Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Naša podpora Ukrajiny nesmie poľaviť, povedal Kollár v Rakúsku a rokoval o integrácii Balkánu do Únie

26.08.2023, 00:09
Autor:
TASRTASR

Nosnými témami stretnutia boli najmä integrácia krajín Západného Balkánu do európskych štruktúr ako aj rozširovanie Európskej únie o Moldavsko, Gruzínsko či Ukrajinu.

Integrácia krajín Západného Balkánu do európskych štruktúr či bezpečnostná situácia v Európe patrili medzi témy neformálneho stretnutia predsedov parlamentov krajín Slavkovského formátu, ktorí rokovali v rozšírenom formáte S3+ na rakúskom zámku Grafenegg. Informovalo o tom tlačové oddelenie kancelárie Národnej rady.

Okrem predsedu rakúskej Národnej rady Wolfganga Sobotku, predsedníčky Poslaneckej snemovne Parlamentu Česka Markéty Pekarovej Adamovej a predsedu Národnej rady Borisa Kollára sa diskusie zúčastnili aj podpredseda parlamentu Chorvátska Ante Sanader a predseda Výboru pre Európsku úniu a zahraničné veci Poslaneckej snemovne parlamentu Talianskej republiky Giulio Tremonti.

Balkán v Únii

Nosnými témami stretnutia boli najmä integrácia krajín Západného Balkánu do európskych štruktúr ako aj rozširovanie Európskej únie o Moldavsko, Gruzínsko či Ukrajinu.

Okrem toho šéfovia parlamentov diskutovali aj o aktuálnom vývoji vojny na Ukrajine.

V úvode rokovania sa predstavitelia parlamentov venovali najmä otázke Západného Balkánu. „Som rád, že sme si ako jednu z hlavných tém dnešného stretnutia vybrali práve západný Balkán. V našej diskusii, napriek mnohým iným dôležitým témam, nesmieme zabúdať na dlhodobé ciele medzi ktoré patrí práve aj politika rozširovania, vrátane krajín západného Balkánu,“ skonštatoval Kollár.

Lídri zákonodarných zborov diskutovali aj o krajinách uchádzajúcich sa o členstvo v Európskej únii. V júni tohto roka predsedovia S3 spoločne navštívili Gruzínsko, ktoré v súčasnosti prechádza procesom zavádzania jednotlivých opatrení, nevyhnutných na udelenie štatútu kandidátskej krajiny. Podobnej situácii čelí aj Moldavsko na ktoré sa podľa šéfa slovenského parlamentu nesmie zabudnúť.

Nápomocné Slovensko

„Slovensko je na expertnej úrovni nápomocné moldavským inštitúciám pri zdieľaní eurointegračných skúseností. Sme dlhodobým a konzistentným podporovateľom pro-európskeho smerovania Moldavska, čo je zároveň aj jedna z troch prioritných krajín slovenskej rozvojovej spolupráce,“ dodal predseda slovenského parlamentu.

Predstavitelia parlamentov tiež diskutovali o situácii na Ukrajine. Kollár v tejto súvislosti zdôraznil, že Slovenská republika už od začiatku konfliktu podporuje zvrchovanosť, nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. „Naša podpora Ukrajiny v jej spravodlivom boji nesmie oslabovať. Musíme zachovať jednotu EÚ a efektívnu koordináciu s ostatnými partnermi vo svete. Nesmieme podľahnúť „únave z krízy na Ukrajine,“ skonštatoval B. Kollár.

Rokovanie sa uskutočnilo v rámci predsedníctva Rakúskej republiky Slavkovskému formátu, ktorému predchádzalo líderstvo Slovenskej republiky. Rozšírený formát stretnutí na S3+ sa stáva čoraz populárnejšie a šéfovia parlamentov sa zhodli, že sú dobrou spoluprácou tak s európskymi, ako aj mimoeurópskymi krajinami.

01 - Modified: 2023-08-25 05:22:45 - Feat.: 1 - Title: Po nájomných bytoch presedlal na hypotéky. Čo Kollár sleduje záľubou v „bývaní za lacno“? 02 - Modified: 2023-08-24 16:57:00 - Feat.: 1 - Title: Najväčšiu dôveryhodnosť má spomedzi politikov prezidentka, ukázal prieskum 03 - Modified: 2023-08-24 12:59:33 - Feat.: 1 - Title: Bizár slovenskej politickej scény: v panoptiku strán kandidujúcich vo voľbách sú ich lídrami aj kriminálnici
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 03:11