Bývalý veliteľ ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Andrej Medvedev so svojím právnikom Brynjulfom Risnesom. FOTO Reuters
StoryEditor

V Nórsku zatkli bývalého veliteľa wagnerovcov za pokus vrátiť sa do Ruska. Nedorozumie, tvrdí jeho právnik

23.09.2023, 17:33
Autor:
ČTKČTK

Andrej​ Medvedev po príchode do Nórska požiadal o azyl s tým, že má obavy o svoj život, ak ho nórske úrady pošlú späť do vlasti.

Nórska polícia zatkla niekdajšieho veliteľa ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Andreja Medvedeva kvôli podozreniu, že sa pokúšal nelegálne prekročiť hranicu späť do Ruska, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na jeho advokáta.

Medvedev tento rok v januári prekonal prísne stráženú severskú hranicu na úteku z Ruska a v Nórsku zažiadal o azyl s tým, že je ochotný svedčiť o pôsobení wagnerovcov vo vojne na Ukrajine.

Nedorozumenie, tvrdí Rusov advokát 

Nórska polícia v piatok večer oznámila, že zadržala zhruba 25-ročného muža, ktorý sa pokúsil nelegálne prekročiť hranicu s Ruskom, jeho meno však neuviedla. Totožnosť zadržaného muža odmietol oznámiť aj zástupca policajného zboru kraja Finnmark.

image

Zákaz vjazdu Rusom. Baltské krajiny zakázali príchod vozidiel s poznávacími značkami krajiny

Hranicu s Ruskom je z Nórska povolené prekračovať len na určených priechodoch.

Medvedev nórsky advokát Brynjulf Risnes agentúre Reuters povedal, že zatknutie jeho 27-ročného klienta je nedorozumením. "Bol tam hore, len aby sa pozrel, či nájde miesto, kde prekročil hranicu (v januári do Nórska). Zastavili ho, keď bol v taxíku. Vôbec nebol v blízkosti hranice... Vôbec nemal v úmysle hranicu (do Ruska) prekročiť," povedal Risnes.

Mnoho otáznikov

Medvedev po príchode do Nórska požiadal o azyl s tým, že má obavy o svoj život, ak ho nórske úrady pošlú späť do vlasti. Jeho útek zaznamenali svetové médiá ako vtedy vzácny prípad niekoho, kto zbehol na Západ a vyhlasoval, že je ochotný vypovedať o spôsobe vedenia boja v radoch žoldnierov v službe Ruska v jeho agresii proti Ukrajine.

image

Nórsky súd poslal dezertéra od wagnerovcov do väzenia za výtržníctvo a nosenie zbrane na verejnosti

Sám Medvedev tvrdil, že sa mu na hranici podarilo zdolať ostnatý drôt a vyhnúť sa ruským pohraničníkom i ich guľkám a psom. Nad pravdivosťou jeho výpovede však visí mnoho otáznikov. Mnohí odborníci sa domnievajú, že bývalý žoldnier nemohol prekročiť prísne stráženú arktickú hranicu bez cudzej pomoci.

Medvedev od svojho príchodu do krajiny opakovane zamestnáva nórske úrady. V januári ho polícia krátko zadržala za "porušenie bezpečnostných predpisov". V marci ho krátko zadržali pre chýbajúce povolenie na pobyt v susednom Švédsku, kam si podľa svojho právnika zašiel kúpiť cigarety, ktoré sú tam lacnejšie ako v Nórsku.

Chlapec vo veľkej hre

V apríli bol Medvedev v Nórsku uznaný vinným z výtržníctva kvôli bitke pred barom a z nosenia vzduchovky na verejnosti a dostal podmienečný 14-dňový trest. Súd ho však oslobodil spod obžaloby z napadnutia policajtov pri zatýkaní. Agentúre Reuters vtedy bývalý wagnerovec povedal, že sa učí nórsky a stále dúfa, že v krajine dostane azyl.

V máji potom ale Medvedev zverejnil video na YouTube, v ktorom tvrdil, že sa chce vrátiť do Ruska. Vo svojom príspevku uviedol, že si uvedomuje, že ho toto dobrovoľné rozhodnutie môže stáť život, ale pripadá si vraj "ako nejaký chlapec vo veľkej hre", ktorú už nechce hrať.

image

Zavraždia ma? Možno. Dezertér od wagnerovcov sa chce vrátiť do Ruska, pokoj v Nórsku nenašiel

Advokát Risnes povedal, že jeho klient má právo vrátiť sa do Ruska, ak bude chcieť, ale pre jeho bezpečný návrat "sa musí ešte veľa vecí zmeniť".

Dňa 23. augusta sa počas letu z Moskvy do Petrohradu za nevyjasnených okolností zrútil súkromné lietadlo zakladateľa wagnerovcov Jevgenija Prigožina, ktorý haváriu neprežil.

Dva mesiace predtým sa Prigožin priamo vzoprel vedeniu ruskej armády, stiahol svojich žoldnierov z ukrajinského frontu a poslal ich na Moskvu. Ťaženie však na pol cesty zastavil a po dohode sprostredkovanej bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom súhlasil s odchodom svojich mužov do Bieloruska.

01 - Modified: 2023-09-23 15:44:36 - Feat.: 1 - Title: V Mali havarovalo lietadlo ruskej výroby Il-76. Úrady popierajú, že patrilo wagnerovcom 02 - Modified: 2023-09-23 12:04:17 - Feat.: 1 - Title: Prelomili sme Surovikinovu líniu, to už nie je naša najväčšia starosť, povedal generál 03 - Modified: 2023-09-23 10:42:24 - Feat.: 1 - Title: Úder na srdce Čiernomorskej flotily prišiel v pravú chvíľu. V budove veliteľstva rokovali generáli 04 - Modified: 2023-09-22 20:37:40 - Feat.: 1 - Title: Rusko zvýši budúcoročné výdavky na obranu o štvrtinu. Armáda dostane viac než dôchodcovia 05 - Modified: 2023-09-22 20:14:21 - Feat.: 1 - Title: Raketový úder Ukrajiny na Kryme: Sídlo Čiernomorskej flotily je v plameňoch, vojak je nezvestný
01 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 05 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:54