ILUSTRAČNÉ FOTO: Reuters
StoryEditor

Prvý školský deň vo Francúzsku je v znamení zákazu moslimskej abáje

04.09.2023, 15:35
Autor:
ČTKČTK

Aj keď riaditelia škôl zákaz privítali, mnoho učiteľov sa domnieva, že otázka abáje by nemala zatieňovať skutočné problémy na školách.

Zhruba 12 miliónov žiakov sa dnes vrátilo do škôl vo Francúzsku. V médiách v tej súvislosti rezonuje predovšetkým začiatok platnosti zákazu nosiť v školách abáju, teda dlhý odev zakrývajúci celé telo, ktorý obliekajú niektoré moslimky.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin sa pri tej príležitosti obrátil na poriadkové sily so odkazom, v ktorom zdôraznil "citlivú povahu tohto návratu do školy", pokiaľ ide o útoky na sekularizmus v školách, píše dnes agentúra AFP.

"Identifikovali sme 513 zariadení ako potenciálne dotknuté touto otázkou na začiatku školského roka," povedal rozhlasovej stanici RTL francúzsky minister školstva Gabriel Attal. Celá vláda v mene obrany sekularizmu vyzvala na jednotu pri dodržiavaní tohto zákazu, ktorý sa vzťahuje tiež na kamíz, mužskú obdobu abáje.

image

Francúzske úrady kontrolujú zákaz nosenia odevov abája v školách

Zákaz zatieňuje skutočné problémy

Šéfka odborového zväzu CGT Sophie Binetová však označila za "veľmi nebezpečný" návrat do škôl po vyhlásení zákazu. Opatrenie "zatieňuje skutočné problémy" a "stigmatizuje časť populácie", povedala Binetová verejnoprávnym kanálu France 2.

Zákon z roku 2004, ktorý zakazuje nosenie nápadných náboženských symbolov, umožňuje prijatie žiakov na školu, ale nie v konkrétnej triede a predpokladá začatie dialógu medzi rodinou a ministerstvom školstva.

Aj keď riaditelia škôl zákaz privítali, aj mnoho učiteľov sa domnieva, že otázka abáje by nemala zatieňovať skutočné problémy na školách. Začiatok nového školského roka sa totiž opäť odohráva v napätej situácii spôsobenej krízou v nábore učiteľov. Problém to nie je nový, ale od vlaňajška sa ešte zväčšil. Tento rok je viac ako 3100 vypísaných učiteľských miest neobsadených.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pritom v piatok ubezpečoval, že bude dodržaný sľub, že na začiatku školského roka bude mať každá trieda svojho učiteľa. Prieskum odborového zväzu učiteľov SE-Unsa ukázal, že 68 percent z 2-tisíc opýtaných učiteľov uviedlo, že sa obávajú nedostatku personálu na začiatku školského roka.

image

Nigerská junta nariadila polícii, aby vyhostila francúzskeho veľvyslanca. Paríž jej moc neuznáva

Sociálne bariéry a rovnošaty

Vláda sa snaží krízu riešiť "historickou" politikou lepšieho oceňovania učiteľov, a to napriek rozpočtovej náročnosti. Odbory sa napriek tomu k opatreniam stavajú rezervovane, keďže nový "pakt" podľa nich stanovuje zvýšenie odmien výmenou za nové úlohy, najmä suplovanie.

Taktiež podľa francúzskeho združenia rodičov školákov FCPE "téma abája" nesmie "zatieniť problémy spojené s nedostatkom personálu" nielen v školstve alebo problémy, ako sú sexuálne obťažovanie, preplnenosť tried, predčasné ukončovanie školskej dochádzky alebo tisíce detí bez domova.

Attal dnes v rozhovore s RTL tiež potvrdil, že Francúzsko začne testovať zavedenie povinných školských uniforiem. V pláne podľa neho je, že od jesene budú na skúšku zavedené na rôznych typoch škôl. Mnoho ľudí vo Francúzsku považuje školské uniformy za dobrú vec, iní nie, uviedol ďalej Attal.

Najlepšie preto podľa neho bude uniformy na školách najskôr vyskúšať. Minister nechcel povedať, či by mohli byť školské uniformy na školách povinné už od budúceho roka. "Nie som si istý, či je to zázračné riešenie, ktorým sa dajú vyriešiť všetky problémy školy, ale stojí to za skúšku," povedal Attal.

Rovnošaty by boli povinné na štátnych školách. Podporuje to napríklad prvá dáma Francúzska, bývalá učiteľka Brigitte Macronová, ktorá tvrdí, že by žiaci ušetrili čas, pretože by bolo jasné, čo si majú zobrať na seba, aj peniaze, lebo by im odpadli výdavky spojené s nákupom značkového oblečenia.

Autor príslušného návrhu zákona, poslanec krajne pravicového Národného združenia Roger Chudeau, argumentoval aj tým, že by sa odstránili sociálne bariéry medzi študentmi a zabránilo sa tomu, aby deti do školy nosili oblečenie typické pre určité náboženstvá alebo etnické skupiny.

01 - Modified: 2023-09-04 12:41:01 - Feat.: 1 - Title: Vojenská junta v Nigeri otvorila po štyroch týždňoch vzdušný priestor 02 - Modified: 2023-09-04 10:11:41 - Feat.: 1 - Title: Francúzske úrady kontrolujú zákaz nosenia odevov abája v školách 03 - Modified: 2023-09-04 07:55:49 - Feat.: 1 - Title: Tisíce ľudí opäť demonštrovali za odchod francúzskych vojakov z Nigeru 04 - Modified: 2023-09-03 12:24:50 - Feat.: 1 - Title: Agrorezort nemá informáciu o výskyte sršňa ázijského, včelári sa naň pripravujú 05 - Modified: 2023-09-03 08:45:24 - Feat.: 1 - Title: V Nigeri tisíce ľudí žiadali odchod francúzskych jednotiek, vojenská junta viní Paríž zo zasahovania do diania 06 - Modified: 2023-09-02 17:17:34 - Feat.: 1 - Title: Tisíce ľudí v Niamey opäť žiadali odchod francúzskych vojakov z Nigeru
01 - Modified: 2024-05-09 12:33:44 - Feat.: - Title: Raši pošle školám desiatky miliónov eur. Tri kraje čaká extrapomoc, stačiť to však nemusí 02 - Modified: 2024-05-08 09:49:21 - Feat.: - Title: Francúzsko dostalo varovanie z Kremľa: Ak pošlete vojakov na Ukrajinu, budeme na nich cieliť 03 - Modified: 2024-05-07 14:21:22 - Feat.: - Title: Macron pohostil Si Ťin-pchinga v Pyrenejach, rokovali o Ukrajine aj obchode 04 - Modified: 2024-05-07 12:31:29 - Feat.: - Title: Francúzsko obvinilo ruskú diplomaciu z manipulácie a zastrašovania 05 - Modified: 2024-05-07 11:11:02 - Feat.: - Title: Prečo je čínsky prezident o krok vpred? Dobre pozná umenie vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 06:40