Logo spoločnosti Meta Platforms. Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska komisia nariadila novú reformu. Digitálnych gigantov čakajú radikálne zmeny

06.09.2023, 12:20
Autor:
TASRTASR

Päť firiem je zo Spojených štátov, šiestou je čínska spoločnosť ByteDance vlastniaca TikTok. Zmyslom nových pravidiel je lepšie ochraňovať podnikanie ich menšej konkurencie. Za porušenie pravidiel hrozia tvrdé sankcie.

Európska komisia zverejnila zoznam šiestich veľkých internetových spoločností, ktoré musia spĺňať pravidlá digitálnej normy DMA. Päť firiem je zo Spojených štátov, a to Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms a Microsoft, šiestou je čínska spoločnosť ByteDance, ktorá vlastní platformu TikTok.

Na splnenie požiadavok majú šesť mesiacov

Globálne digitálne firmy budú musieť dodržiavať nové pravidlá, ktorých zmyslom je lepšie ochraňovať podnikanie ich menšej konkurencie. Komisia to dnes uviedla v tlačovej správe.

Pre spotrebiteľov bude tiež jednoduchšie sa ľahko odhlásiť zo služieb danej platformy. Firmy, ktoré sa normou nebudú riadiť, čakajú podľa komisára Thierryho Bretona prísne sankcie. Teraz majú menované podniky šesť mesiacov na to, aby požiadavky normy splnili, čas teda majú do 6. marca budúceho roka.

image

Spoločnosť Meta na hlavných európskych trhoch prestane používať svoju funkciu Facebook News

Ide aj o WhatsApp či Messenger

Norma sa týka konkrétnych služieb, ktoré spomínané platformy poskytujú, celkom ich je 22. V prípade sociálnych sietí ide vedľa Tiktoku aj o Facebook, Instagram a LinkedIn, ďalej o komunikačné služby WhatsApp a Messenger, videokanál YouTube alebo vyhľadávače Chrome, Safari či Google.

"Dnešné rozhodnutia o označení nasledujú po preskúmaní, ktoré trvalo 45 dní a ktoré komisia vykonala po tom, čo spoločnosti Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft a Samsung oznámili svoj potenciálny status strážcov," uviedla dnes komisia. Uvedených šesť firiem komisia v angličtine nazýva "gatekeepers".

Takzvaný gatekeeper, teda strážca, je veľký podnik významne ovplyvňujúci prevádzku internetu. Teraz komisia oznámila, že týchto strážcov je len šesť, pôvodne spomínaný Samsung v terajšom zozname nie je.

01 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 04 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 13:00