Poškodená ruská loď po ukrajinskom raketovom útoku na Sevastopol na Kryme. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinci zasiahli na Kryme prístav, jedna z lodí a ponorka majú byť nenávratne zničené. Na mieste sú ranení

13.09.2023, 17:54
13.09.2023, 20:30
Autor:
ČTKČTK

Útok, ktorý poškodil dve lode ruského námorníctva, mali na svedomí ukrajinské strely s plochou dráhou letu a námorné drony.

Prístavom Sevastopol na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý anektovalo Rusko, otriaslo v noci na dnes niekoľko mohutných výbuchov, informovala agentúra Unian. Ukrajinci v meste zasiahli lodenicu, kde vypukol požiar a najmenej 24 ľudí utrpelo zranenia, uviedol šéf správy mesta Michail Razvožajev.

Útok, ktorý poškodil dve lode ruského námorníctva, mali na svedomí ukrajinské strely s plochou dráhou letu a námorné drony, uviedlo podľa agentúry RIA Novosti vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

Útok na námorníctvo

"Ozbrojené sily Ukrajiny v noci zaútočili na prístav Ordžonikidze v Sevastopole desiatimi strelami s plochou dráhou letu a tromi diaľkovo riadenými námornými dronmi na lode Čiernomorské flotily," citovali ruské médiá vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

Ruské hliadkové plavidlá podľa neho zničili všetky tri drony, zatiaľ čo ruská protiletecká obrana zostrelila sedem z desiatich striel. Zvyšné strely poškodili dve plavidlá, ktoré boli v prístave kvôli opravám.

image

Kyjev hlási úspechy v Čiernom mori. Vydobyl cennú korisť, získa späť Krym?

Ukrajina zasiahla pri akcii výsadkovú loď a ponorku, napísal portál RBK-Ukrajina s odvolaním sa na zdroje z ukrajinskej vojenskej rozviedky GUR. "V sevastopoľských opravných prístavoch Ordžonikidze sú škody, najmä na vybavení," uviedli nemenovaní činitelia rozviedky.

K rovnakému hodnoteniu sa podľa agentúry Ukrinform prikláňa tiež ukrajinská vojenská rozviedka HUR. "Ide o značné škody a teraz môžeme povedať, že je veľmi pravdepodobné, že sú (lode) neopraviteľné," povedal zástupca šéfa spravodajskej služby Andrij Jusov. Významné je podľa neho okrem iného to, že ruská ponorka bola schopná odpaľovať strely Kalibr, ktoré Rusko v hojnom počte používa pri útokoch na ukrajinské ciele.

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS naopak uviedlo, že obe poškodené plavidlá budú "plne obnovené".

Experti zo snímok poškodenia výsadkovej lode Minsk triedy Ropucha usudzujú, že plavidlo sa neoplatí opraviť, je zničené, napísal denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na špecializovaný holandský portál Oryx, ktorý na základe fotografií a záberov vedie štatistiky zničenej výzbroje. Na lodi zhoreli všetky nadstavby nad palubou.

Zničená ponorka

Dlhodobo vyradená zo služby či rovnako zničená je aj ponorka Rostov na Done triedy Kilo, ktorá sa nachádzala v suchom doku spolu s Minskom, tvrdí Ukrajinska pravda. Úspešný útok pripísala leteckým riadeným strelám Storm Shadow; veliteľ ukrajinského letectva už zablahoželal pilotom.

Ukrajinské námorníctvo sa medzitým pochválilo potopením ruskej lode Tunec v severozápadnej časti Čierneho mora, Rusko sa k tejto správe doteraz nevyjadrilo, upozornila stanica BBC.

image

Pripravení na zimu. Ukrajina takmer už dokončila opravy energosystémov, ktoré poškodili Rusi

Miestni obyvatelia podľa Unian na sociálnych sieťach počas noci upozornili na najmenej sedem výbuchov a zábleskov na oblohe. Na internete sa tiež šírili mnohé snímky a videozáznamy zachytávajúce jasné záblesky, plamene a mohutné stĺpy dymu nad mestom.

Gubernátor mesta Michail Razvožajev najprv na komunikačnej platforme Telegram napísal, že na útoky "nepriateľov" na Sevastopol zareagovala protivzdušná obrana, a vyzval obyvateľov na zachovanie pokoja. V ďalšom príspevku však priznal, že v lodenici Sevmorzavod vypukol požiar a že zranenia tam utrpelo najmenej 24 ľudí. Štyria z nich sú podľa neho v stredne ťažkom stave.

"Civilným objektom v meste žiadne nebezpečenstvo nehrozí," napísal tiež Razvožajev.

01 - Modified: 2023-09-13 14:21:39 - Feat.: 1 - Title: Kyjev hlási úspechy v Čiernom mori. Vydobyl cennú korisť, získa späť Krym? 02 - Modified: 2023-09-13 09:24:05 - Feat.: 1 - Title: Mohutné explózie v Sevastopole: Ukrajinci zasiahli lodenicu, prvýkrát mali poškodiť ruskú ponorku 03 - Modified: 2023-09-12 09:56:43 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina bude podľa Putina rokovať o mieri až vtedy, keď jej dôjdu zdroje: Rusko nemôže prestať bojovať, tvrdí
01 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 02 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 03 - Modified: 2024-04-28 05:29:37 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru, zabezpečuje aj tranzit do Únie 04 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 05 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 12:54