Líder španielskych socialistov a premiér Pedro Sanchez tlieska počas všeobecných volieb. FOTO: Reuters
StoryEditor

Osud španielskej vlády je v rukách katalánskych separatistov, píšu miestne médiá

24.07.2023, 11:49
Autor:
ČTKČTK

Vďaka časti katalánskych separatistov a baskickým nacionalistom dostal Pedro Sánchez dôveru poslancov aj v januári 2020 po voľbách z novembra 2019.

Osud španielskej vlády bude po nedeľňajších voľbách závisieť od katalánskych separatistov, píšu dnes miestne médiá. Mnoho z nich spomína konkrétne katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý žije už niekoľko rokov v Belgicku, aby sa vyhol väzeniu kvôli neústavnému referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017. 

Puigdemontov tieň sa vznáša nad komentármi mnohých dnešných španielskych denníkov, napísal katalánsky list El Nacional. "Osud vlády visí vo vzduchu," zhodli sa denníky La Vanguardia a El País.

Nebude vláda, ak sa zdržia

Niektoré španielske médiá píšu jasne, že "nebude premiér ani vláda, ak Junts nebude hlasovať za, alebo sa nezdrží hlasovania za jedného z dvoch kandidátov". Katalánsku separatistickú stranu Junts, ktorá po voľbách bude mať sedem kresiel v dolnej komore parlamentu, neoficiálne vedie Puigdemont.

Jej generálnym tajomníkom je Jordi Turull, jeden z katalánskych politikov, ktorí boli za referendum odsúdení a predvlani Sánchezovou vládou omilostení.

Turull dnes katalánskemu rozhlasu povedal, že "v tejto chvíli nevidí ako možný scenár", že by sa jeho strana pri hlasovaní o dôvere premiérovi zdržala. Naznačil však, že rokovania sú otvorené.

image

Španielsko vydalo do USA bývalého šéfa venezuelskej tajnej služby, stíhajú ho za obchodovanie s drogami

"Naše hlasy poslúžia vyriešeniu politického konfliktu medzi Katalánskom a štátom. Nebudeme však zostavovať zoznam vecí a vecí, o ktorých by mohlo ísť," povedal Turull, ktorý vyzval na zjednotenie katalánskych separatistických strán.

Tie sa rozchádzajú kvôli spôsobu ako nezávislosť dosiahnuť. Junts sú radikálnejší ako druhá veľká formácia, Republikánska ľavica Katalánska. "Máme jedinečnú príležitosť na domácej aj medzinárodnej úrovni," povedal Turull.

Súčasný premiér Pedro Sánchez sa stal predsedom vlády v roku 2018, keď sa jeho socialistom aj vďaka katalánskym separatistom a baskickým nacionalistom podarilo zosadiť premiéra a vtedajšieho lídra Ľudovej strany Mariana Rajoya vyslovením nedôvery.

Paralýza

Vďaka časti katalánskych separatistov a baskickým nacionalistom dostal Sánchez dôveru poslancov aj v januári 2020 po voľbách z novembra 2019. Poslanci Junts však už v januári 2020 hlasovali proti kabinetu.

"Puigdemont alebo paralýza," komentoval dnes výsledky nedeľňajších volieb denník ABC. "Feijóo vyhral, ale Puigdemont môže urobiť premiérom Sáncheza," myslí si ďalší pravicový denník El Mundo. Podľa neho voľby vytvorili neistý scenár a osud krajiny uvrhli do rúk baskických a katalánskych separatistov. Taktiež denník La Razón, tiež konzervatívny, píše, že španielska vláda nesmie byť v rukách Bildu.

Túto baskickú ľavicovú stranu vedie Arnaldo Otegi, ktorý bol v roku 2016 prepustený z väzenia, kde si odpykal trest šesť a pol roka za pokus obnoviť zakázanú stranu Batasuna, považovanú za politické krídlo teroristickej organizácie ETA.

image

Kvôli schôdzke medzi Macronom a Sánchezom demonštrovali katalánski separatisti

Denník ABC vyčítal víťazovi volieb, lídrovi PP Albertovi Núňezovi Feijóovi, že nevyhral s jasnou prevahou. "Jeho obsesivná stratégia zameraná na antisanchizmus nebola dostatočná," napísal ABC.

Množstvo komentárov španielskych médií sa zhoduje, že východiskom z patovej situácie budú pravdepodobne ďalšie voľby. Tie by sa mohli konať koncom roka. Na nové voľby sa už pripravuje aj najväčší porazený z nedeľňajších volieb, líder krajne pravicovej strany Vox Santiago Abascal.

"Nepodarilo sa nám splniť náš cieľ vyhodiť Pedra Sáncheza z paláca Moncloa," povedal Abascal z odkazom na sídlo vlády.

"Sánchez síce prehral, ale môže blokovať dôveru (pre Feijóa) a môže sa stať znovu premiérom s podporou komunistov, pučistických separatistov a teroristov," vyhlásil Abascal s odvolaním sa na niektorých členov ľavicovej aliancie Sumar a na katalánskych a baskických separatistov. "Sme absolútne pripravení byť (naďalej) v opozícii aj na opakovanie volieb," dodal.

01 - Modified: 2023-01-19 12:47:05 - Feat.: 1 - Title: Kvôli schôdzke medzi Macronom a Sánchezom demonštrovali katalánski separatisti 02 - Modified: 2022-10-08 04:51:08 - Feat.: 1 - Title: Vládnuca koalícia v Katalánsku sa rozpadla 03 - Modified: 2022-10-02 05:19:34 - Feat.: 1 - Title: Katalánski separatisti na demonštrácii k výročiu referenda ukázali svoju nejednotu
01 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 02 - Modified: 2024-04-26 20:07:10 - Feat.: - Title: Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra a jeho manželky 03 - Modified: 2024-04-26 09:16:32 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť v Španielsku vzrástla na najvyššiu úroveň za posledný rok 04 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 05 - Modified: 2024-04-26 06:47:42 - Feat.: - Title: Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánskeho jazyka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:18