Ruský miliardár a spoluzakladateľ technologickej spoločnosti Yandex Arkadij Volož: FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský miliardár Volož sa domáha vyškrtnutia zo sankčného zoznamu Európskej únie

27.08.2023, 12:08
Autor:
ČTKČTK

Niektorí odporcovia vojny v Rusku Voloža kritizujú za to, že dostatočne nereflektoval úlohu jeho bývalej firmy v šírení propagandy Kremľa v Rusku.

Ruský miliardár a spoluzakladateľ technologickej spoločnosti Yandex Arkadij Volož požiadal o vyškrtnutie zo sankčného zoznamu Európskej únie. Na začiatku augusta totiž odsúdil vojnu na Ukrajine, píše dnes britský ekonomický denník Financial Times (FT).

O žiadosti budú únijné úrady ešte len rokovať, výsledok však podľa denníka zaujíma mnohých bohatých Rusov, ktorí sú na únijnom sankčnom zozname.

Yandex bola zapojená do vojny na Ukrajine

Volož dlhodobo žije v Izraeli a do Ruska sa po začiatku invázie z vlaňajšieho februára nevrátil. Odišiel tiež z vedenia Yandexu a previedol svoje hlasovacie práva. Na sankčnom zozname skončil okrem iného kvôli zapojeniu spoločnosti Yandex do vojny na Ukrajine.

image

Spoluzakladateľ Yandexu odsúdil vojnu na Ukrajine. Je na sankčnom zozname Európskej únie

Volož vojnu na Ukrajine verejne odmietol až na začiatku augusta, kedy ju nazval barbarskou. "Arkadij chcel všetko povedať od prvého dňa vojny. Cítil sa však zodpovedný za svojich ľudí (v Rusku)," povedal denníku Financial Times zdroj z miliardárovho okolia.

Niektorí odporcovia vojny v Rusku však Voloža kritizujú za to, že dostatočne nereflektoval úlohu jeho bývalej firmy v šírení propagandy Kremľa v Rusku.

Záludná otázka

Voložovi advokáti podľa zdrojov FT podali do Bruselu žiadosť, aby bol miliardár zo sankčného zoznamu vyškrtnutý. Argumentujú pritom jeho nedávnym verejným vyhlásením proti vojne.

Požiadavku podľa jedného únijného predstaviteľa kladie úradom "záludnú otázku". Sankčný zoznam EÚ zaviedla okrem iného s cieľom, aby sa bohatí Rusi odklonili od ruského prezidenta Vladimira Putina, a tým oslabili jeho vládu.

image

Estónska premiérka čelí výzvam na odstúpenie pre aktivity jej manžela v Rusku

"Stovky ruských podnikateľov budú podrobne sledovať, čo Brusel urobí," povedal denníku jeden znalec ruských pomerov.

Mnohým ruským miliardárom sa vojna na Ukrajine nepozdáva, takmer nikto ju však verejne neodsúdil. Často im na to chýba dostatočná motivácia, pretože nevedia, či by takýto krok, ktorý by im veľmi pravdepodobne znepriatelil ruské úrady, viedol k zrušeniu sankcií.

Rozhodnúť môže súd alebo členské štáty

Jeden z oligarchov si posťažoval, že EÚ na to nemá jasnú procedúru. "Keby mali nejaký (úradný) postup, napríklad by povedali, nech podpíšeme vyhlásenie, tak by to bolo veľmi ľahké," uviedol príklad.

image

Destské obete vojny: USA uvalili sankcie na ruské fyzické i právnické osoby za únosy maloletých z Ukrajiny

Podľa hovorcu Európskej komisie je možné zavedené sankcie zrušiť, ak budú predložené dôveryhodné dôkazy, že sankcionovaná osoba či firma už nenapĺňa kritériá, aby bola na zozname. Rozhodnúť o tom môže súd alebo členské štáty.

Prípady, keď západné krajiny zrušili sankcie na ruského občana, pretože sa vyjadril proti vojne na Ukrajine, sú zatiaľ zriedkavé.

Podľa FT sa tak stalo len raz, keď Británia zrušila sankcie na ruského bankára Olega Tiňkova, ktorý sa na protest proti vojne zriekol aj ruského občianstva. Vďaka rozhodnutiu úradov v Londýne má Tiňkov opäť prístup k svojmu majetku na britských ostrovoch.

01 - Modified: 2023-08-25 16:13:42 - Feat.: 1 - Title: Šéf tureckej diplomacie v Kyjeve rokoval so Zelenským o obilnej dohode. Ruská blokáda predstavuje hrozby 02 - Modified: 2023-08-25 08:35:15 - Feat.: 1 - Title: Holandský pivovar Heineken sa úplne stiahol z Ruska. Biznis tam predal za jedno euro 03 - Modified: 2023-08-24 09:40:01 - Feat.: 1 - Title: Kam zmizol Peskov? Putinov hovorca sa preriekol a už tri týždne je „nezvestný“ 04 - Modified: 2023-08-23 19:52:27 - Feat.: 1 - Title: Maďarská prezidentka podporila Ukrajinu v boji s Ruskom, rokovala so Zelenským 05 - Modified: 2023-08-16 19:05:14 - Feat.: 1 - Title: Američania potrestali tri firmy spojené so Slovákom, podporujú obchod so zbraňami Pchjongjangu a Moskvy
01 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 04 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 05 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:31