StoryEditor

Najsilnejšie zemetrasenie za posledné storočie. V Maroku hlásia viac ako dvetisíc mŕtvych

09.09.2023, 06:58
09.09.2023, 23:56
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Podľa portugalského Inštitútu pre more a atmosféru a alžírskej Agentúry civilnej obrany, ktorá dohliada na reakciu na mimoriadne udalosti, bolo zemetrasenie cítiť až v Portugalsku a v Alžírsku.

Marocké pohorie Vysoký Atlas zasiahlo v piatok večer silné zemetrasenie. Počet obetí stúpol na 2012. Zranených je viac ako 2059, z toho 1404 v kritickom stave, uviedli úrady.

Otrasy poškodili budovy vo veľkých mestách a od Rabatu po Marakéš vyhnali spanikárených ľudí do ulíc. Najväčšie škody ale nastali mimo mesta. Maroko kvôli zemetraseniu vyhlásilo trojdňový štátny smútok.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí nateraz neeviduje, že by medzi obeťami či zranenými po zemetrasení v Maroku mali byť občania Slovenska. Pre TASR to potvrdili z komunikačného odboru rezortu.

"Sme však naďalej v kontakte s tamojšími úradmi a situáciu preverujeme," uviedli. Rezort zároveň potvrdil, že eviduje 25 Slovákov, ktorí sa dobrovoľne zaregistrovali pred cestou do Maroka. "Týchto sme i my proaktívne kontaktovali. Skutočný počet občanov SR v Maroku bude však pravdepodobne vyšší," doplnili z rezortu.

Zastupiteľský úrad už mali kontaktovať viacerí slovenskí občania v Maroku, respektíve ich príbuzní. Komunikáciu počas dňa podľa ministerstva zahraničia sťažoval aj výpadok mobilných sietí.

Najbližšie epicentrum v Marákeši

Ohnisko zemetrasenia bolo v hĺbke 18,5 kilometra, zhruba 70 kilometrov juhozápadne od Marákeša a 60 kilometrov severovýchodne od mesta Tarúdant. Najbližšie epicentrum sa nachádza v Marákeši. 

V starej časti tohto mesta, ktoré je na zozname svetového dedičstva UNESCO, sa zrútili niektoré budovy a miestna televízia ukazovala snímky spadnutého minaretu s troskami ležiacimi na rozbitých autách. Ešte pred príchodom ťažkej techniky sa ľudia snažili rozoberať sutiny rukami, píše agentúra Reuters.

Marocká vláda k záchranným operáciám zmobilizovala záchranné zložky aj armádu. Do horských oblastí dnes dopoludnia smerovali nákladné vozidlá s dekami, poľnými lôžkami a osvetlením, ktoré nespoliehajú sa na elektrinu. Záchranné práce v oblasti spomaľuje nielen horský terén, ale aj dopravné zápchy a kamene zosunuté na cesty.

Otrasy boli silne cítiť aj v Rabate a Casablance, podľa miestneho úradníka je však väčšina mŕtvych v okolitých zle dostupných horských oblastiach.V zasiahnutej časti podľa stanice Al-Džazíra žije osem až desať miliónov ľudí, konkrétne ide o provincie Marákeš, Azilál, Tarúdant, Sáfí a Varzázát.

image

Ľudia kričali a vybiehali na ulicu, opisuje česká redaktorka zemetrasenia v Maroku

"Krajina sa triasla asi 20 sekúnd. Dvere sa samé otvárali a zatvárali, keď som sa rútil dole z druhého poschodia," povedal agentúre Reuters Hamíd Afkir, ktorý pracuje ako učiteľ v hornatej oblasti západne od epicentra blízko mesta Tarúdant. Afkir dodal, že prišli ešte dodatočné otrasy.

Maročania zverejňujú neoverené videá, na ktorých je vidieť, ako sa niektoré budovy menia na trosky. Turisti a ďalší ľudia nakrútili zábery zachytávajúce evakuácie reštaurácií v Marrákeši, zatiaľ čo z klubov znie dunivá hudba.

Najväčšie zemetrasenie za sto rokov

Americká geologická služba USGS uviedla, že zemetrasenie malo v čase úderu predbežnú silu 6,8 stupňa. Marocká Národná seizmická monitorovacia a výstražná sieť namerala silu sedem stupňov Richterovej škály.

Rozdiely v úvodných meraniach bývajú podľa agentúry AP bežné. Oba údaje by však znamenali najsilnejšie zemetrasenie v Maroku za posledné roky. Hoci sú zemetrasenia v severnej Afrike pomerne zriedkavé, v roku 1960 dosiahli otrasy v okolí marockého historického prístavu Agadir sily 5,8 stupňa a zapríčinili tisíce obetí.

Podľa portugalského Inštitútu pre more a atmosféru a alžírskej Agentúry civilnej obrany, ktorá dohliada na reakciu na mimoriadne udalosti, bolo zemetrasenie cítiť až v Portugalsku a v Alžírsku.

Po katastrofálnom zemetrasení v Agadire v roku 1960 úrady zmenili nariadenie týkajúce sa výstavby budov v Maroku. Veľa objektov, najmä vidieckych, však ani dnes nedokáže odolať silným otrasom pôdy.

01 - Modified: 2024-04-05 06:00:00 - Feat.: - Title: Najmenšia štátna hranica na svete meria len pár desiatok metrov. Nebyť jedného zemetrasenia, ani by neexistovala 02 - Modified: 2024-02-11 16:20:03 - Feat.: - Title: "Zastavte masaker". V Maroku vyšlo do ulíc viac ako 10-tisíc ľudí. Vyzývali na prerušenie vzťahov s Izraelom 03 - Modified: 2023-12-24 15:53:17 - Feat.: - Title: Tisíce demonštrantov protestovali v Maroku proti Izraelu 04 - Modified: 2023-12-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: z Trnavy potichu vyprevadili európsky bestseller. Fabrika aktuálne vyrába len jeden model 05 - Modified: 2023-09-24 19:09:32 - Feat.: - Title: Juhokórejská LG Chem a čínska Youshan postavia v Maroku závod na súčasti batérií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 05:26