Miestni obyvatelia čakajú na odovzdanie svojich hlasov počas všeobecných volieb v zimbabwianskom meste Kwekwe. FOTO: Reuterse
StoryEditor

Voľby v Zimbabwe sa oneskorili, podľa právnikov ich sprevádza zadržiavanie pozorovateľov

24.08.2023, 16:17
Autor:
ČTKČTK

Zimbabwianska ​volebná komisia vysvetlila oneskorené otvorenie volebných miestností logistickými problémami, napríklad s tlačením volebných lístkov bez toho, aby uviedla podrobnosti.

Zimbabwčania dnes hlasujú druhým dňom v 40 volebných okrskoch, ktoré v stredajších parlamentných a prezidentských voľbách neotvorili včas svoje miestnosti. Miestna popredná právnička tvrdí, že polícia zadržiava 40 občianskych aktivistov, ktorí na voľby dohliadali.

Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej oba tieto aspekty hlasovania zrejme podkopávajú dôveryhodnosť volebného procesu v krajine, kde sa už 43 rokov drží pri moci jedna strana a kde minulé voľby sprevádzali podvody a násilie.

Roselyn Hanziová, riaditeľka ľudskoprávnej organizácie Zimbabwe Lawyers for Human Rights, hovorí, že dostala informáciu, že polícia v stredu večer zadržala zhruba 40 členov dvoch občianskych spolkov a vykonala raziu v ich kanceláriách.

V príspevku na sociálnej sieti X, predtým Twitteri, Hanziová uviedla, že aktivisti nemajú prístup k právnikom a nesmú telefonovať. Hovorca polície sa k veci odmietol vyjadriť.

Logistické problémy

Zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa v stredu večer vydal rozhodnutie, že voľby budú pokračovať aj dnes. Spravodlivý priebeh hlasovania žiadajú zahraniční veritelia a darcovia, ktorí sa Zimbabwe dlhodobo stránia pre zlé hospodárenie, porušovanie ľudských práv a falšovanie volieb za vlády Afrického národného zväzu Zimbabwe - Vlasteneckého frontu (ZANU-PF).

image

Zimbabwe predĺžilo voľby, miestnosti nestihli včas otvoriť. Opozícia sa bojí, že vláda chce odradiť voličov

Zimbabwianska volebná komisia vysvetlila oneskorené otvorenie volebných miestností logistickými problémami, napríklad s tlačením volebných lístkov bez toho, aby uviedla podrobnosti. Odporcovia vlády však úrady podozrievajú, že chcú odradiť od hlasovania voličov v bašte opozície.

Hoci 40 volebných okrskov predstavuje len jedno percento celkového počtu, 11 z nich sa nachádza v hlavnom meste Harare, ktoré má najväčší počet registrovaných voličov.

Komisia nebola pripravená

Eldred Masungure, lektor politológie na Zimbabwianskej univerzite, hovorí, že oneskorené otvorenie miestností ohrozuje dôveryhodnosť volebnej komisie aj celých volieb.

"Naznačuje to, že komisia zďaleka nebola pripravená. V postihnutých okrskoch sme boli svedkami toho, čo sa rovná inštitucionálnej katastrofe," povedal Masungure. "Toto bezprávie bolo čiastočne vyriešené, ale nie každý bude mať čas alebo prostriedky hlasovať dnes."

Výsledky parlamentných volieb v Zimbabwe mali pôvodne začať prichádzať počas dneška a výsledky prezidentského klání neskôr, hoci zrejme oveľa skôr, než si vyžaduje päťdňovú lehotu na ich spracovanie.

image

Rusko stavilo na Afriku. O kontinent sa v posledných rokoch Moskva príliš nezaujímala, teraz je jej dobrý

Podľa nezávislých analytikov je volebné ihrisko výrazne vychýrené v prospech strany ZANU-PF, ktorá má bohatú tradíciu v zneužívaní štátnych inštitúcií na manipulovanie volebného procesu, poznamenal Reuters. ZANU-PF aj volebná komisia tvrdia, že voľby budú spravodlivé.

Osemdesiatjedenročný Mnangagwa sa ujal prezidentskej funkcie, keď bol v roku 2017 zvrhnutý pri vojenskom puči dlhoročný vládca krajiny Robert Mugabe.

V roku 2018 vyhral sporné voľby a teraz sa usiluje o znovuzvolenie. Najvážnejším z jeho desiatich protikandidátov je rovnako ako v minulých voľbách 45-ročný právnik a pastor Nelson Chamisa z Občianskej koalície za zmenu, ktorý mieni vzdorovať akýmkoľvek snahám vládnej strany o zmanipulovanie volieb.

01 - Modified: 2023-08-16 08:41:20 - Feat.: 1 - Title: Voľby otriasli argentínskou ekonomikou. Ceny aj úroky vyleteli o pätinu 02 - Modified: 2023-07-28 09:12:52 - Feat.: 1 - Title: Rusko odpísalo africkým štátom dlh vo výške 23 miliárd dolárov, vyhlásil Putin. Sľuboval im obilie 03 - Modified: 2022-06-05 06:19:30 - Feat.: 1 - Title: Podiel Ruska v najväčšom platinovom projekte v Zimbabwe odrádza investorov 04 - Modified: 2023-08-10 08:27:09 - Feat.: 1 - Title: Historické číslo. O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo takmer 73-tisíc občanov, oznámil premiér
01 - Modified: 2024-05-02 08:36:34 - Feat.: - Title: V Anglicku a Walese sa začali komunálne voľby, v Londýne sa volí aj starosta 02 - Modified: 2024-04-28 12:02:12 - Feat.: - Title: Prieskum: Parlamentné voľby by vyhral Smer, PS skončilo pred Hlasom 03 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 04 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 05 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 15:45