Ruské obrnené vozidlo je údajne zostrelené ukrajinským bezpilotným lietadlom neďaleko Andrijivky v Doneckej oblasti na Ukrajine. FOTO: Reuters/3rd Assault Brigade
StoryEditor

Ukrajinské sily dobyli Andrijivku južne od Bachmutu, uviedol generálny štáb. Rusi prišli o množstvo techniky

15.09.2023, 07:37
15.09.2023, 16:24
Autor:
ČTKČTK

O tom, že ukrajinské jednotky Andrijivku oslobodili, informovala už vo štvrtok námestníčka ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová. Jej informácie však odmietla tretia samostatná útočná brigáda.

Ukrajinské sily ovládli dedinu Andrijivka južne od Bachmutu v Doneckej oblasti na východe krajiny, informoval dnes ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej správe o situácii na bojisku.

O túto malú dedinu, dôležitú pre ruské zásobovanie, sa bojovalo niekoľko mesiacov, poznamenal server BBC News. Bieloruskí dobrovoľníci pôsobiaci na Ukrajine v takzvanom pluku Kalinovského dnes popoludní okrem toho ohlásili oslobodenie dediny Kliščijivka, ktorá leží medzi Andrijivkou a Bachmutom, asi päť kilometrov od južného okraja tohto mesta, následne ale správu stiahli.

Oslobodenie dediny

"Obranné sily (...) počas útoku oslobodili Andrijivku v Doneckej oblasti, pričom spôsobili nepriateľovi významné straty na životoch i technike," uviedol generálny štáb vo svojom rannom hlásení.

Tretia samostatná útočná brigáda, ktorá v oblasti pôsobí, označila znovudobytie Andrijivky za "kľúč k úspechu celej ďalšej ofenzívy" v regióne. Uviedla tiež, že pri bojoch bola "rozdrvená" ruská 72. samostatná motostrelecká brigáda. Podľa fotografie zverejnenej na telegrame je oslobodená osada zrovnaná so zemou. V Andrijivke pôvodne žilo niekoľko desiatok ľudí. Osada leží na železničnej trati južne od Bachmutu.

image

Kyjev hlási úspech južne od Bachmutu: Andrijivka je naša, zaisťujeme pozície. Vojaci to odmietli

O tom, že ukrajinské jednotky Andrijivku oslobodili, informovala už vo štvrtok námestníčka ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová. Jej informácie však odmietla tretia samostatná útočná brigáda, neskôr ich stiahla aj samotná námestníčka. "Situácia sa za včerajšok (štvrtok) niekoľkokrát dynamicky menila," napísala dnes Maljarová na telegrame o bojoch o Andrijivku.

V kompletne zdevastovanej Andrijivke je vôbec problém nájsť miesto, kde by sa dala vztýčiť ukrajinská vlajka, poznamenal podľa serveru Ukrajinska pravda v televíznom vysielaní Oleksandr Borodin, tlačový dôstojník tretej útočnej brigády.

Kľúčová oblasť

Portál BBC News vo svojom ruskojazyčnom vydaní napriek tomu o Andrijivke hovorí ako o "kľúčovej". Jej význam podľa neho tkvie v tom, že môže prispieť k obkľúčeniu Bachmutu, ktorého ovládnutie oznámila ruská strana v máji. Andrijivka podľa neho zároveň bola dôležitým bodom pre zásobovanie ruskej armády, keďže bola spojnicou s Horlivkou, dopravným uzlom v Doneckej oblasti, ktorý je pod kontrolou proruských separatistov.

Po správe o znovudobytí Andrijivky prišla tiež od bieloruských dobrovoľníkov z pluku Kalinovského informácia o oslobodení dediny Kliščijivka. Videozáznam, ktorý pôvodne zverejnil pluk Kalinovského, podľa serveru Ukrajinska pravda ukazoval, ako zdravotníci pluku vchádzajú do mesta. Pluk však záznam neskôr stiahol, čo podľa serveru pripomína štvrtkovú situáciu s Andrijivkou.

Ukrajinské letectvo dnes okrem toho oznámilo, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 17 ruských dronov v západnej časti Ukrajiny.

image

Pri Marjinke a Avdijivke sa situácia zhoršila. Ukrajina priznala silné útoky Rusov

Útok na bombardéry

Rusko sa tam podľa médií snažilo zaútočiť pomocou dronov iránskej výroby na leteckú základňu Starokosťantiniv v Chmelnyckej oblasti, kde má ukrajinská armáda lietadlá, z ktorých odpaľuje rakety Storm Shadow. Portál Meduza pripomenul, že tieto rakety niekoľkokrát úspešne zasiahli ciele na Ruskom okupovanom Kryme.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať povedal, že "Chmelnycká oblasť je znovu cieľom útoku. Je jasné, čo nepriateľ hľadá. Hľadajú, kde veliteľ ukryl bombardéry po udalostiach, ktoré sa nedávno odohrali pri Kryme". Vo štvrtok ukrajinská armáda zaútočila na Sevastopol a zasiahla tamojšiu lodenicu, použila na to zrejme tiež z Británie dodané strely Storm Shadow.

O explózii bez ďalších podrobností dnes ráno informoval Ivan Fedorov, starosta Rusy okupovaného Melitopolu v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Fedorov žije na území kontrolovanom Kyjevom. Melitopol podľa neho dnes zažil "nepokojné svitanie".

Podľa telegramového kanála RBK Ukrajina na Rusmi okupované mesto Nova Kachovka v Chersonskej oblasti dopadla letecká bomba z ruského bombardéra Su-34. Bomba údajne nedoletela na pravý breh Dnepra, ktorý je kontrolovaný Ukrajincami, a zasiahla obytnú štvrť v Novej Kachovci.

Informácie bojujúcich strán nemožno nezávisle overiť.

01 - Modified: 2023-09-14 14:22:01 - Feat.: 1 - Title: Kyjev hlási úspech južne od Bachmutu: Andrijivka je naša, zaisťujeme pozície. Vojaci to odmietli 02 - Modified: 2023-09-11 14:02:19 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina hlási územné zisky na východe a juhu krajiny, armáda postúpila o niekoľko kilometrov 03 - Modified: 2023-03-16 14:05:24 - Feat.: 1 - Title: Vojaka, ktorý sa priznal k vražde civilistu na Ukrajine, ruský súd odsúdil za klamstvo
01 - Modified: 2024-05-09 19:26:40 - Feat.: - Title: Nemecko zaplatí dodanie troch amerických raketových systémov HIMARS pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-05-09 16:34:05 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil zvýšenie pokút pre mužov vyhýbajúcich sa mobilizácii, armáda potrebuje vojakov 03 - Modified: 2024-05-09 14:58:07 - Feat.: - Title: Poľsko zadržalo na hraniciach ruského dezertéra, Moskva o ňom chce informácie 04 - Modified: 2024-05-09 14:31:19 - Feat.: - Title: Metsolová navštívila Kyjev na Deň Európy, vyzvala na zvýšenie podpory pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-05-09 13:07:26 - Feat.: - Title: Nový ukrajinský rekord: Aby zasiahol rafinériu, urazil dron 1500 kilometrov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 07:32