Tisíce Nigérijčanov sa zhromažďujú pred veliteľstvom francúzskej armády na podporu vojakov pučistov a žiadajú odchod francúzskej armády. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Nigeri tisíce ľudí žiadali odchod francúzskych jednotiek, vojenská junta viní Paríž zo zasahovania do diania

03.09.2023, 10:45
Autor:
ČTKČTK

Vojenská junta znovu obvinila Paríž, že sa vnucuje do vnútorných záležitostí krajiny, keď podporuje zvrhnutého prezidenta Mohameda Bazouma.

V nigérijskom hlavnom meste demonštrovali v sobotu opäť tisíce ľudí, ktorí požadovali odchod francúzskych jednotiek z tejto africkej krajiny. Ich odchod žiada aj vojenská junta, ktorá sa moci v Nigeri ujala po prevrate z konca júla a ktorá pred mesiacom zrušila vojenskú dohodu s Francúzskom. Tá má v krajine stále na 1500 vojakov, informovala agentúra AFP.

Protestujúci v meste Niamey sa zhromaždili aj blízko základne, kde sú francúzski vojaci. Niesli transparenty s nápismi "Francúzska armáda, odíď" alebo "63 rokov lúpenia stačilo, nech žije suverénny národ Nigeru", s odvolaním sa na rok vyhlásenia nezávislosti krajiny od Francúzska. Niektorí niesli vlajky Nigérie, ale tiež Ruska.

Mnohonásobné demonštrácie

Podobné demonštrácie sa konali v Niamey od júlového prevratu už niekoľkokrát. Vojenská junta v piatok tiež znovu obvinila Paríž, že sa vnucuje do vnútorných záležitostí krajiny, keď podporuje zvrhnutého prezidenta Mohameda Bazouma, zvoleného vo voľbách v roku 2021. Paríž ignoruje výzvy na odchod svojich jednotiek, pretože neuznáva legitimitu junty.

Tento týždeň vojenské vedenie Nigeru tiež odobralo diplomatickú imunitu francúzskemu veľvyslancovi a nariadilo policajným zložkám, aby ho vyhostili z krajiny. Lídri junty dali už minulý týždeň veľvyslancovi 48 hodín na opustenie krajiny s odôvodnením, že kroky Francúzska "odporujú záujmom Nigeru". Francúzska vláda reagovala vyhlásením, že strýka puča neuznáva ako legitímnych vládcov krajiny.

image

Pre dosiahnutie mieru je nevyhnutné pokračovať v podpore Ukrajiny, vyhlásil Wlachovský

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok povedal, že veľvyslanec zostane, a zopakoval podporu zvrhnutému prezidentovi Bazoumovi. Macron zdôraznil, že Francúzsko nie je nepriateľom Nigeru.

Extrémna chudoba

Niger má asi 25 miliónov obyvateľov, z ktorých 99 percent vyznáva islam. Krajina má veľké zásoby ropy a najmä uránu, napriek tomu patrí k najchudobnejším štátom sveta. Asi desať miliónov ľudí v Nigeri žije v extrémnej chudobe. Kvôli konfliktom v susedných krajinách, Burkina Fasu, Mali či Nigérii, sa Niger potýka tiež s prílivom migrantov.

Niger bol do tohtoročného prevratu partnerom Západu v boji proti džihádistom v oblasti Sahelu. Francúzsko, USA či Nemecko sa z tohto dôvodu tiež podieľali na výcviku nigérijských vládnych jednotiek. Vojenské junty sa v predchádzajúcich rokoch pučom zmocnili vlády tiež v Mali a Burkina Fasu. Tento týždeň zvrhli vojaci tiež dlhoročného vládcu stredoafrického Gabonu.

image

Nigerská junta nariadila polícii, aby vyhostila francúzskeho veľvyslanca. Paríž jej moc neuznáva

Návrat zvrhnutého nigérijského prezidenta požaduje aj Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov, ktoré Nigériu po puči pozastavilo členstvo v tomto bloku, na krajinu uvalilo prísne finančné a obchodné sankcie a pohrozilo vojenskou intervenciou s cieľom obnoviť v krajine demokraciu. Mali a Burkina Faso, ktoré majú členstvo v ECOWAS tiež pozastavené kvôli tomu, že sa tam tiež v predchádzajúcich rokoch chopili moci vojenskej junty, uviedli, že by intervenciu v Nigeri považovali za "vyhlásenie vojny" aj proti nim.

ECOWAS minulý mesiac odmietlo návrh junty na maximálne trojročné prechodné obdobie jej vlády, počas ktorého by junta viedla "národný dialóg". Nigéria, ktorá teraz bloku ECOWAS predsedá, tento týždeň navrhla deväťmesačné obdobie prechodu späť k demokracii. Junta ale trvá na troch rokoch.

01 - Modified: 2023-09-02 17:17:34 - Feat.: 1 - Title: Tisíce ľudí v Niamey opäť žiadali odchod francúzskych vojakov z Nigeru 02 - Modified: 2023-08-31 20:38:01 - Feat.: 1 - Title: Pre dosiahnutie mieru je nevyhnutné pokračovať v podpore Ukrajiny, vyhlásil Wlachovský 03 - Modified: 2023-08-31 14:44:44 - Feat.: 1 - Title: Nigerská junta nariadila polícii, aby vyhostila francúzskeho veľvyslanca. Paríž jej moc neuznáva
01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 03 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 04 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 05 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:53