Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nigerská junta drží francúzskeho veľvyslanca v zajatí a o hlade, tvrdí Macron

16.09.2023, 09:31
Autor:
TASRTASR

Vojenskí vodcovia Nigeru veľvyslancovi nariadili, aby po zvrhnutí prezidenta Mohameda Bazouma opustil krajinu. Nestalo sa tak.

Francúzskeho veľvyslanca v Nigeri drží tamojšia vojenská junta v zajatí a blokuje mu dodávky potravín, uviedol v piatok francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Veľvyslanca Sylvaina Ittého podľa neho zadržiavajú v budove ambasády a žije iba "z vojenských prídelov", povedal Macron reportérom vo francúzskom meste Semur-en-Auxois.

"Máme veľvyslanca a diplomatický personál, ktorí sú doslova držaní v zajatí na francúzskej ambasáde... Bránia im v dodávkach jedla," spresnil francúzsky prezident s odvolaním sa na predstaviteľov vojenskej junty, ktorá v krajine prednedávnom prevzala moc. Ako dodal, veľvyslanec "sa stravuje iba na vojenské prídely".

image

Hrozba vojenského zásahu spoločenstva západoafrických štátov v Nigeri posilnila juntu, prebudila vlastenectvo

Vojenskí vodcovia Nigeru nariadili Ittému, aby po zvrhnutí prezidenta Mohameda Bazouma 26. júla opustil krajinu. Dali mu na to 48-hodinové ultimátum, čo však nebolo dodržané, pretože francúzska vláda odmietla spolupracovať či uznať vojenský režim v Nigeri za legitímny.

Vojenský prevrat v odsúdila okrem Francúzska aj väčšina susedných krajín Nigeru. Francúzsky veľvyslanec podľa Macrona "nemôže vychádzať von, je nežiaducou osobou a je mu odopierané jedlo".

Na otázku reportérov, či zvažuje jeho presun do vlasti, Macron odpovedal: "Urobím čokoľvek, na čom sa dohodneme s prezidentom Bazoumom, pretože on je legitímnou autoritou a rozprávam sa s ním každý deň."

image

Nigerská junta nariadila polícii, aby vyhostila francúzskeho veľvyslanca. Paríž jej moc neuznáva

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová podľa AFP uviedla, že ambasádor "pracuje" a zostane na svojom poste dovtedy, kým si to Paríž bude priať. Ako spresnila, spolu s veľvyslancom sa v Nigeri nachádza aj menší tím.

Macron už niekoľko týždňov odmieta výzvy Nigeru na stiahnutie francúzskeho veľvyslanca. Tento postoj podporuje aj Európska únia, ktorá požiadavku na stiahnutie ambasádora označila za "provokáciu".

 

 

01 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 02 - Modified: 2024-05-02 10:42:58 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku vznikne komisia na vyšetrenie sexuálneho násilia v kinematografii 03 - Modified: 2024-05-01 08:07:41 - Feat.: - Title: Francúzsky šéf diplomacie navštívi Káhiru, aby posilnil šance na prímerie 04 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 05 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 12:13