Študenti z dediny Veitongo sa obliekli, aby prekonali chlad. FOTO: Siosifa Pomana
StoryEditor

Kráľovstvo v tropickom raji postihla nebývalá zima. Ľudia vypredali bundy, mikiny aj lieky

09.08.2023, 12:23
Autor:
ČTKČTKpebpeb

Aktuálna vlna chladu je spojená s klimatickým javom El Niňo. Zatiaľ čo severná pologuľa zápasí s extrémnou horúčavou, na juhu, kde teraz majú zimné obdobie, zase čelia chladu.

Tichomorské súostrovie Tonga zažíva jednu z najchladnejších zim vo svojich dejinách. Miestni obyvatelia nie sú na teploty okolo desiatich stupňov Celzia vybavení a vo veľkom skupujú mikiny, bundy a prenosné radiátory.

Teploty sú tu zhruba o 12 stupňov nižšie, než je v tomto ročnom období obvyklé. Rastú tiež predaje termosiek alebo liekov na prechladnutie, napísal dnes portál britského denníka The Guardian.

Funguje tu tretie pohlavie a ľudia sa po zotmení menia. Aká je Tonga, ktorú spoznal celý svet (reportáž HN)

Na konci júla namerala tonžská meteorologická služba TMS v dedine Lapaha 9,3 stupňa Celzia. Doterajšie teplotné minimum pre celé súostrovie je pritom len o niečo nižšie: v septembri 1994 bolo 8,7 stupňa.

El Niňo úraduje

Predpoveď na august oteplenie nesľubuje, budúci týždeň by mali podľa TMS teploty zostať okolo desiatich stupňov Celzia.

Aktuálna vlna chladu je spojená s klimatickým javom El Niňo. Zatiaľ čo severná pologuľa zápasí s extrémnou horúčavou, na juhu, kde teraz majú zimné obdobie, zase čelia chladu.

Meteorológovia z TMS už v júli v súvislosti s týmto javom varovali obyvateľov Tongy pred chladnými nocami, menším úhrnom zrážok a vyšším počtom cyklónov, než býva v auguste zvykom.

"Teplé oblečenie, mikiny a bundy z Austrálie sa predali behom pár týždňov," povedala žena, ktorá má stánok s oblečením v hlavnom meste Nuku’alofa.

"Je hrozná zima, horšia ako bývala. Musím nosiť teplé oblečenie a pokrývku hlavy, najmä tu na trhovisku," dodala predavačka pred svojim stánkom.

Vypredané lieky aj prenosné radiátory

S klesajúcimi teplotami rastú aj predaje prenosných radiátorov alebo liečiv. Spoločnosť Tonga Gas uviedla, že predaje plynových kúrení sú v posledných týždňoch dvojnásobné v porovnaní s rovnakým obdobím vlani.

Miestna lekáreň The Universal Clinic zase musela doobjednať lieky na príznaky nádchy a prechladnutia. Výrazne lepšie sa teraz predávajú aj termosky alebo teplá posteľná bielizeň, dodal manažér miestneho obchodu.

Tongské kráľovstvo je jednou z najvzdialenejších krajín, do ktorých sa dá zo Slovenska dostať. Leží v Tichom oceáne približne 700 kilometrov východne od republiky Fidži. Tongu postihlo začiatkom minulého roka ničivé cunami. Prírodný živel spôsobil rozsiahle materiálne škody, obyvatelia boli niekoľko týždňov bez spojenia s okolitým svetom.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 02 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vstrekovanie síry do atmosféry? Má to nebezpečné riziká, varujú vedci 04 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa? 05 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 06:10