Reuters/New Zeland defence force
StoryEditor

Zničené ostrovy a domy zrovnané so zemou. Satelitné snímky ukazujú skazu po cunami na Tonge

18.01.2022, 10:58
Autor:
jfjfČTKČTK
Prírodná katastrofa za sebou zanechala tri obete. Evakuácia z najviac zasiahnutých ostrovov stále pokračuje.

Nedávna erupcia podmorskej sopky Tonga-Hunga Ha'apai, ktorá je vzdialená niekoľko desiatok kilometrov od tichomorského ostrovného štátu Tonga, je považovaná za najväčšiu sopečnú aktivitu v priebehu posledných 30 rokov.

Záchvevy výbuchu sopky týčiacej sa približne 1 800 metrov nad morským dnom, sa dotkli takmer každého kúta Zeme. Tlaková vlna, ktorá vznikla po výbuchu sopky, dorazila aj nad 17-tisíc kilometrov vzdialené územie Slovenska.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dokonca niekoľko hodín po erupcii zaregistroval dve tlakové vlny nad našim územím. Prvá dorazila v sobotu okolo 19:15 hodiny SEČ a na meteorologických staniciach rozkmitala hodnoty tlaku vzduchu. 

Druhá tlaková vlna mala doraziť o necelých sedem hodín neskôr, v nedeľu ráno o 2:00 SEČ. Tá sa mala podľa SHMÚ prejaviť výraznejším poklesom tlaku vzduchu.

Vplyv erupcie na atmosféru bol zrejmý už na prvých satelitných snímkach vyhotovených bezprostredne po udalosti. Tie ukázali, ako sa nad hladinou mora zdvihol asi päť kilometrov dlhý oblak zmesi popola, pary a sopečných plynov približne do výšky 20 kilometrov.

Po sopečnej erupcii zaznamenal ostrovný štát aj cunami, ktorého výška dosiahla 1,2 metra pričom k pobrežiu nachádzajúcom sa pri hlavnom meste Nuku'alofa dorazili vlny s výškou vyše 80 centimetrov. 

Následky prírodnej katastrofy spôsobili dočasné prerušenie komunikácie smerom z ostrovného štátu. Tongská vláda podľa BBC potvrdila, že pri nešťastí zahynuli tri osoby. Ide o dvoch miestnych obyvateľov a jedného britského občana.

Pri cunami mala podľa vyhlásenia tongských úradov zahynúť 65-ročná žena, 49-ročný muž a Britka Angela Gloverová. Tamojšia vláda vo vyhlásení hovorí aj o množstve zranených a poškodení desiatok domov na hlavnom ostrove Tongatapu. Na najviac zasiahnutých ostrovov stále prebieha evakuácia obyvateľov.

Ostrovy pokryté popolom

Po udalosti sa objavilo viacero snímkov, ktoré dokumentujú škody, ktoré za sebou sopečná erupcia a cunami zanechali. Zábery ukazujú napríklad zdevastované mestá Kolomotua, Tongatapu či Fafaa Village, ktoré sa ocitli pod vrstvou popola.

Zničené sú celé dediny, niektoré domy sú podľa leteckých záberov úplne zrovnané so zemou. Záchranné práce sťažuje silná vrstva sopečného popola, ktorá pokrýva aj dráhu medzinárodného letiska.

"Ľudia panikária, utekajú a zrania sa. Je možné, že bude viac úmrtí, a my sa len modlíme, aby sa tak nestalo," uviedol diplomat zo zastupiteľského úradu tohto tichomorského štátu v Austrálii Curtis Tu'ihalangingie.

Fotografie zhotovené pri prieskumných letoch novozélandského letectva podľa neho ukazujú "znepokojivé" výjavy, ako je zničená dedina na ostrove Mango či chýbajúce domy na neďalekom ostrove Atata.

OSN predtým informovala o núdzovom signáli vyslanom zo skupiny izolovaných a nízko položených ostrovov Ha'apai, pod ktoré Mango aj Atata spadajú. Podľa tongského námorníctva oblasť zasiahli vlny s odhadovanou výškou päť až desať metrov.

"Je veľmi znepokojujúce, že vlny asi prešli cez Atatu z jedného konca na druhý," dodal Tu'ihalangingie. Snímky prieskumných letov vyslaných Austráliou a Novým Zélandom ukazujú ostrovy pokryté silnou vrstvou sopečného popola.

