Severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil závod na výrobu lietadiel v meste Komsomolsk na Amure v Chabarovskej oblasti v Rusku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kim Čong-un navštívil ruskú továreň na výrobu lietadiel, v krajine zostane ešte niekoľko dní (foto)

15.09.2023, 07:32
Autor:
TASRTASR

Severokórejský vodca Kim Čong-un pricestoval do mesta svojím obrneným vlakom dva dni po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na kozmodróme Vostočnyj.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v piatok počas svojej cesty po ruskom Ďalekom východe navštívil leteckú továreň vyrábajúcu vojenské a civilné stroje v meste Komsomoľsk nad Amurom, ktoré je významným priemyselným centrom krajiny. Správa pochádza z tlačovej agentúry AFP.

Kim, ktorý iba zriedkakedy opúšťa svoju krajinu, pricestoval do mesta svojím obrneným vlakom dva dni po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na kozmodróme Vostočnyj nachádzajúcom sa neďaleko čínskych hraníc - na pozadí špekulácií, že sa lídri dohodnú na obchode so zbraňami.

Návšteva továrne na leteckú techniku

Tlačová agentúra RIA Novosti zverejnila zábery z príchodu Kimovho vlaku do mesta, kde mu pripravili červený koberec. Podľa tlačovej agentúry Interfax ho v meste privítali kvetmi, hudbou, tanečnou skupinou a slávnostnými bochníkmi chleba.

Putin v stredu po samite pre ruskú štátnu televíziu povedal, že Kim v Komsomoľsku nad Amurom "navštívi továreň, v ktorej sa vyrába civilná a bojová letecká technika". Severokórejský vodca potom pôjde do Vladivostoku, kde si prezrie ruskú Tichomorskú flotilu, univerzitu a ďalšie zariadenia.

image

Severokórejská technika je zaostalá a poruchová. Rusom však stále môže pomôcť, vraví český generál

Návšteva leteckého závodu by mohla naznačovať, čo chce Kim získať od Ruska výmenou za pomoc pri vedení Putinovej vojny na Ukrajine, analyzuje tlačová agentúra AP.

Nákup severokórejskej munície

Jeho návšteva prichádza v čase, keď americkí predstavitelia a experti tvrdia, že Moskva má záujem o nákup severokórejskej munície, ktorú by použila v konflikte na Ukrajine. Išlo by o obchod so zbraňami, ktorý je v rozpore s globálnymi sankciami.

Kimova návšteva potrvá ešte niekoľko dní, oznámil vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov bez uvedenia ďalších podrobností. Vodca KĽDR pricestoval do Ruska v utorok.

Washington varoval, že samit Kima a Putina by mohol viesť k dohode, na základe ktorej by Severná Kórea dodávala Moskve muníciu. V Južnej Kórei zasa panujú obavy, že KĽDR ako náhradu dostane od Ruska pokročilé zbrojné technológie vrátane tých, ktoré súvisia s vojenskými špionážnymi družicami, čo by zvýšilo hrozbu, ktorú predstavuje Kimov vojenský jadrový program.

image

Putin a Kim sa počas stretnutia navzájom obdarovali puškami

Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA vo štvrtok  oznámila, že Kim pozval Putina na návštevu Severnej Kórey v "príhodnom čase" a že kremeľský šéf pozvanie prijal s "potešením a potvrdil svoju vôľu nezmeniteľne pokračovať" v histórii priateľstva medzi oboma krajinami.

Peskov potvrdil, že Putin pozvanie Pchjongjangu prijal, a uviedol, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov by mal navštíviť Severnú Kóreu v októbri.

01 - Modified: 2023-09-14 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Severokórejská technika je zaostalá a poruchová. Rusom však stále môže pomôcť, vraví český generál 02 - Modified: 2023-09-14 13:01:08 - Feat.: 1 - Title: Putin a Kim sa počas stretnutia navzájom obdarovali puškami 03 - Modified: 2023-09-14 07:15:50 - Feat.: 1 - Title: Japonsko zdvíha varovný prst pred porušením rezolúcii OSN zakazujúcich zbrojné dohody s KĽDR 04 - Modified: 2023-09-14 04:39:08 - Feat.: 1 - Title: Putin prijal pozvanie Kim Čong-una na návštevu KĽDR
01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 03 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 04 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete 05 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 21:56