Bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump po prehratých voľbách tlačil na guvernéra Arizony, aby zrušil výsledok

03.07.2023, 16:49
Autor:
ČTKČTK

Trump čelí aj vyšetrovaniu prokuratúry v Georgii, ktorá by mohla počas leta oznámiť rozhodnutie ohľadom prípadných obvinení v súvislosti s povolebným dianím.

Denník The Washington Post WP cez víkend priniesol nové podrobnosti o snahách bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa zmeniť nepriaznivé výsledky volieb v roku 2020. Zistil, že keď si Trump po voľbách volal s vtedajším guvernérom štátu Arizona Dougom Duceym, snažil sa ho presviedčať svojimi výmyslami o podvodoch s hlasmi. Tiež poveril svojho viceprezidenta Mikea Penca, aby Duceyho kroky následne monitoroval.

Denník sa odvoláva na viaceré informované zdroje vrátane nemenovaného sponzora Republikánskej strany, ktorému sa dnes už bývalý arizonský guvernér tento rok zveril ohľadom "tlaku", pod ktorým sa po Trumpovej prehre ocitol. Ducey vraj tejto osobe povedal, že ho prekvapilo, že sa ho na telefonáty s Trumpom a Pencom nespýtali ľudia z tímu zvláštneho vyšetrovateľa Jacka Smitha skúmajúceho exprezidentovu povolebnú kampaň.

image

Obdivovatelia Putina i kritici očkovania. Ako vyzerá boj proti dezinformátorom?

Chýbajúce dôkazy

Arizona bola jedným z hŕstky štátov, na ktoré sa pozornosť Trumpa a jeho spojencov sústredila. Republikán Trump tu s kandidátom Demokratickej strany Joom Bidenom prehral len o zhruba 10-tisíc hlasov a už od dňa hlasovania kolovali v médiách najrôznejšie špekulácie o nezrovnalostiach. Čiastočný prepočet hlasov ani opakované audity však žiadne zásadné problémy nezistili a Ducey 30. novembra 2020 Bidenovo víťazstvo potvrdil.

Počas ceremoniálu, pri ktorom podpisoval dokumentáciu o výsledku volieb, vtedy guvernérovi zazvonil telefón, načo sa ukázalo, že mu volal Trump. Ducey hovor neprijal, o dva dni neskôr však novinárom povedal, že s končiacim sa prezidentom po ceremoniáli hovoril. Trump medzitým na twitteri vyhlásil, že Ducey "zradil občanov Arizony".

Podľa informácií denníka WP šéf Bieleho domu po telefóne zahrnul guvernéra nepodloženými tvrdeniami o podvodoch, ktorá prezentoval ako dôkazy, že skutočným víťazom volieb je on. Duceyho povzbudzoval, aby sa týmito tvrdeniami zaoberal.

Trump a jeho tím v danej dobe šírili najrôznejšie teórie o príčine prehry v Arizone, pričom pod tlakom sa ocitol tiež republikánsky predseda regionálnej snemovne Rusty Bowers. Ten neskôr vypovedal, že mu Trumpov právnik Rudy Giuliani povedal: "Máme veľa teórií, len nám chýbajú dôkazy. "

image

Trump žaluje novinárku Carrollovú za ohováranie pre údajné znásilnenie

Prokuratúra v Georgii

Trump po telefonáte s Duceym poveril viceprezidenta Pencea, aby sa guvernéra pýtal na prípadný pokrok pri odhaľovaní podvodov, píše WP s odvolaním sa na dva nemenované zdroje. Prezident a jeho tím údajne viceprezidenta bombardovali "konšpiračnými teóriami", Pence však podľa denníka na Duceyho nátlak nevyvíjal.

Podozrenie o nátlaku na činiteľov zapojených do schvaľovania volieb vyvolali už v týždňoch po Trumpovej porážke jeho kontakty s politikmi a úradníkmi v štátoch Michigan a Georgia. Prezident si vtedy okrem iného volal so členmi volebnej komisie jedného z michiganských okresov, najvyššieho volebného úradníka Georgia Brada Raffenspergera zase vyzýval, aby preneho "našiel" dodatočné hlasy. Guvernér Georgie Brian Kemp medzitým odmietal Trumpove výzvy na zvolanie mimoriadnej schôdze regionálneho parlamentu k výsledkom volieb.

Otázky ohľadom nových zistení Trump aj Ducey odmietli zodpovedať. Duceyho hovorca Daniel Scarpinato uviedol, že bývalý guvernér "si stojí za svojím rozhodnutím certifikovať voľby" a že žiadne dôkazy o nezrovnalostiach sa nikdy neobjavili. Trumpov tím na otázky reagoval vyhlásením, v ktorom opäť poprel výsledky z roku 2020.

Či už s Duceym o veci hovorili vyšetrovatelia zo Smithovho tímu, nie je jasné. Zvláštny vyšetrovateľ menovaný vlani ministrom spravodlivosti Merrickom Garlandom sa podľa všetkého stále zaoberá Trumpovým ťažením proti výsledkom prezidentských volieb, ako aj pozadím vpádu jeho priaznivcov do sídla Kongresu 6. januára 2021. Trump tiež čelí vyšetrovaniu prokuratúry v Georgii, ktorá by mohla počas leta oznámiť rozhodnutie ohľadom prípadných obvinení v súvislosti s povolebným dianím.

01 - Modified: 2023-06-27 09:43:41 - Feat.: 1 - Title: Kľúčový dôkaz proti Trumpovi je vonku. CNN zverejnila nahrávku, kde hovorí o pláne útoku 02 - Modified: 2023-06-22 19:03:33 - Feat.: 1 - Title: Bývalý republikánsky kongresman Will Hurd oznámil prezidentskú kandidatúru 03 - Modified: 2023-06-22 12:45:03 - Feat.: 1 - Title: Duleba v HNtelevízii: Putin je mimo, ani nevie, koľko Patriotov Ukrajina má. Osud Kremľa? Rozpadne sa sám 04 - Modified: 2023-06-20 11:46:07 - Feat.: 1 - Title: Trump na Fox News obhajoval svoje zaobchádzanie s tajnými dokumentmi. Balil som sa narýchlo, tvrdí 05 - Modified: 2023-06-17 20:27:22 - Feat.: 1 - Title: Biden v Pensylvánii vystúpil na prvom mítingu svojej predvolebnej kampane, snaží sa osloviť belochov
01 - Modified: 2024-05-17 05:48:58 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov Kongresu v USA hlasovala za dodanie munície Izraelu 02 - Modified: 2024-05-17 05:25:00 - Feat.: - Title: Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta 03 - Modified: 2024-05-16 21:17:34 - Feat.: - Title: Američania suverénne porazili Francúzov v "slovenskej" B-skupine, vedenia sa ujali hneď 04 - Modified: 2024-05-16 20:37:40 - Feat.: - Title: Bratov v USA zatkli za krádež kryptomeny v hodnote 25 miliónov dolárov 05 - Modified: 2024-05-16 19:49:34 - Feat.: - Title: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko, tvrdia USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 11:57