Záliv Balaklava na Krymskom polostrove. FOTO: AP
StoryEditor

Slnko, more a žiadne sankcie. Kde Rusi trávia toto leto?

12.08.2023, 22:41
Autor:
ČTKČTK

Mnoho bežných rodín bude tráviť teplé mesiace na dovolenke v Rusku, avšak tí, ktorí majú dostatok peňazí na cestovanie, odlietajú na slnečné miesta v Európe a v Ázii.

Hoci na Ukrajine zúri vojna, státisíce Rusov si vyberajú z obľúbených dovolenkových destinácií, kde by mohli stráviť letnú dovolenku. Iní hľadajú dokonca bezpečné útočisko, kde by prečkali celý konflikt. Protiruské sankcie, slabý rubeľ a zákazy vydávania víz Rusom zabezpečili, že ruskí turisti môžu svoje peniaze míňať len v niekoľkých málo destináciách. Tie na tom síce dosť zarábajú, ale tamojší obyvatelia to nie vždy schvaľujú, píše bruselský portál Politico.

Kým slabší rubeľ a narastajúce ekonomické ťažkosti znamenajú, že mnoho bežných rodín bude tráviť teplé mesiace na chalupe alebo na dovolenke v Rusku, tí, ktorí majú dostatok peňazí na cestovanie, odlietajú na slnečné miesta v Európe a v Ázii.

Finančne zaujímavé príjmy od státisícov turistov z mnohokrát vydedeného štátu však môžu spôsobiť ťažkosti v dovolenkových rajoch. Ľuďmi z Ruska najčastejšie vyhľadávané destinácie tohto leta sú Turecko, Gruzínsko, Thajsko, Spojené arabské emiráty, Cyprus a napriek konfliktu tiež Ukrajina.

image

Dovolenka 2023: kedy potrebujete pas či občiansky? Do tejto krajiny nezabudnite na povinné očkovanie

Do slnečnej Antalye za 130 eur

Ako často hovoria líní autori cestopisov, Turecko je krajinou, ktorá sa rozkladá medzi Východom a Západom. Toto staré klišé nadobudlo nový význam od začiatku vojny na Ukrajine, keď Turecko ako členský štát NATO ponúka podporu Kyjevu a zároveň odmieta uvaliť sankcie na Moskvu.

Ankara v dôsledku toho zaznamenala prílev toľko potrebných devíz, pretože Rusi sa snažia presúvať svoje aktíva do zahraničia. Je tiež jednou z mála európskych destinácií, ktorá nezakázala letecké spojenie s Ruskom. Turecké aerolínie ponúkajú lety z Moskvy do slnečných destinácií, ako je Antalya a Bodrum, za iba 130 eur.

Podľa štatistík zverejnených tento týždeň Turecku v prvej polovici roka vzrástli príjmy z cestovného ruchu viac ako o štvrtinu na 21,7 miliardy dolárov a očakáva sa, že krajinu tento rok navštívi až sedem miliónov Rusov.

image

V Čiernom mori to vrie. Ukrajina môže torpédovať ceny ropy aj spôsobiť Rusku patálie

Niektorí sa dokonca rozhodli zostať, v súčasnosti má povolenie na pobyt až 145-tisíc občanov Ruskej federácie. Utiekli síce pred politickou nestabilitou a hrozbou povolania do zbrane, ale o svoju novú vlasť sa delí s desiatkami tisíc Ukrajincov, ktorí utiekli pred vojnou do rovnakej destinácie. To vyvoláva napätie v letoviskách, ako je Antalya, ktorá je obľúbená ako medzi Rusmi, tak medzi Ukrajincami. A vzhľadom na rastúce protiimigračné nálady v Turecku po májových prezidentských voľbách by obom skupinám mohlo hroziť vykázanie z krajiny.

Obľúbené Gruzínsko

Táto juhokaukazská krajina sa do povedomia Rusov zapísala svojou krásnou krajinou, dobrým jedlom a pohostinnosťou. Niekdajšia sovietska republika sa stala obľúbenou destináciou pre rekreantov zo strednej triedy, ktorí sa vydávajú na čiernomorské pláže, do zasnežených hôr alebo do módneho Tbilisi.

V roku 2022 navštívilo Gruzínsko viac ako 1,1 milióna Rusov, o rok skôr ich bolo len 200-tisíc. Počty začali stúpať, keď Moskva v máji uvoľnila pravidlá zakazujúce priame lety.

Pod vedením vládnucej strany Gruzínsky sen Tbilisi od začiatku vojny usiluje o užšie vzťahy s Kremľom a snaží sa ťažiť z cestovateľských chutí občanov Ruska.

image

Gruzínsko na 15. výročie vojny volá po stiahnutí ruských vojsk zo svojho územia

Mnohí miestni obyvatelia ale s týmto smerovaním nesúhlasia. V marcovom prieskume iba štyri percentá z 1500 opýtaných uviedli, že Rusi sú v Gruzínsku vítaní. Štvrtina povedala, že Rusi sú tolerovaní kvôli peniazom, ktoré pri návšteve míňajú. Viac ako tretina opýtaných ale trvala na tom, že by mal byť ruským turistom zakázaný vstup, kým sa Moskva nevzdá kontroly nad okupovanými regiónmi Abcházska a Južného Osetska, ktoré tvoria približne pätinu gruzínskeho územia.

