Bývalý americký prezident Donald Trump. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Trump v nebezpečnej väznici: Exprezident čelí obvineniam zo zasahovania do volieb. Nechá sa zatknúť

24.08.2023, 07:52
Autor:
ČTKČTK

Rovnako ako ďalších 18 obvinených Donald TRump absolvuje úvodnú procedúru spojenú s obžalobou v areáli na ulici Rice Street, ktorý je nechvalne preslávený kvôli zlému zaobchádzaniu so zadržanými.

Americký exprezident Donald Trump sa dnes chystá štvrtýkrát od začiatku roka vydať úradom v nadväznosti na obvinenia vznesené proti nemu.

Vo väznici v Atlante sa má prihlásiť kvôli kauze zásahov do posledných prezidentských volieb v štáte Georgia. Trump avizoval, že sa k vypracovaniu príslušných záznamov dostaví popoludní miestneho času (večer nášho času), z väznice bude pravdepodobne rýchlo prepustený.

Trump vo väznici

Rovnako ako ďalších 18 obvinených exprezident absolvuje úvodnú procedúru spojenú s obžalobou v areáli na ulici Rice Street, ktorý je nechvalne preslávený kvôli zlému zaobchádzaniu so zadržanými. Väznica okresu Fulton je preplnená a podľa právnikov sú tam časté útoky bodnými zbraňami, napísala agentúra AP. Len za posledný mesiac tam zomreli traja ľudia.

Trump sa v nej zrejme zdrží len krátko, ak zloží aspoň desať percent z kaucie stanovenej na 200-tisíc dolárov. Okresný šerif Patrick Labat pred pár dňami uviedol, že Trump absolvuje rovnaký proces ako akýkoľvek iný obvinený, čo by znamenalo, že mu budú odobraté odtlačky prstov a že budú vyhotovené policajné fotografie jeho tváre.

image

Väčšina republikánskych kandidátov by Trumpa podporila, aj keby ho odsúdili

V predchádzajúcich kauzách okolo exprezidenta sa jeho fotografie nevybavovali, bývalý šéf Bieleho domu tiež nebol spútaný. Ako presne bude napokon vyzerať procedúra v Georgii, nie je celkom jasné. Ako poznamenáva AP, Trump je neustále pod dozorom prezidentskej ochranky.

Nechá sa zatknúť

Na svojej sociálnej sieti Truth Social v stredu uviedol, že sa "hrdo" nechá zatknúť vo štvrtok popoludní. Nečaká sa, že by tak ako v skorších prípadoch exprezident ihneď predstúpil pred súd a vyjadril sa k otázke svojej viny, keďže tento krok sa v okrese Fulton spravidla odohráva až s odstupom.

Trump a ďalší čelia obvineniam, že nelegálne zasahovali do volebného procesu v Georgii, keď sa rôznymi spôsobmi snažili zvrátiť tesnú porážku republikánskeho politika v prezidentských voľbách. Ide o štvrtú trestnú kauzu, v ktorej veľká porota schválila obvinenie niekdajšieho prezidenta. Ten akékoľvek previnenie odmieta a vykresľuje sa ako obeť politickej perzekúcie.

image

Chceli udržať Trumpa pri moci za každú cenu. Vo väznici sa ďalej hlásia ľudia obvinení z volebného sprisahania

Trump je prvým obžalovaným exprezidentom v dejinách USA, zároveň sa znovu uchádza o pozíciu hlavy štátu a je favoritom na zisk nominácie Republikánskej strany do prezidentských volieb v roku 2024. Jeho preferencie medzi republikánskymi voličmi od oznámenia prvých obvinení ešte mierne stúpli a teraz sú ľahko nad 50 percentami.

Trump by mohol do Bieleho domu kandidovať aj v prípade odsúdenia. Ak by zvíťazil, mohol by sám sebe udeliť milosť vo federálnych prípadoch. Touto cestou sa však nemôže vysporiadať s obvineniami na úrovni jednotlivých štátov, ako sú tie v Georgii.

01 - Modified: 2023-08-24 05:13:30 - Feat.: 1 - Title: Väčšina republikánskych kandidátov by Trumpa podporila, aj keby ho odsúdili 02 - Modified: 2023-08-23 16:45:03 - Feat.: 1 - Title: Chceli udržať Trumpa pri moci za každú cenu. Vo väznici sa ďalej hlásia ľudia obvinení z volebného sprisahania 03 - Modified: 2023-08-22 05:21:38 - Feat.: 1 - Title: Trump bude čeliť obvineniam z volebných podvodov v štáte Georgia 04 - Modified: 2023-08-21 04:47:40 - Feat.: 1 - Title: Trump vynechá stredajšiu debatu republikánskych kandidátov. Verejnosť vie, kto som, odkázal
01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:22