Líderka exilovej opozície Sviatlana Cichanovská drží materiály s portrétom svojho manžela Sergeja Cichanovského na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu. FOTO: TASR/AP 
StoryEditor

Bielorusko nesmie byť venované Putinovi ako cena útechy, vyhlásila bieloruská opozičná líderka

13.09.2023, 16:34
Autor:
TASRTASR

Sviatlana Cichanovská navrhla, aby ešte pred budúcoročnými eurovoľbami došlo k podpisu memoranda, ktoré bude predstavovať základ spolupráce medzi Európskym parlamentom a demokratickým Bieloruskom.

Bielorusi chcú od Európskej únie počuť, že ich krajina nebude venovaná Putinovi ako "cena útechy". Uviedla to v stredu v pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu líderka bieloruskej opozície v exile Sviatlana Cichanovská, informuje spravodajca TASR.

Líderka bieloruských demokratických síl vo svojom prejave, ktorý nasledoval krátko po prejave o stave Únie Ursuly von der Leyenovej, vyzvala europoslancov, aby podporili európsku perspektívu Bieloruska. Zároveň apelovala na europarlament, aby povýšil svoj vzťah s demokratickým Bieloruskom na novú úroveň.

Spolupráca Europarlamentu a Bieloruska

V tejto súvislosti navrhla, aby ešte pred budúcoročnými júnovými eurovoľbami došlo k podpisu memoranda, ktoré bude predstavovať základ spolupráce medzi Európskym parlamentom a demokratickým Bieloruskom.

"Bielorusi chcú počuť, že našu krajinu nedostane Putin ako cenu útechy," povedala s odkazom na niektoré názory, že EÚ by mala prispieť k ukončeniu ruskej vojny na Ukrajine poskytnutím určitých ústupkov Moskve.

image

Bielorusko tvrdí, že Poľsko násilne bráni migrantom v prechode cez hranice

Cichanovská uviedla, že Bielorusi budú potrebovať pomoc v rámci svojho boja za nastolenie demokracie. Dodala, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko si nezaslúži miesto na podujatiach medzinárodného spoločenstva, ale skôr "vstupenku na medzinárodný súd v Haagu".

Podľa jej slov by na budúci rok mali bieloruské demokratické sily začať vydávať vlastné pasy, ktoré potvrdia bieloruské občianstvo a ktoré budú slúžiť ako cestovný doklad pre Bielorusov žijúcich v exile. Spresnila, že potom požiada vlády členských krajín EÚ, aby uznali tento nový cestovný doklad.

image

Lukašenko kritikom v exile pripravil novú pascu. Po doklady musia ísť späť do vlasti

Únia podporila demokratické strany v Bielorusku 

Predsedníčka EP Roberta Metsolová následne vyhlásila, že bieloruský ľud musí mať možnosť žiť v slobode, bez autokracie a bez útlaku.

"To je to, čo chcú. To je to, čo si vybrali. To si zaslúžia. Budeme aj naďalej podporovať bieloruské demokratické sily a zohrávať aktívnu úlohu pri formovaní reakcie Európskej únie na prebiehajúcu politickú krízu v Bielorusku. Je dôležité, aby sme naďalej rozširovali sankcie EÚ proti vládnem režimu a nezabúdali, čo všetko urobili," povedala.

Počas bilaterálneho stretnutia Metsolová od Cichanovskej prevzala "Kríž dobrého susedstva", cenu udeľovanú osobám, ktoré výrazne pomohli záujmom Bielorusov.

image

Poľskému novinárovi väznenému v Bielorusku údajne odopierajú dôležité lieky, je na samotke

Poslanci EP v stredu prijali aj novú správu o vzťahoch EÚ s Bieloruskom, v ktorej podporili demokratické politické strany v tejto krajine, propagujúce európske ašpirácie Bielorusov. Bieloruský režim vyzval, aby prepustil všetkých politických väzňov, a dôrazne odsúdili úlohu Lukašenkovho režimu ako spolupáchateľa v agresívnej vojne Ruska proti Ukrajine.

Prijatá správa s veľkým znepokojením konštatuje "nekontrolovateľnú politickú, ekonomickú, vojenskú a kultúrnu podriadenosť Bieloruska Moskve", čo z krajiny robí de facto satelitný štát s taktickými jadrovými zbraňami pod ruským velením.

Správa vyzýva na prísnejšie sankcie Únie voči Bielorusku. Zdôrazňuje, že nedávny príchod ruských žoldnierskych bojovníkov Wagnerovej skupiny vytvára nové bezpečnostné riziká pre Ukrajinu, ako aj pre susedov Bieloruska a EÚ ako takú.

01 - Modified: 2023-08-10 06:47:29 - Feat.: 1 - Title: Exilová opozičná líderka Cichanovská vyzvala ľudí v Bielorusku na odpor proti Lukašenkovi 02 - Modified: 2023-08-09 19:40:06 - Feat.: 1 - Title: USA pridali na sankčný zoznam fyzické i právnické osoby z Bieloruska, kvôli zmanipulovaným voľbám 03 - Modified: 2023-08-06 16:54:06 - Feat.: 1 - Title: V Poľsku sa zišla bieloruská opozícia, chce špeciálne pasy pre občanov v exile 04 - Modified: 2023-07-06 09:48:30 - Feat.: 0 - Title: Bieloruský expert: Z koho má Putin naozaj strach? Ak sa zjednotia a ozbroja, Rusko čakajú zaujímavé časy 05 - Modified: 2023-07-04 11:07:12 - Feat.: 1 - Title: Líderka bieloruskej opozície Cichanovská dostala anonymnú správu o smrti svojho väzneného manžela
01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii 03 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 04 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 05 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:06