot.

Odborníci zdôraznili, že výdrž kyslíka možno predĺžiť určitými opatreniami. Podľa experta na záchranu ponoriek Franka Owena ľudia v ponorke určite dostali pokyn od jedného z členov expedície, aby "urobili všetko pre to, aby znížili prácu metabolizmu, aby sa čas mohol predĺžiť".

image

Posádke miniponorky Titan vypršal predpokladaný čas minutia zásob kyslíka

Cestu na záchranu posádky komplikovalo viacero prekážok. Aj keby sa ponorku podarilo nájsť, záchranári by k nej museli dopraviť záchranné vybavenie a podľa možnosti ju vyniesť na hladinu. Vrak Titanicu sa nachádza v hĺbke približne 3 800 metrov a vyzdvihnutie čohokoľvek z tejto hĺbky je mimoriadne náročné.

Pátranie sa vo štvrtok zintenzívnilo, keď do oblasti zamierili posily z Francúzska a Británie. Krátko po poludní stredoeurópskeho času dorazila do vôd okolo vraku Titanicu francúzska loď s robotom, ktorý sa dokáže pohybovať až štyri kilometre pod morskou hladinou. Americká pobrežná stráž informovala, že ďalší robot vyslaný posádkou kanadskej lode začal pátrať po ponorke na dne oceánu.

Pobrežná stráž v stredu ubezpečila, že stále dúfa v záchranu piatich nezvestných, hoci uviedla, že nevie, kde sa nachádzajú. BBC uviedla, že rozsah operácie by sa mal dnes zdvojnásobiť príchodom očakávaných posíl.

Pátranie sa sústredilo na oblasť, kde záchranári v utorok a stredu zachytili pod vodou zvuky, ktoré médiá spočiatku opisovali ako pravidelné búchanie. Tímy pátrajú po ponorke dlhej necelých sedem metrov v oblasti veľkej približne ako celé Belgicko, a to až do hĺbky štytisíc metrov.

Dobrodruhovia všetkých druhov

Štyridsaťosemročný Shahzada Dawood a jeho devätnásťročný syn Suleman cestovali na palube Titan. Shahzada je podpredsedom jedného z najväčších pakistanských konglomerátov, spoločnosti Engro Corporation, ktorá investuje do hnojív, výroby vozidiel, energetiky a digitálnych technológií. Podnikateľ žije so svojou manželkou a dvoma deťmi v Británii.

Ďalším pasažierom v lietadle bol Harding, britský miliardár, pilot, bádateľ a vesmírny turista vo veku 85 rokov. Bol šéfom spoločnosti Action Aviation. V roku 2019 bol súčasťou leteckej misie One More Orbit, v rámci ktorej vytvoril rekord v najrýchlejšom prelete lietadla nad oboma geografickými pólmi Zeme, čím sa dostal do Guinnessovej knihy rekordov.

Pred rokom sa vydal do vesmíru na palube rakety New Shepard spoločnosti Blue Origin na 10-minútový let, ktorý bol piatou úspešnou pilotovanou misiou spoločnosti Jeffa Bezosa, ktorého Harding označil za svojho mentora. V roku 2021 spolu s Američanom Victorom Vescom vytvoril rekord v najdlhšom čase strávenom na dne Mariánskej priekopy v Tichom oceáne. S manželkou Lindou mali dvoch synov.

Štvrtým cestujúcim bol sedemdesiatsedemročný Paul-Henri Nargeolet. Bývalý veliteľ francúzskeho námorníctva bol hĺbkový potápač a ničiteľ mín. Po odchode z námorníctva viedol v roku 1987 prvú záchrannú expedíciu k Titaniku a bol popredným odborníkom na vraky. K legendárnemu vraku sa potápal tridsaťpäťkrát. Je riaditeľom Centra pre manažment morských a podmorských zdrojov Michiganskej štátnej univerzity. Podieľal sa na vyzdvihnutí tisícov artefaktov z vraku a nakrútil aj filmy na súvisiace témy, je tiež autorom niekoľkých kníh.

Pilotom lode Titan bol šesťdesiatjedenročný Stockton Rush - zakladateľ spoločnosti OceanGate. Spoločnosť založil v roku 2009 a na plavbách po Titanicu sa podieľa od roku 2021. Spoločnosť sa podieľa aj na vývoji ďalších malých ponoriek. Rush sa stal civilným pilotom vo veku 18 rokov, potom bol skúšobným pilotom v armáde, odkiaľ odišiel do dôchodku kvôli problémom so zrakom a začal pracovať na ponorkách.

Odborníci pred niekoľkými rokmi varovali Rusha pred možnými "katastrofickými" problémami pri plavbách na Titanicu. Taktiež ho vyzvali, aby podvodné zariadenie podrobil certifikačnému procesu. Spoločnosť OceanGate v roku 2019 potvrdila, že Titan nebol testovaný žiadnou nezávislou organizáciou.

01 - Modified: 2023-06-22 12:06:29 - Feat.: 1 - Title: Posádke miniponorky Titan vypršal predpokladaný čas minutia zásob kyslíka 02 - Modified: 2023-06-22 09:44:20 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Kde sa mohla stať chyba? Zmiznutá ponorka sa riadi ovládačom z playstationu, desí sa expert 03 - Modified: 2023-06-21 19:43:42 - Feat.: 1 - Title: Pobrežná stráž do pátrania po miniponorke Titan nasadila ďalšie plavidlá, záchranári zaznamenali zvuky 04 - Modified: 2023-06-21 14:14:36 - Feat.: 1 - Title: Ako ihla v kope sena. Odborníci vysvetľujú, čo sa mohlo stať so stratenou ponorkou 05 - Modified: 2023-06-21 05:47:40 - Feat.: 1 - Title: Pátranie po zmiznutej ponorke: Záchranári zaznamenali pod vodou zvuky, pravidelne sa opakovali
01 - Modified: 2024-03-27 20:55:25 - Feat.: - Title: Macron podporil plán Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon 02 - Modified: 2024-03-27 09:47:34 - Feat.: - Title: Kus dreva, ktorý v Titanicu udržal hrdinku nažive, vydražili za vyše 700-tisíc dolárov 03 - Modified: 2024-03-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé stretnutia: mamuty a pyramídy, gilotína a Hviezdne vojny 04 - Modified: 2024-02-21 10:00:54 - Feat.: - Title: Raketa sa po pár metroch zrútila do oceánu. Britská ponorka testovala jadrový systém Trident 05 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:53