Poľský premiér Jaroslaw Kaczynski. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Kaczyński označil svojho hlavného volebného rivala Donalda Tuska za číre zlo

14.08.2023, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Jaroslaw Kaczynski pri mnohých príležitostiach Tuska obvinil, že "tají" údajnú ruskú účasť na leteckom nešťastí pri Smolensku, kedy zomrel vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski.

Podpredseda poľskej vlády a vodca vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyński dnes vyhlásil, že opozičný vodca Donald Tusk je "zosobnením zla" a "čírym zlom", uviedla štátna tlačová agentúra PAP.

Napätie medzi oboma politickými vodcami je už roky vysoké, ale v posledných týždňoch pred parlamentnými voľbami, vyhlásenými na 15. októbra, vrcholí, napísala agentúra.

Spájanie s tragédiou

Kaczyński dnes tvrdil, že bývalý poľský premiér a šéf hlavnej opozičnej strany Občianska platforma Tusk "začal vyhlasovať, že jeho formácia je širokou alianciou... tých, ktorí chcú pokračovať v diele môjho brata".

image

Poliaci budú v referende hlasovať aj o bariére na hranici s Bieloruskom

V roku 2010, kedy bol Tusk premiérom, zahynul pri leteckej havárii pri Smolensku vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski, dvojča Jaroslawa Kaczyńského.

Jaroslaw Kaczynski pri mnohých príležitostiach Tuska obvinil, že "tají" údajnú ruskú účasť na leteckom nešťastí. Toto podozrenie sa ale PiS nepodarilo preukázať ani za roky pri kormidle moci, ktorého sa Kaczynského strana chopila v novembri 2015.

„Medzi tými, ktorí niekedy spolupracovali s mojím bratom, je skutočne skupina zradcov. Sú to nechutní ľudia, ktorí zradili všetko. Sú pripravení urobiť pre svoju kariéru čokoľvek. Niektorí z nich boli spájaní s rôznymi neslávne známymi organizáciami, len sa to v danej dobe nevedelo," tvrdil dnes šéf PiS. "Tusk je zosobnením zla v Poľsku, čistého zla. Tradícia môjho brata nemá nič spoločné s týmto ničiteľom, ktorý ho tiež cynicky a kruto zničil," vyhlásil.

Podľa Kaczynského tiež Tusk obhajuje niekdajších príslušníkov komunistickej tajnej polície a zhromažďuje "temné živly", len aby vyhral októbrové voľby. Obvinil tiež Tuska, ktorý po odchode z čela poľskej vlády stál na čele Európskej únie, že "chce v Poľsku presadzovať záujmy Bruselu".

image

V Poľsku zadržali dvoch Rusov, šírili materiály propagujúce wagnerovcov

Odpor opozície

"Chcú, aby sme boli všetci obyvateľmi, ale my chceme byť občanmi, hrdými predstaviteľmi hrdého národa Poliakov," uviedol Kaczyński a dodal, že k tomu "vedie iba jedna cesta", a to hlasovať za súčasnú vládnu koalíciu, pre PiS, pre silné Poľsko a pre poľskú budúcnosť.

Kaczynského slova vyvolala podľa serveru Onet búrku nevôle v radoch opozície - hlavne preto, že Kaczynski hovoril počas vojenskej akcie a na scéne vystupoval obklopený vojakmi poľskej armády.

"Poľský vojak je sviatosť. Tak tomu bolo v rokoch 1863, 1920, 1939 aj 1944. Vo všetkých týchto povstaniach a vojnách bojovali moji predkovia. Tak by tomu malo byť aj v súčasnosti. Zneužitie poľskej armády na volebnú agitáciu je hanba PiS. Kaczyń. nenávisť s vojakmi v pozadí šokuje. Musíme povedať nie zavlečenie armády do straníckej politiky," komentoval vicepremiérov výstup poslanec Michal Szczerba z Tuskovej strany.

"Kráľ je nahý. Bezmocný a zlostný," napísal o Kaczyńského výstúpení ďalší politik z Tuskovej strany Grzegorz Furgo.

"Jaroslav Kaczyński tým, že zavlieka vojsko na pľuvanie jedu na opozícii, najmä na Donalda Tuska, sa pokúša zničiť autoritu a úctu Poliakov k poľským vojakom. Vojaci nemajú slúžiť na scénografiu straníckych mítingov, ale len na obranu vlasti," vyhlásila Lubnauerová.

01 - Modified: 2024-05-11 17:27:25 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Lotyši zdolali Poliakov po predĺžení, zajtra ich čaká zápas s Kazachstanom 02 - Modified: 2024-05-11 10:57:38 - Feat.: - Title: Vzdorujeme hybridnej vojne, ktorá sa stupňuje. Posilníme východné hranice, vyhlásil Tusk 03 - Modified: 2024-05-10 14:17:57 - Feat.: - Title: Bielorusko udelí azyl poľskému sudcovi Szmydtovi. Lukašenko ho označil za "normálneho" vlastenca 04 - Modified: 2024-05-10 12:20:21 - Feat.: - Title: V centre Varšavy protestujú desaťtisíce farmárov proti klimatickej politike Európskej únie 05 - Modified: 2024-05-10 09:04:10 - Feat.: - Title: Poľský premiér Tusk reorganizoval vládu, vymenil štyroch ministrov vrátane kultúry a vnútra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 03:16