Priehrada Nova Kachovka. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajina skúma uhynuté delfíny a sviňuchy. Rusko chce obviniť z ekocídy, píše New York Times

17.08.2023, 13:02
Autor:
ČTKČTK

Medzinárodný trestný súd teraz môže skúmať štyri zločiny - genocídu, zločiny proti ľudskosti, agresiu a vojnové zločiny. Ukrajina by k nim chcela pridať ekocídu ako piaty zločin.

Ukrajina chce proti Rusku vzniesť obvinenia z úplnej devastácie životného prostredia - ekocídy, píše denník The New York Times.

Dopad vojny na ekosystém

Bezmála 18 mesiacov trvajúca ruská invázia si podľa ukrajinských úradov vyžiadala krutú daň okrem iného na morských ekosystémoch. Pri zhromažďovaní dôkazov o dopade vojny na životné prostredie preto dokumentujú aj uhynuté veľryby vrátane delfínov a sviňúch, ktoré voda vyplaví na čiernomorské pobrežie.

"Delfíny nie sú len roztomilé stvorenia. Sú to zvieratá kľúčové pre morský ekosystém. Ak sú na tom zle, je na tom zle celý ekosystém," uviedol špecialista na morské cicavce Pavlo Goldin z Ukrajinského výskumného centra morskej ekológie. Pod dohľadom miestnej prokuratúry a policajtov na pláži neďaleko juhukrajinského prístavu Odesa vykonal pitvu uhynutej sviňuchy obyčajnej, jednej z mnohých v tejto oblasti.

image

Ukrajina tvrdí, že zadržala ruského agenta, ktorý plánoval raketový útok na Kyjev

Medzinárodný trestný súd teraz môže skúmať štyri zločiny - genocídu, zločiny proti ľudskosti, agresiu a vojnové zločiny. Ukrajina by k nim chcela pridať aj piaty, spomínanú ekocídu, a pitva sviňuchy na pláži pri Odese je súčasťou tohto úsilia, píše denník.

Vyšetrovatelia podľa ukrajinského ministra životného prostredia Ruslana Strileca doteraz zhromaždili údaje týkajúce sa viac ako 900 prípadov mŕtvych zvierat z čeľadí delfínovití a sviňuchovití. Sú v nich zahrnutí veľryby vyplavené na ukrajinské, ale aj turecké či bulharské pobrežie.

"Práve pripravujeme stratégiu na stíhanie environmentálnych vojnových zločinov a ekocídy," uviedol Maksym Popov, poradca ukrajinského generálneho prokurátora pre záležitosti týkajúce sa životného prostredia.

Kachovská priehrada

Zatiaľ najhorším zásahom do životného prostredia v už aj tak devastujúcej vojne bolo podľa denníka júnové zničenie Kachovskej priehrady. Z útoku sa vzájomne obvinili Ukrajina aj Rusko, rezervoár ale od prvých dní invázie okupovali ruské sily.

Experti oslovení denníkom NYT predtým uviedli, že najpravdepodobnejšou príčinou bol výbuch zvnútra. Záplavová vlna ďalej po prúde Dnepra a do Čierneho mora priviedla bilióny litrov znečistenej vody, ktorá podľa Goldina obsahovala ťažké kovy aj pesticídy, a do mora sa dostali aj výbušné zariadenia.

image

Ukrajinské sily pokračujú v protiofenzíve na juhu krajiny, hlási Kyjev

Niekoľko dní po odpálení Kachovskej priehrady uhynula aj sviňucha pitvaná Goldinom. Prečo toto konkrétne zviera uhynulo, nie je zatiaľ jasné. Morské živočíchy v Čiernom mori ale ohrozujú aj ruské vojnové lode a ich sonary, výbuchy, odpaľovanie rakiet alebo nízko letiace ruské stíhačky. Pobrežné vody znečisťujú aj námorné míny, látky uniknuté z výbušnín alebo pohonných hmôt.

Okamžitú ochranu životného prostredia vo svojom desaťbodovom mierovom pláne požaduje aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dokument, ktorý zahŕňa najmä požiadavku na stiahnutie ruských vojsk z celého územia Ukrajiny a ustanovenia územnej celistvosti Ukrajiny či zriadenie tribunálu pre súdenie ruských vojnových zločinov, predstavil vlani v novembri na summite G20 na Bali.

Agentúra Reuters vlani uviedla, že súčasťou je aj požiadavka na "ukončenie rozsiahleho ničenia ekosystémov a ochranu životného prostredia s dôrazom na obnovu zariadení určených na úpravu vody a ich odmínovanie".

01 - Modified: 2023-07-11 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Hranica, ktorú už nesmie prekročiť. Západní spojenci by mali Putinovi vyslať jasný signál 02 - Modified: 2023-06-20 19:01:00 - Feat.: 1 - Title: Záplavy na Ukrajine zdevastovali ekosystémy, Dnepr je plný olejov a ropy, upozornil Kyjev 03 - Modified: 2023-06-17 18:18:51 - Feat.: 1 - Title: Dôkazy naznačujú, že zrútenie Kachovskej priehrady nebola nehoda. Bola pripravená na hrozby
01 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 02 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 03 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 04 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 05 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:03