Medzinárodné letisko Fua’amotu erupcie ani následné cunami nepoškodilo, popol však bráni plnej prevádzke, a teda aj prijatiu medzinárodnej pomoci. Sprevádzkovanie pristávacej dráhy potrvá podľa tongských úradov niekoľko dní.

Pomoc sa blíži

K súostroviu mieria dve lode novozélandského námorníctva. Vezú zásoby vody, vrtuľník a prieskumné tímy. Pomoc ponúkla aj Austrália, ktorá čaká na oficiálnu žiadosť tongských úradov. Podať by ju podľa austrálskej ministerky zahraničia Marisy Paynovej mali počas dneška.

"Všetko samozrejme sťažujú nielen záplavy, ale aj neuveriteľný objem popola, ktorý všetko pokrýva, a k tomu problémy s komunikáciou," uviedla šéfka austrálskej diplomacie.

Vlna cunami spôsobená výbuchom zasiahla pobrežie Tongy, Fidži alebo Americkej Samoy, ale aj Japonska, Čile či Spojených štátov. Na mnohých miestach spôsobila lokálne záplavy. V Peru sa pri nich utopili dvaja ľudia.

Následkom výbuchu bol prerušený dôležitý podmorský kábel, čo na Tonge spôsobilo výpadok internetu. Pri erupcii bolo tiež prerušené telefónne spojenie, ktoré sa už podarilo obnoviť.

Obnova internetového pripojenia podľa šéfa spoločnosti Tonga Cable Samiuely Fonuy nezačne dovtedy, kým neustane vulkanická činnosť. Stanicu ABC povedal, že v kábli sú dve trhliny.

Kráľovstvo Tonga sa skladá zo 176 ostrovov, 36 z nich je neobývaných. Celkom na súostroví, ktoré sa rozkladá v páse od severu na juh dlhom asi 800 kilometrov, žije okolo 105-tisíc obyvateľov.

Ostrov utvorený okolo podmorského vulkánu Hunga Tonga-Hunga Ha'apai bol pri erupcii kompletne zničený, dokazujú satelitné snímky zhotovené zhruba 12 hodín po erupcii. Zmiznutie sopky pod hladinu oceánu vulkanológom sťažuje monitorovanie jej aktivity.

01 - Modified: 2021-07-29 11:00:12 - Feat.: 0 - Title: Na pobrežie kráľovstva Tonga vyplavilo nečakanú zásielku. Kokaín za milión dolárov 02 - Modified: 2022-01-17 08:39:24 - Feat.: 0 - Title: Tonga je odrezaná od sveta. Nový Zéland po prieskumných letoch hovorí o značných škodách 03 - Modified: 2022-01-17 10:08:17 - Feat.: 0 - Title: Následky erupcie sopky: Tonga sa bojí, že s pomocou príde aj covid, ktorý sa tam zatiaľ nešíril 04 - Modified: 2022-01-17 15:58:14 - Feat.: 0 - Title: Funguje tu tretie pohlavie a ľudia sa po zotmení menia. Aká je Tonga, ktorú už pozná celý svet? 05 - Modified: 2022-01-18 09:02:57 - Feat.: 0 - Title: Ekologické peklo na peruánskom pobreží. V dôsledku cunami znečistili pláže ropné látky 06 - Modified: 2022-01-15 09:40:50 - Feat.: 0 - Title: Tongu zasiahlo po erupcii podmorskej sopky cunami. Kráľa Tupoua VI evakuovali
01 - Modified: 2024-04-17 08:38:43 - Feat.: - Title: Kvôli výbuchu sopky Ruang museli v Indonézii evakuovať stovky ľudí 02 - Modified: 2023-08-15 08:03:49 - Feat.: - Title: Etna znovu chrlí lávu. Hustý oblak popola komplikuje dopravu na Sicíliu, letisko uzavreli 03 - Modified: 2023-08-09 10:23:00 - Feat.: - Title: Kráľovstvo v tropickom raji postihla nebývalá zima. Ľudia vypredali bundy, mikiny aj lieky 04 - Modified: 2023-07-26 10:11:37 - Feat.: - Title: Blinken počas návštevy Tongy kritizoval problematické správanie Číny 05 - Modified: 2022-08-04 13:57:24 - Feat.: - Title: Vyzerá ako vstup do pekla. Zemetrasenia otvorili zem, prúd lávy je len kúsok od mesta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:33