Vozidlá čakajú na moste na hraničnom priechode s Ruskom v estónskom meste Narve, 2022. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pobaltské štáty zakázali vjazd ruským autám. Rasizmus, reaguje Kremeľ

13.09.2023, 13:47
Autor:
ČTKČTK

Pri príchode na hraničný priechod sa majiteľ či užívateľ musí vrátiť spolu s autom do Ruska, alebo prekročiť hranice bez auta.

Estónsko zakázalo vjazd áut s ruskými poznávacími značkami do pobaltskej krajiny. Dnes o tom informoval portál Delfi s odvolaním sa na ministerstvo vnútra. Tallinn tak nasleduje príklad Litvy a Lotyšska, ktoré zákaz prijali o deň skôr.

Deje sa tak po tom, ako Európska komisia v uplynulých dňoch objasnila pravidlá týkajúce sa zákazu dovozu automobilov a osobných vecí.

Podľa EK pri uplatňovaní pravidiel týkajúcich sa sankcií zavedených proti Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu nezáleží na tom, či ide o autá určené na súkromné, alebo služobné účely; reštrikcie sa vzťahujú na všetky automobily s ruskou poznávacou značkou.

Zákaz platí bez ohľadu na dôvody pobytu

"Cieľ sankcií proti Rusku je jediný: donútiť agresora stiahnuť sa za hranice. Keďže EK až teraz objasnila platné sankcie a keďže Estónsko považuje za nevyhnutné využiť všetky možnosti na zvýšenie ceny, ktorú Rusko za agresiu platí, dospeli sme po konzultáciách s vládami Litvy a Lotyšska k záveru, že obmedzenia sú najúčinnejšie, keď sa zavádzajú spoločne," povedal minister vnútra Lauri Läänamets.

Zákaz platí bez ohľadu na dôvody pobytu majiteľa či užívateľa auta v Estónsku či v EÚ. Pri príchode na hraničný priechod sa majiteľ či užívateľ musí vrátiť spolu s autom do Ruska, alebo prekročiť hranice bez auta.

Minister zahraničia Margus Tsahkna chce na štvrtkovom rokovaní vlády nastoliť otázku, čo s ruskými autami, ktoré sa v Estónsku už nachádzajú.

image

Najväčšia investícia v dejinách do vzdušnej obrany Estónska a Lotyšska: Majú záujem o nemecké systémy

"Stretnem sa dnes so zástupcami ďalších krajín hraničiacich s Ruskom, s ktorými v prvom rade posúdim túto otázku. Pre Estónsko ako krajinu, ktorá susedí s Ruskom, je dôležité realizovať takéto reštrikcie spolu so susedmi. Vítam, že Litva a Lotyšsko už prijali podobné rozhodnutie. Pri spoločnom postupe sú obmedzenia účinnejšie, a tak možno zvýšiť cenu agresie pre Rusko," povedal minister.

"Nemôžeme pomáhať občanom krajiny, ktorá sa dopúšťa agresie, tešiť sa z výhod slobody a demokracie, zatiaľ čo Rusko pokračuje v páchaní genocídy na Ukrajine," dodal.

Šéfka litovskej diplomacie Agné Bilotaitéová agentúre BNS v utorok povedala, že ruské automobily vchádzajúce do Litvy by mali byť konfiškované. Výnimka sa bude týkať ruských motoristov, ktorí predložia doklady o tom, že cez litovské územie prechádzajú do Kaliningradskej oblasti, ktorá je vkliesnená medzi Poľsko a Litvu.

Nemecké médiá už v lete informovali o prípadoch, keď colníci zhabali Rusom autá registrované v ich vlasti.

image

Úplné zatvorenie hraníc s Bieloruskom kvôli wagnerovcom už nie je v pláne, vyjadril sa litovský prezident

Zakázané veci z Ruska

Európska komisia v piatok zverejnila vysvetlenie týkajúce sa zákazu privážania určitých vecí z Ruska. Týka sa osobných áut a viac ako 150 typov osobných vecí. Tieto reštrikcie platia už niekoľko mesiacov, ale podľa webu Euronews ich komisia v piatok objasnila s cieľom zabezpečiť, aby ich členské štáty uplatňovali správne a jednotne.

EK však nešpecifikovala, čo sa má stať s autami s ruskými registračnými značkami, ktoré už na území dvadsaťsedmičky sú, podotýka portál Euractiv. V niektorých krajinách EÚ je pritom takýchto vozidiel pomerne dosť. Ide napríklad o Bulharsko, kde asi 300-tisíc Rusov nakúpilo nehnuteľnosti a mnoho z nich jazdí v autách registrovaných v Rusku.

image

Šéfka Európskej komisie: Budeme stáť pri Ukrajine tak dlho, ako bude treba

Zoznam vecí, ktoré pochádzajú z Ruska a nesmú sa dovážať do EÚ, sa týka aj predmetov dennej potreby, ale aj položiek s prípadným vojenským využitím. Hovorca EK podľa agentúry Reuters ubezpečil, že neočakáva, že by colníci Rusov prichádzajúcich do nejakej krajiny dvadsaťsedmičky vyzliecli z oblečenia kvôli tomu, že obchádzajú sankcie.

Kremeľ hovorí o rusofóbii

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová zákaz vjazdu pre autá registrované v Rusku a zákaz dovážania určitých vecí označila za rasistický. Podľa podpredsedu ruskej bezpečnostnej rady a bývalého prezidenta Dmitrija Medvedeva ide "o pľuvanec do tváre všetkým Rusom".

Niektorí Rusi hovoria, že Západ občas hrá Kremľa do kariet, keď niektoré jeho kroky vytvárajú obraz Rusov ako zločincov, ktorých treba trestať a ostrakizovať za vojnu, na ktorú nemajú vplyv, píše Reuters. Kremeľ tvrdí, že Západ zachvátila rusofóbia a Rusov diskriminuje.

Konečné slovo pri výklade predpisov Únie má výlučne Súdny dvor EÚ. Na neho sa teda musia obrátiť ruskí občania, ktorým na hranici skonfiškujú sobolí kožuch, laptop či auto, poznamenal poľský list Rzeczpospolita.

01 - Modified: 2023-09-13 10:59:57 - Feat.: 1 - Title: Putin a Kim rokovali niekoľko hodín, pripili si na posilnenie priateľstva 02 - Modified: 2023-09-13 10:34:56 - Feat.: 1 - Title: Severná Kórea podporuje Putina vo všetkých jeho rozhodnutiach, vyhlásil Kim počas návštevy Ruska 03 - Modified: 2023-09-13 14:21:39 - Feat.: 1 - Title: Kyjev hlási úspechy v Čiernom mori. Vydobyl cennú korisť, získa späť Krym? 04 - Modified: 2023-09-12 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Čakal som, že vojna skončí za dva týždne, hovorí Čech bojujúci za Rusko 05 - Modified: 2023-09-12 21:43:28 - Feat.: 1 - Title: Putin tvrdí, že Ukrajina v protiofenzíve nedosiahla žiadny úspech 06 - Modified: 2023-09-12 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Putin nad Bidena. Prečo Slováci veria viac ruskému prezidentovi?
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:46