Donald Tusk, líder najväčšieho opozičného zoskupenia Občianska koalícia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Poľský opozičný politik bol napadnutý, vyzval šéfa vládnúcej strany, nech prestane šíriť nenávisť

22.09.2023, 17:14
Autor:
ČTKČTK

Strážcovia zákona podľa hovorkyne katovickej polície Agnieszky Žylkovej zadržali podozrivého ešte v nákupnom stredisku a vypočúvajú ho. Podozrivý bol triezvy a poslanec ho nepoznal.

Poľský opozičný poslanec Borys Budka, ktorý patrí k hlavným tváram Občianskej koalície, úhlavného súpera vládneho tábora v nadchádzajúcich voľbách, bol dnes napadnutý v nákupnom stredisku v Katoviciach. Polícia medzičasom 49-ročného útočníka, ktorý poslancovi nadával, strčil do neho a zničil mu telefón, zadržala. Budka v reakcii na incident vyzval predsedu vládnucej strany Právo a spravodlivosť, nech prestane šíriť nenávisť, uviedli poľské médiá.

"Bolo to niečo nevídané. Ten človek ma napadol tiež fyzicky, "povedal Budka podľa televízie TVN 24. Útočník podľa agentúry PAP najprv poslanca napadol slovami "tí Nemci", "tie monštrá", "tá Tuskova sviňa" a trikrát vyrazil poslancovi z rúk jeho mobilný telefón, ktorým si ho pokúšal nahrať. Prístroj nakoniec spadol o poschodie nižšie a rozbil sa.

Politické napadnutie

Poslanec vzápätí po útoku, ktorý sa odohral asi hodinu pred poludním, išiel na políciu, uviedlo vedenie nákupného strediska. Dodalo, že zaistilo materiál týkajúci sa incidentu a spolupracuje s políciou na vyšetrení okolností.

Strážcovia zákona podľa hovorkyne katovickej polície Agnieszky Žylkovej zadržali podozrivého ešte v nákupnom stredisku a vypočúvajú ho. Podozrivý bol triezvy a poslanec ho nepoznal.

image

Poľsko poprelo tvrdenia o rozsahu škandálu s vydávaním víz

"Bol to útok spáchaný z politických dôvodov. Nechcel mi niečo ukradnúť, ale napadol ma z politických dôvodov," povedal Budka a opísal útočníka ako "človeka hovoriaceho Kaczyńského jazykom" a opakujúceho posolstvo, ktoré svojim divákom vštepuje provládna televízia TVP.

"Nadával mi do Nemcov, do nacistov, do (opozičného vodcu Donalda) Tuska. Nenávisť mu do srdca vložil Kaczyński, ktorý je zodpovedný za to, že v Poľsku môže dôjsť k tragédii, "povedal.

Šírenie nenávisti

Vyzval šéfa vládnej strany, "aby okamžite pretrhol špirálu nenávisti" a "aby vydal pokyn vládnej televízii okamžite prestať stupňovať hystériu". Namiesto toho by mal zozbierať odvahu a pristúpiť na predvolebnú debatu s Tuskom.

Kaczyński je podľa Budky "posadnutý" Tuskom a útočí na všetkých okolo - "a bohužiaľ ľudia, ktorí ho (Kaczyńského) nasledujú, ho berú doslova". A tak, ak Kaczyński neprestane s útokmi, hrozí tragédia. "Prajete si, aby sa opakovala tragédia z Gdanska? "pýtal sa v narážke na zavraždenie gdanského starostu Pawla Adamowicza.

image

Poliaci budú v referende hlasovať aj o bariére na hranici s Bieloruskom

53-ročného Adamowicza 13. januára 2019 priamo na pódiu pred televíznymi kamerami počas charitatívneho koncertu napadol a pobodal vtedy dvadsaťsedemročný útočník, ktorého zadržali na mieste. O deň neskôr Adamowicz, ktorý stál na čele prístavného mesta na severe Poľska viac ako 20 rokov, zraneniam podľahol. Útočníka poľský súd tento rok v marci odsúdil po takmer ročnom procese na doživotie.

Vdova po starostovi vzápätí po vražde obvinila verejnoprávnu televíziu TVP, ovládanú PiS, z nepriameho podielu na vražde jej manžela. "Môjho muža zabili slová," vyhlásila Magdaléna Adamowiczová, podľa ktorej si vrah vybral obeť kvôli "nenávistnému jazyku" proti opozičným politikom v provládnej televízii.

01 - Modified: 2023-09-22 09:55:52 - Feat.: 1 - Title: Poľsko bude podľa šéfa tamojšej diplomacie pokračovať v pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2023-09-22 04:44:55 - Feat.: 1 - Title: Poľské letectvo po 20 rokoch čaká cvičenie pristávania na ceste pre autá 03 - Modified: 2023-09-21 18:21:19 - Feat.: 1 - Title: Naša vláda bodla Ukrajine nôž do chrbta, vyhlásil poľský expremiér Tusk
01 - Modified: 2024-05-04 10:14:41 - Feat.: - Title: Po Nemecku a Česku hlási aj Poľsko, že sa stalo terčom ruských kyberútokov 02 - Modified: 2024-05-03 11:20:56 - Feat.: - Title: Cigániková nechápe správanie PS v opozícii. Veľmi sa im divím, že tam stáli, hovorí v HNtelevízii 03 - Modified: 2024-05-04 22:15:01 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Ficova vláda si z EÚ spravila fackovacieho panáka, ale o peniaze ruku naťahuje, vraví Korčok 04 - Modified: 2024-05-02 16:22:33 - Feat.: - Title: Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, tvrdí poľský expremiér Morawiecki 05 - Modified: 2024-05-02 14:45:45 - Feat.: - Title: Poľská polícia zatkla v súvislosti s útokom na synagógu 16-ročného mladíka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 11:34