Napätie silnie a miestni gruzínski a ukrajinskí aktivisti cez jeden z víkendov usporiadali protesty proti ruským výletným lodiam kotviacim v prístavnom meste Batumi. Videá zdieľané miestnymi médiami ukazujú ruských rekreantov, ako obhajujú ruskú inváziu do Gruzínska z roku 2008 a z balkónov sa posmejú demonštrantom.

Bezplatné víza do Thajska

Rusov do Thajska nelákajú ani také luxusné letoviská a pláže, ale mesačné bezplatné víza. Podľa agentúry Bloomberg vzrástol počet Rusov, ktorí navštívili Thajsko, za posledný rok o viac ako tisíc percent. Oficiálne štatistiky uvádzajú, že len v prvej polovici tohto roka do krajiny vycestovalo 791 574 občanov Ruska. Prílev zaznamenalo hlavne mesto Phuket, kde takmer polovicu všetkých od januára predaných vil kúpili Rusi - buď ako prázdninové domy, alebo ako miesta pre večierky, kde môžu čakať na koniec vojny.

O posilnenie vzťahov s Thajskom sa snaží aj Moskva, v júli v Bangkoku osobne dôležitosť vzájomného obchodu vyzdvihoval ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Vzťahy so Spojenými arabskými emirátmi prekvitajú

Táto blyštivá destinácia pre miliardárov láka najmä bohatých Rusov, ktorí jazdia nakupovať do opulentných nákupných centier v Dubaji. Počet Rusov, ktorí lietajú do krajiny Perzského zálivu, sa vlani zvýšil o 63 percent. Rusi sa do púštneho mesta aj sťahujú, lebo sa tam cítia lepšie ako v západných metropolách, kde sú všadeprítomné symboly podpory vojnou zničenej Ukrajiny.

Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými arabskými emirátmi prekvitajú, ruské firmy sa tam sťahujú a Kremeľ do Perzského zálivu posiela veľké objemy lacnej ropy. Analytici ale varujú, že tlak zo strany Spojených štátov, Británie a Európskej únie čoraz viac emirátom komplikuje možnosť ťažiť z toho, že sa vyhýbajú protiruským sankciám. Vítanie ruských turistov by tak nemuselo trvať večne.

image

Rusi našli slobodu v Emirátoch. Krajina im ponúka luxusné zázemie bez zbytočných otázok

Zlaté pasy na Cypre

Cyprus bol pre ľudí z Ruska dlho vyhľadávanou destináciou, čo ale skončilo, keď Nikózia po vzore ostatných členských štátov EÚ zakázala komerčné lety z Ruska a vlani zaviedla poplatok 80 eur za vízum. Toto rozhodnutie podľa úradníkov pripravilo krajinu o príjmy v objeme 600 miliónov eur. Lety cez Istanbul a Jerevan sú však stále možné.

Cyprus tiež vydal množstvo takzvaných zlatých pasov, ktoré ponúkali občianstvo EÚ výmenou za investíciu 2,5 milióna eur. Cyprus bol pod tlakom kvôli udeľovaniu pasov oligarchom. Už ich odobral 222 ľuďom, vrátane niekoľkých ruských miliardárov.

Dovolenka na Kryme

Rusi s bežným zamestnaním si exotické destinácie nemôžu dovoliť. Donedávna mnoho z nich mierilo na ukrajinský polostrov Krym, ktorý od roku 2014 okupuje Rusko. Kupovali si tam chaty alebo pobytové kúpeľné balíčky na brehu Čierneho mora. Séria výbuchov a tvrdení Kyjeva, že Krym opäť čoskoro prejde pod ukrajinskú správu, ich teraz ale od tejto destinácie odrádza.

image

Za tanec na ukrajinskú hudbu prišli dievčatá o prácu a museli zaspievať ódu na Putina

Kvôli vojne a uzavretiu vzdušného priestoru vedie jediná cesta na anektovaný polostrov cez Krymský most, ktorý ale bol opakovane terčom ostreľovania. Ukrajinské sily tak chceli narušiť zásobovanie z Ruska. Výsledkom sú poloprázdne hotely, napriek zľavám a masívnej reklame. Podľa majiteľov ubytovacích zariadení je situácia v skutočnosti ešte horšia, ako úrady priznávajú.

01 - Modified: 2023-08-12 13:52:34 - Feat.: 1 - Title: Pri moste v Kerčskom prielive je vidieť dym. Zostrelili sme rakety, hlási Moskva 02 - Modified: 2023-08-12 07:47:27 - Feat.: 1 - Title: Šojgu bol na inšpekcii na Arktíde, mieria tam ruské vojnové lode 03 - Modified: 2023-08-12 06:40:30 - Feat.: 1 - Title: Rakety dlhého doletu sú pre Ukrajinu rozhodujúce. Čím dlhší dostrel, tým kratšia vojna, vyhlásil Kuleba 04 - Modified: 2023-08-11 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Limity priateľstva. Čína kritizuje Rusko za „brutálne“ zaobchádzanie s jej občanmi 05 - Modified: 2023-08-11 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Rusi vo veľkom pália svojich mŕtvych, uvádza Ukrajina. Ľudia sa sťažujú na zápach
01 - Modified: 2024-04-28 13:27:06 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 02 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 03 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 04 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 05 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:45