Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský líder Kim Čong-un si podávajú ruky počas stretnutia na Kozmodróme Vostočnyj v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Severná Kórea podporuje Putina vo všetkých jeho rozhodnutiach, vyhlásil Kim počas návštevy Ruska

13.09.2023, 07:16
13.09.2023, 12:34
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Keď Kim prišiel limuzínou, ktorú priviezol z Pchjongjangu jeho obrnený vlak, Putin mu podal ruku. Povedal mu, že je "veľmi rád, že ho vidí".

Severná Kórea podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina vo všetkých jeho rozhodnutiach, povedal dnes podľa agentúry Reuters severokórejský vodca Kim Čong-un.

Obaja štátnici sa zišli na kozmodróme Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe, kde Putin uviedol, že Rusko pomôže KĽDR v oblasti vesmírnych družíc. Podľa Kima, pre ktorého bola dnešná návšteva prvou zahraničnou cestou od pandémie covidu-19, Moskva aj Pchjongjang vedú svätú vojnu proti Západu.

FOTOGALÉRIA: Kim Čong-un a Putin navštívili ruský Kozmodróm Vostočnyj
---

Stretnutie potvrdzuje, že obaja lídri majú záujem o spojenectvo, pretože každý z nich stojí proti Spojeným štátom.

Keď Kim prišiel limuzínou, ktorú priviezol z Pchjongjangu jeho obrnený vlak, Putin mu podal ruku. Povedal mu, že je "veľmi rád, že ho vidí". Ruské štátne médiá citovali Kima, ktorý sa poďakoval Putinovi za pozvanie do Ruska "napriek tomu, aký je zaneprázdnený".

Severná Kórea stojí pri Putinovi 

"Rusko sa vydalo do svätej vojny na ochranu svojej suverenity a bezpečnosti... proti hegemónnym silám," povedal Kim Putinovi. "Vždy budeme stáť za rozhodnutiami prezidenta Putina a ruského vedenia... a spoločne bojovať proti imperializmu," uviedol severokórejský vodca prostredníctvom prekladateľa, píše Reuters.

Putin na oplátku prisľúbil, že Moskva pomôže Severnej Kórei s vyslaním satelitov do vesmíru. "Preto sme tu," odpovedal ruský prezident na otázku novinárov, či Rusko pomôže Pchjongjangu so zhotovením družíc. "Vodca KĽDR má veľký záujem o raketové technológie; snaží sa tiež o rozvoj na poli vesmíru," uviedol Putin.

image

Kyjev hlási úspechy v Čiernom mori. Vydobyl cennú korisť, získa späť Krym?

Severná Kórea sa v posledných mesiacoch dvakrát neúspešne pokúsila o vyslanie špionážnych satelitov na obežnú dráhu. Krok dôrazne odsúdili susedná Južná Kórea a Japonsko či Spojené štáty.

Kim Čong-un dnes podľa agentúry TASS prišiel vlakom do areálu kozmodrómu, kde ho s červeným kobercom privítali zástupcovia ruskej vlády.

Možné rokovania o dávkach zbraní 

S Putinom potom krátko rokoval pred zástupcami tlače - podľa TASS trvala verejná časť debaty deväť minút. Kým Kim hovoril o boji proti Západu, Putin sa zmienil o nutnosti prerokovať ekonomickú kooperáciu oboch štátov. Západné médiá a Kyjev predtým uviedli, že ruský prezident plánuje severokórejského lídra žiadať o zbrane, ktoré by podporili ruskú inváziu na Ukrajinu.

Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov sa podľa agentúry Reuters nechcel vyjadriť k tomu, či Putin s Kimom budú rokovať o dodávkach zbraní. Dodal však, že obe krajiny spolupracujú v "citlivých" oblastiach a detaily tejto spolupráce by sa nemali zverejňovať. Nie je zatiaľ jasné, či zbrane boli predmetom rokovaní oboch lídrov.

image

Američania varujú Severokórejčanov: Dodávky zbraní Moskve by boli obrovskou chybou, uviedla Harrisová​

Americký denník The New York Times začiatkom septembra informoval, že Kim sa chystá do Ruska na rokovania s Putinom o možných dodávkach zbraní a munície, ktoré by Moskva mohla použiť vo svojej vojne proti Ukrajine. Tiež bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby už skôr uviedol, že americké spravodajské služby majú informácie o rokovaniach medzi Ruskom a KĽDR o dodávkach zbraní.

Prvá zahraničná cesta

Zatiaľ čo Putin priletel na kozmodróm Vostočnyj lietadlom, Kim pricestoval zo svojej vlasti obrneným vlakom. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu od začiatku pandémie covidu-19, počas ktorej KĽDR úplne uzavrela svoje hranice. Predtým sa v roku 2019 stretol s Putinom v ruskom Vladivostoku.

image

ANALÝZA: Svet spozornel. Čo chystajú Putin s Kimom a ide len o zbrane?

Obaja lídri dnes rokovali medzi štyrmi očami, uviedol Peskov, a debatovali aj pri následnom oficiálnom obede, kde si vzájomne pripili na zdravie. Putin tiež pozdvihol číši na "posilnenie vzájomnej budúcej spolupráce", napísala agentúra AFP. Podľa Reuters potom severokórejský vodca, ktorý pri obede hovoril o istom víťazstve ruskej armády a ľudu nad "zlom", z kozmodrómu odcestoval.

Pri dnešnej návšteve rokovali aj severokórejská a ruská delegácia. Agentúra TASS predtým uviedla, že z Moskvy prišli vyjednávať šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, ruský minister obrany Sergej Šojgu či podpredseda ruskej vlády Marat Chusnullin.

01 - Modified: 2023-09-13 05:36:06 - Feat.: 1 - Title: Severná Kórea vypálila balistickú raketu, oznámila armáda v Soule 02 - Modified: 2023-09-13 07:22:36 - Feat.: 1 - Title: Na kozmoróme Vostočnyj sa začal summit Putina s Kimom 03 - Modified: 2023-09-13 06:03:26 - Feat.: 1 - Title: Putin naznačil, že Rusko by mohlo Severnej Kórei pomôcť v budovaní satelitov 04 - Modified: 2023-09-08 07:28:37 - Feat.: 1 - Title: Severná Kórea spustila na vodu svoju prvú taktickú jadrovú ponorku, Kim jasal 05 - Modified: 2023-09-09 11:36:09 - Feat.: 1 - Title: KĽDR organizovala prehliadku k výročiu vzniku štátu, ukázala ozbrojené bagre i nákladiaky
01 - Modified: 2024-05-07 12:08:32 - Feat.: - Title: Republikáni vyzvali Bidena, aby zablokoval spoluprácu EDF s ruským Rosatomom. Putin by získal financie 02 - Modified: 2024-05-07 10:30:26 - Feat.: - Title: Navaľná z exilu vyzýva na pokračovanie boja proti kremeľskému režimu, Putina označila za klamára a vraha 03 - Modified: 2024-05-07 08:13:07 - Feat.: - Title: Európski ľudovci zatlačili na Borrella kvôli prezidentskej inaugurácii Putina 04 - Modified: 2024-05-07 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Propagandistický song oslavujúci Kim Čong-una je gigantickým hitom na TikToku, textu ľudia nerozumejú 05 - Modified: 2024-05-06 09:46:00 - Feat.: - Title: Na inaugurácii Putina Slovensko zastúpi chargé d‘affaires
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 13:08