Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová (vpravo) a ďalší klimatickí aktivisti počas demonštrácie pred Európskym parlamentom v Štrasburgu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Europoslanci tesne podporili normu o obnove prírody. Ochranári ju vítajú, poľnohospodári kritizujú

12.07.2023, 15:44
Autor:
ČTKČTK

Zástancovia i odporcovia normy viedli v posledných dňoch nevídane intenzívnu kampaň a vzájomne sa obviňovali z politizácie témy ochrany prírody kvôli blížiacim sa európskym voľbám.

Európsky parlament dnes po nebývale tesnom hlasovaní podporil návrh na obnovu prírody na územiach dotknutých ľudskou činnosťou. Za kľúčovú súčasť environmentálnej politiky Európskej únie hlasovalo 336 poslancov, väčšinou z ľavicových skupín či liberálov. Proti sa postavilo 300 zástupcov pravicových frakcií vrátane väčšiny najpočetnejších ľudovcov. Europoslanci teraz začnú o konečnej podobe pravidiel rokovať s členskými štátmi.

Európske krajiny hlavne kvôli intenzívnemu poľnohospodárstvu, odlesňovaniu a rozširovaniu mestských plôch prichádzajú o množstvo druhov rastlín a živočíchov. Podľa odhadov expertov hrozí vymretie až milión druhov. Európska komisia (EK) preto vlani navrhla normu, ktorú vítajú ochrancovia prírody, avšak poľnohospodári ju kritizujú.

EÚ by na jej základe mala na pätine suchozemských a vodných plôch zaviesť opatrenia na obnovu prírodných ekosystémov. Pravidlá počítajú s obnovou desiatok tisíc kilometrov riečnych korýt, rozširovaním mestskej zelene alebo zakladaním remízok či plôch na zadržiavanie vody na časti poľnohospodárskych plôch.

image

Motýlia doba temna: Motýľom na Zemi ešte nikdy nebolo tak zle ako dnes

"Zdravá príroda je naše najcennejšie bohatstvo. Čistí nám vzduch a vodu, mierna extrémna vedra, záplavy i požiare, je naším najväčším spojencom v boji proti zmene klímy, "vymenoval niektoré argumenty zástancov zákona pirátsky europoslanec Mikuláš Peksa z frakcie európskych zelených.

Zástancovia i odporcovia normy viedli v posledných dňoch nevídane intenzívnu kampaň a vzájomne sa obviňovali z politizácie témy ochrany prírody kvôli blížiacim sa európskym voľbám.

"Brutálne zasahuje do kompetencií členských štátov a vytvára nekryté náklady," kritizoval normu občiansky demokrat Alexander Vondra z politickej skupiny konzervatívcov.

Medzi najväčších odporcov návrhu patril nemecký šéf najsilnejšej ľudovej frakcie Manfred Weber, podľa ktorého návrh v súčasnej podobe neúnosne skomplikuje život poľnohospodárom, ktorí sa už tak stretávajú s vysokými nákladmi a problémami s odbytom. "Obávame sa, že tento zákon bude kontraproduktívny a bude mať významné sociálne a ekonomické dopady," uviedli na Twitteri po hlasovaní európski ľudovci. Časť českých poslancov z tejto skupiny však návrh nariadenia podporila.

image

Hmyz je na Zemi už takmer 400 miliónov rokov. Dokedy?

"S obnovou prírody nemôžeme strácať čas. Napríklad opeľovači nám veľmi rýchlo miznú," povedal europoslanec za STAN Stanislav Polčák. Rovnako ako časť jeho kolegov tvrdí, že navrhnuté pravidlá neohrozia poľnohospodársku produkciu, ale naopak prispejú k tomu, aby bolo potravín aj naďalej dosť.

Zásadný spor sa viedol o to, či a ako v norme stanoviť podiel poľnohospodárskych plôch, kde majú vzniknúť remízky, živé ploty, vodné nádrže alebo ďalšie úpravy brániace odvodňovaniu krajiny či erózii pôdy. Komisia navrhovala desať percent, poslanci však konkrétny údaj vypustili a nechali rozhodnutie na jednotlivých štátoch.

Zákonodarcovia sa tiež zhodli na tom, že nariadenie nezačne platiť skôr, ako komisia analyzuje, či neohrozí dostatok potravín. Kritikom vyšla v ústrety tiež úprava, podľa ktorej bude možné plnenie cieľov odložiť, ak by hrozili vážne sociálno-ekonomické následky.

01 - Modified: 2023-04-21 05:40:03 - Feat.: 0 - Title: Dvojmetrová vlna toxického bahna ničila všetko, čo stálo v ceste. Takto vyzerala najväčšia ekologická katastrofa v Maďarsku 02 - Modified: 2023-07-14 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Drevo sa nedá ťažiť všade. Podľa čoho sa to určuje a ako pozemok získať? (+ príklady) 03 - Modified: 2023-06-14 08:38:33 - Feat.: 0 - Title: Chcete predať alebo prenajať lesný pozemok? Pozor na tieto pravidlá (+ príklady) 04 - Modified: 2023-06-08 08:08:56 - Feat.: 1 - Title: Štát zlyhal na viacerých úrovniach. Ranč pri Žiline, kde lev napadol chovateľa, fungoval aj napriek zákazu 05 - Modified: 2023-05-30 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Mŕtvy je drahší, bujón z jedného tigra vynesie aj 600-tisíc eur. Slovenské stanice sú v tieni podozrenia
01 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 04 - Modified: 2024-04-24 14:10:06 - Feat.: - Title: Radačovský vypustil v europarlamente bielu holubicu, mal ju skrytú v taške pod sakom 05 - Modified: 2024-04-23 11:54:56 - Feat.: - Title: Reformy, znižovanie dlhu a investície. Europoslanci schválili reformu rozpočtových a dlhových pravidiel EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:00