Demonštranti v uliciach Tel Avivu na protestoch proti súdnej reforme. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Izraeli demonštruje proti vládnemu návrhu súdnej reformy vyše 200-tisíc ľudí

22.07.2023, 21:24
Autor:
ČTKČTK

Protestná skupina vojakov v zálohe zároveň oznámila, že 10-tisíc záložníkov odmieta dobrovoľnú službu v armáde kvôli tomu, že kabinet pokračuje v schvaľovaní tejto reformy.

Vyše 200-tisíc ľudí sa dnes v Izraeli zúčastňuje na protestoch proti súdnej reforme, ktorú presadzuje vláda Benjamina Netanjahua napriek širokej kritike, že tým ohrozí izraelskú demokraciu. Počet účastníkov odhadol server The Times of Israel. Protestná skupina vojakov v zálohe zároveň oznámila, že 10-tisíc záložníkov odmieta dobrovoľnú službu v armáde kvôli tomu, že kabinet pokračuje v schvaľovaní tejto reformy, ktorá okrem iného obmedzí právomoci najvyššieho súdu v prospech vlády.

Masové protesty sa v Izraeli proti súdnej reforme konajú od januára, zatiaľ najväčšie sa odohrali 11. marca, keď sa ich zúčastnilo asi 300-tisíc ľudí. Najviac demonštrantov dnes večer vyšlo ako zvyčajne do ulíc v Tel Avive, podľa serveru The Times of Israel asi stotisíc. Asi 85-tisíc sa zhromaždilo v Jeruzaleme pred parlamentom, ktorý má v nedeľu začať pojednávanie, na ktorom zrejme v pondelok schváli definitívne prvú kľúčovú časť súdnej reformy – zákon, ktorý obmedzí právomoci najvyššieho súdu. Menšie demonštrácie sa konali aj v ďalších izraelských mestách.

image

Iránsky jadrový program je najväčšou spoločnou hrozbou pre USA a Izrael, tvrdí prezident židovského štátu

Záložníci izraelskej armády na protest odmietajú službu

Na pozastavenie schvaľovania reformy už niekoľko mesiacov vyzývajú aj záložníci izraelskej armády. V piatok ju vláde adresovalo na 1140 vojakov letectva v zálohe, dnes niekoľko stoviek záložníkov vojenského spravodajstva a večer oznámila protestná skupina Brothers in Arms, že 10-tisíc vojakov v zálohe, ktorých zastupuje, odmieta službu na protest proti súdnej reforme. Dnes sa na stranu záložníkov postavila aj viac ako desiatka bývalých náčelníkov generálneho štábu a bývalých šéfov tajných služieb, vrátane expremiéra a exministra obrany Ehuda Baraka.

Výzvu na zastavenie schvaľovania súdnej reformy a začatie rokovaní o kompromisnom návrhu s opozíciou adresoval opakovane vláde aj prezident Jicchak Herzog. Netanjahu ju koncom marca vypočúval po tom, čo návrh reformy kritizovalo aj niekoľko poslancov z jeho strany. Rokovania s opozíciou však neviedli ku kompromisu.

Po piatkovej výzve tisícky záložníkov letectva sa objavili správy, že minister obrany Joav Galant sa snaží prinútiť Netanjahua, aby schvaľovanie reformy odložil. Galant mu takúto výzvu adresoval už koncom marca, za čo si vyslúžil vyhrážku odvolaním z funkcie ministra. Demonštranti dnes dorazili aj pred Galantov dom v snahe prinútiť ho k nátlaku na premiéra. Netanjahu však podľa miestnych médií nehodlá schvaľovanie reformy prerušiť.

image

Izrael uznal suverenitu Maroka nad Západnou Saharou. Ide o historický krok

Vo vláde sú krajne pravicové a ultraortodoxné strany

Izraelský premiér tvrdí, že reforma demokraciu neohrozí, ale prinesie väčšiu rovnováhu do systému, v ktorom má podľa Netanjahua a jeho koaličných partnerov mnohokrát príliš veľké slovo najvyšší súd. V koaličnej vláde, ktorá vznikla vlani v decembri, sú aj krajne pravicové a ultraortodoxné strany, ktoré podľa opozície chcú oslabenie právomocí najvyššieho súdu využiť aj na vlastné ciele, vrátane legalizácie rozširovania židovských osád na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

V rámci masových demonštrácií proti súdnej reforme sa občas objavia aj protesty proti rozširovaniu osád, praktike, ktorá je podľa väčšiny medzinárodného spoločenstva nezákonná. Aj dnes proti tomu v Tel Avive protestovala skupina mladých aktivistov.

"Ak piloti a záložníci armády hovoria, že nebudú slúžiť armáde diktátorského režimu, my, mladí ľudia, sa k nim pripájame a hovoríme nie vláde vedenej extrémistickými osadníkmi, ktorá sa zapája do útokov na palestínske dediny a ktorá de facto vykonáva anexiu Západného brehu," citoval aktivistov denník Haarec.

01 - Modified: 2023-07-21 14:58:30 - Feat.: 1 - Title: Švédske vlajky v plameňoch. V Iráne, Iraku a Libanone protestovali proti znesväteniu Koránu v Štokholme 02 - Modified: 2023-07-21 14:34:18 - Feat.: 1 - Title: Tisíc rezervistov hrozí v Izraeli odmietnutím služby kvôli súdnej reforme. Ohrozuje podľa nich demokraciu 03 - Modified: 2023-07-21 10:20:55 - Feat.: 1 - Title: Politologička: Akoby „vírus“ spôsobu vládnutia predchádzajúcich vlád napadol aj kabinet odborníkov 04 - Modified: 2023-07-20 20:44:31 - Feat.: 1 - Title: Izraelský premiér tvrdí, že je otvorený rokovaniam o reforme súdnictva 05 - Modified: 2023-07-20 07:31:58 - Feat.: 1 - Title: Pri násilnostiach v Predjordánsku zahynul Palestínčan, traja utrpeli zranenia. Armáda chránila pútnikov 06 - Modified: 2023-07-20 07:15:09 - Feat.: 1 - Title: Plamene pri evakuácii predbehli hasičov. Grécko sužujú rozsiahle požiare, rozhodujú minúty
01 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 02 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 03 - Modified: 2024-05-10 04:39:32 - Feat.: - Title: Izrael sa kvalifikoval do finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 04 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA 05 - Modified: 2024-05-09 16:18:05 - Feat.: - Title: Biden podľa Trumpa stojí na strane Hamasu, keď hrozí zastavením dodávok Izraelu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 11:04