Andrej Babiš. FOTO: TASR  
StoryEditor

Vrchný súd v Prahe rozhodol o odvolaní v kauze Farmy Čapí hnízdo

14.09.2023, 11:42
Autor:
TASRTASR

Mestský súd v Prahe v kauze začiatkom roka oslobodil českého expremiéra Andreja Babiša a bývalú manažérku Agrofertu Janu Nagyovú. Proti tomuto rozsudku sa v apríli odvolal žalobca Šaroch.

Vrchný súd v Prahe vo štvrtok na neverejnom zasadnutí rozhodol o odvolaní štátneho zástupcu Jaroslava Šarocha proti rozhodnutiu prvostupňového súdu v kauze Farmy Čapí hnízdo (FČH).

Podľa stanice ČT24 z procesného postupu vyplýva, že odvolací súd zrejme prípad vrátil na opätovné konanie, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Keďže štvrtkové pojednávanie Vrchného súdu bolo neverejné, rozhodnutie senátu súd nezverejnil. Hovorkyňa súdu Kateřina Kolářová spravodajkyni TASR uviedla, že ho najprv musia doručiť stranám sporu.

image

Plusy a mínusy: Babiš stavia na skúsenostiach, kontaktoch v zahraničí a kritike Fialovej vlády

"Na neverejnom zasadnutí odvolací senát rozhodol uznesením, ktoré bude teraz písomne vyhotovené a následne rozoslané procesným stranám prostredníctvom súdu I. stupňa - Mestského súdu v Prahe," spresnila Kolářová.

Vzhľadom na zložitosť prípadu, ktorého spis má viac než 36-tisíc strán, sa podľa nej nedá písomné vyhotovenie rozhodnutia očakávať skôr než o mesiac.

"Keďže rozhodnutie vo veci dosiaľ nebolo vyhotovené ani doručené a procesné strany sa s ním teda nemali možnosť zoznámiť, nebude Vrchný súd v Prahe výsledok pojednávania komentovať," dodala hovorkyňa. Na túto zásadu podľa nej súd dbá vo všetkých prípadoch nehľadiac na ich mediálnu sledovanosť.

image

Ukrajinský web označil Babišovo tvrdenie o Poľsku za škandalózne, odmietol by pomôcť štátu v NATO

Mestský súd v Prahe v kauze začiatkom roka oslobodil českého expremiéra Andreja Babiša a bývalú manažérku Agrofertu Janu Nagyovú. Proti tomuto rozsudku sa v apríli odvolal žalobca Šaroch.

Podľa obžaloby Nagyová požiadala o dotáciu 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur) na stavbu multifunkčného centra Farmy Čapí hnízdo.

Dotácia bola určená malým a stredným podnikom. Babiš preto údajne na prelome rokov 2007 a 2008 zaistil vyvedenie spoločnosti z holdingu Agrofert a akcie previedol na svoje deti a partnerku.

Po určitom čase sa firma opäť stala súčasťou Agrofertu. Tieto prevody akcií boli podľa štátneho zástupcu účelové s cieľom získať dotáciu, na ktorú by inak firma nemala nárok.

01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:48