Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. FOTO: Reuters
StoryEditor

NATO musí po vojne dať Ukrajine dôveryhodné bezpečnostné návrhy. Rusko treba odstrašiť, tvrdí Stoltenberg

12.07.2023, 17:12
Autor:
TASRTASR

NATO na summite vo Vilniuse vyslalo Ukrajine dosiaľ najsilnejšie signály, ako napríklad odstránenie povinnosti plnenia akčného plánu predtým, než dostane pozvánku do Aliancie.

Severoatlantická aliancia musí Ukrajine predložiť "dôveryhodné" návrhy bezpečnostného usporiadania po tom, čo sa skončí prebiehajúca vojna Ruska na Ukrajine, s cieľom odstrašiť Rusko od budúcej agresie. Na tlačovej konferencii na summite NATO vo Vilniuse to v stredu vyhlásil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

Zopakoval, že NATO na tomto summite vyslalo Ukrajine dosiaľ najsilnejšie signály, pričom pripomenul odstránenie povinnosti plnenia akčného plánu predtým, než dostane pozvánku do Aliancie. Poukázal aj na viacročný plán pomoci Ukrajine vrátane zabezpečenia interoperability ukrajinskej armády s NATO a vytvorenie Rady NATO-Ukrajina.

Opotrebovávacia vojna

Na otázku reportéra o možnom vyslaní mierovej misie NATO na Ukrajinu Stoltenberg odpovedal, že v súčasnosti je podstatné, aby sa vojna skončila "spravodlivo a trvácne". Preto je v tejto chvíli dôležité, aby pokračovala vojenská podpora Ukrajiny, keďže vojna sa podľa neho stala "opotrebovávacou".

image

Namiesto svadby s NATO zostávame priateľmi. Sklamaní Ukrajinci prišli o posledné ilúzie

"Rokovania o vyriešení konfliktu budú na programe až vtedy, keď bude Ukrajina pripravená na rokovania. Nie je to tak, že by NATO malo rokovať za Ukrajinu," odpovedal Stoltenberg na otázku, či nejasný časový plán vstupu Ukrajiny do NATO nie je určený ako predmet budúceho mierového vyjednávania s Ruskom. To ešte v utorok s nevôľou naznačoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ten taktiež vystúpil na tlačovej konferencii, pričom privítal predĺženie Stoltenbergovho mandátu o ďalší rok. Ocenil, že Ukrajina nebude musieť plniť akčný plán na ceste do NATO, čo má tento proces urýchliť. "Vďaka ti, Jens, za tieto dôležité kroky," povedal Stoltenbergovi.

Západné zbrane

V súvislosti s interoperabilitou ukrajinskej armády s NATO pripomenul, že ukrajinskí vojaci už teraz dokazujú, že vedia obsluhovať západné zbrane. Poukázal tiež na to, že Ukrajina aj počas vojny vykonáva reformy vrátane tých, ktoré sú potrebné na vstup do Európskej únie, a prispieva ku kolektívnej bezpečnosti Západu.

image

Výsledky summitu sú podľa Zelenského dobré, ale nie ideálne. Ukrajina je k NATO bližšie ako kedykoľvek predtým

Výsledky summitu označil za dobré, avšak optimálna by bola podľa neho priama pozvánka pre Ukrajinu na vstup do NATO. Ešte pred summitom vyhlásil, že bude absurdné, ak Ukrajina nedostane od NATO jasný harmonogram vstupu.

Ukrajinský prezident na tlačovej konferencii tiež informoval, že od partnerov na summite dostal prísľuby o dodávkach ďalšej pomoci.

01 - Modified: 2023-07-12 12:08:47 - Feat.: 1 - Title: Namiesto svadby s NATO zostávame priateľmi. Sklamaní Ukrajinci prišli o posledné ilúzie 02 - Modified: 2023-07-12 11:25:09 - Feat.: 1 - Title: Výsledky summitu sú podľa Zelenského dobré, ale nie ideálne. Ukrajina je k NATO bližšie ako kedykoľvek predtým 03 - Modified: 2023-07-12 04:40:42 - Feat.: 1 - Title: Biden s Erdoganom rokovali vo Vilniuse o ekonomických a obranných prioritách
01 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 04 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 05 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 14:44