FOTO: TASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

Českí poslanci rokujú o ozdravnom balíčku a vyšších daniach. Okamuru ale dráždila vlajka EÚ

11.07.2023, 13:17

Členovia snemovne dnes okrem iného pokračujú v prerokúvaní novely o spomalení valorizácie penzií a sprísnení podmienok pre predčasné dôchodky.

Česká päťkoalícia začala presadzovať úsporný balíček. Presadila na návrh Marka Bendy z ODS, že zákony na mimoriadnej schôdzi týkajúce sa spomaľovania rastu penzií a úsporného balíčka môže Snemovňa prejednávať aj po polnoci. Hlasovali za to len poslanci vládnych strán, opozícia bola proti.

Úsporný balíček počíta s tým, že po novom budú dve sadzby DPH - dvanásť a dvadsaťjeden percent. Pre potraviny bude sadzba 12 percent a nulové zdanenie má platiť iba pre knihy. Koalícia počíta aj s rušením mnohých daňových výnimiek, napríklad škôlkovného či nepeňažných zamestnaneckých benefitov.

"Zodpovedá politickej dohode, pevne verím, že získa podporu ako Snemovne, tak Senátu," povedal minister financií Zbyněk Stanjura pred začiatkom schôdze.

image

Úroda obilnín bude v Česku veľmi dobrá, nedostatok nehrozí, tvrdí minister Výborný

Podľa predsedu rozpočtového výboru Jozefa Bernarda z hnutia STAN je reakciou na neudržateľný stav verejných financií.

„Je to samozrejme kompromis, každý z nás si to predstavoval inak,“ uviedol šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Peniaze do rozpočtu má priniesť opätovné zavedenie nemocenského poistenia pre zamestnancov vo výške 0,6 percenta z hrubej mzdy. Do rozpočtu to má priniesť dodatočných 11,9 miliardy českých korún.

"Ak by sme ozdravný balíček neschválili, schodok rozpočtu by v budúcom roku bol o skoro 98 miliárd vyšší a v roku 2025 dokonca o viac ako 150 miliárd vyšší," uviedol premiér Petr Fiala, keď balíček schválila vláda.

Najvyššie zvýšenie daní, jedovatý koktail, hovorí Schillerová

Opozícia bude klásť odpor prijatie balíčka vo vláde navrhnutej podobe. Je tak možné, že poslanci v Snemovni znovu strávia niekoľko dní aj nocí.

"Najvyššie zvýšenie daní v histórii Českej republiky, o 73 miliárd ročne," povedala šéfka poslancov ANO Alena Schillerová a označila balíček za jedovatý koktail. V balíčku vidia desiatky nelogických bodov. „Sú tam veci, ktoré nijako nesúvisia s balíčkom,“ doplnila predsedníčka klubu. Samotný návrh má podľa nej 723 strán, z ktorých je viac ako sedemdesiat venovaných podmienkam pre fungovanie hazardného biznisu.

image

Zelenskyj sa stretol so šéfmi českého parlamentu po uctení si pamiatky 17. novembra

Vláda chce "okradnúť" každého občana o 15-tisíc ročne, vyhlásil Okamura. Chcel zložiť vlajku EÚ

Balíček kategoricky odmieta aj SPD. Predseda hnutia Tomio Okamura v Snemovni vyhlásil, že balíček bude znamenať okradnutie každého z občanov o 15 tisíc korún ročne. "Odoberte tú vlajku Európskej únie, nechcem sa na ňu pozerať," vyzval šéfku Snemovne Markétu Pekarovú.

Dosiahol ale len to, že si pri jeho vystúpení pred rečnícky pult priamo pred Okamuru stúpli s vlajkou Európskej únie Mária Jílková z KDU-ČSL a Martina Ochodnická z TOP 09.

Od vlády chce tiež Okamura vedieť, za akú sumu prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj cestoval minulý týždeň po Európe českým vládnym špeciálom.

Odbory a zamestnávatelia navrhnú spoločne úpravy vládneho balíčka

Odbory a zamestnávatelia sa dohodli s vládou, že pripravia spoločne návrh úpravy úsporného balíčka a predložia tento návrh premiérovi a koalícii, oznámil v pondelok premiér Petr Fiala. Koalícia posúdi, či by navrhnuté zmeny mohli byť prijaté.

„Nie sme pripravení ustupovať nátlaku. Budeme presadzovať úsporný balíček v tej podobe, v akej bol predložený. Nikto nepočíta so žiadnymi automatickými zmenami,“ zdôraznil predseda vlády.

„Ak by sme sa rozhodli niektorý z návrhov podporiť, načítame to ako spoločný pozmeňovací návrh koalície,“ odvetil na otázku iDNES.cz šéf rezortu financii Stanjura. Kľúčové ale podľa nich je, aby zostal zachovaný objem úspor.

image

Česko daruje Ukrajine útočné helikoptéry a muníciu, vyhlásil premiér Fiala

Spomalenie valorizácie penzií

Poslanci budú tiež pokračovať v prerokúvaní novely o spomalení valorizácie penzií a sprísnení podmienok pre predčasné dôchodky. Jej druhé čítanie je prvým bodom navrhnutého programu mimoriadnej schôdze od 10. hodiny.

V druhom čítaní môžu poslanci predkladať pozmeňujúce a doplňujúce návrhy. Novela obsahuje nahradenie terajších pravidiel mimoriadnych valorizácií dôchodkov pri vyššej inflácii dočasným prídavkom. Opatrenia majú podľa ministerstva práce a sociálnych vecí prispieť k zmierneniu prepadu dôchodkového systému a zníženiu zadlžovania.

Návrh programu mimoriadnej schôdze nie je možné meniť ani upravovať, ale kým ho poslanci schvália, môžu to brzdiť svojimi prejavmi rečníci s prednostným právom, ktorí môžu hovoriť bez obmedzenia.

Toto právo majú šéfovia strán a poslaneckých klubov, členovia vedenia Snemovne a ministri. Z opozície ide o celkom šesť ľudí - štyria z ANO (Andrej Babiš, Alena Schillerová, Karel Havlíček, Klára Dostálová) a dvaja z SPD (Tomio Okamura a Radim Fiala).

01 - Modified: 2023-07-07 06:49:27 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj rokuje s českým premiérom Fialom. Stretne sa aj so špičkami parlamentu 02 - Modified: 2023-07-04 15:08:03 - Feat.: 1 - Title: S migráciou to teraz nie je také, aby Česko muselo kontrolovať hranice, vyhlásil premiér Ódor 03 - Modified: 2023-07-01 07:52:00 - Feat.: 1 - Title: Česko od soboty predsedá V4, prioritou sú medziľudské vzťahy, biznis a Ukrajina 04 - Modified: 2023-06-28 21:27:49 - Feat.: 1 - Title: Česko schválilo novú bezpečnostnú stratégiu, Rusko a Čínu označuje za hrozbu 05 - Modified: 2023-06-26 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Česi závidia Slovákom nižšiu infláciu a lacnejšie pôžičky. Poškuľujú preto viac po eure
01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 04 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 05 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:08