Predseda výboru Snemovne reprezentantov pre súdnictvo Jim Jordan. FOTO: Reuters
StoryEditor

Snahu byť na čele snemovne USA ako prvý oznámil Jordan, kandiduje aj Scalisa

04.10.2023, 21:39
Autor:
ČTKČTK

Americká snemovňa ešte nikdy takýto vývoj nezažila a Kongres teraz prechádza nevyspytateľným obdobím, keďže Kevin McCarthy žiadneho zjavného nástupcu nemá.

Prominentný kongresman Jim Jordan dnes ako prvý republikán oznámil, že sa uchádza o post šéfa americkej Snemovne reprezentantov, z ktorého bol pri utorkovom historickom hlasovaní po deviatich mesiacoch odvolaný Kevin McCarthy. Podľa amerických médií kandiduje tiež Steve Scalisa, ktorý bol doteraz druhým najvyššie postaveným parlamentným republikánom. Špekuluje sa však aj o ďalších menách.

"Áno," povedal dnes novinárom Jordan, keď sa ho v Kongrese pýtali, či chce byť McCarthyho nástupcom. Už predtým mu niektorí republikáni začali vyjadrovať podporu v internetových vyhláseniach, vrátane Matta Gaetza, ktorý spustil hlasovanie o odvolaní doterajšieho predsedu.

Ku Gaetzovi sa v utorok pripojilo ďalších sedem rebelov, čo spoločne s hlasmi všetkých demokratov stačilo na McCarthyho zosadenie.

image

Biden podpísal zákon o pozastavení platnosti dlhového stropu, zachránil USA pred platobnou neschopnosťou

Náročné obdobie

Americká snemovňa ešte nikdy takýto vývoj nezažila a Kongres teraz prechádza nevyspytateľným obdobím, keďže McCarthy žiadneho zjavného nástupcu nemá. Kríza prichádza v čase, keď majú zákonodarcovia asi šesť týždňov na naplánovanie ďalšieho financovania federálnej vlády, zatiaľ čo Biely dom volá tiež po vyčlenení nových prostriedkov na podporu Ukrajiny.

Po vyhrotení sporov v Republikánskej strane však bolo zasadnutie snemovne prerušené, pričom začiatok voľby nového predsedu sa čaká budúcu stredu. Cesta k zvoleniu pritom bude pre ktoréhokoľvek kandidáta trnitá, vzhľadom na to, akú tesnú väčšinu republikáni majú.

O Jordanovi ako o možnom predsedovi sa hovorilo už v januári, keď McCarthy potreboval na zvolenie 15 kôl hlasovania. Jordan je aktuálne predsedom parlamentného výboru pre súdnictvo a v posledných rokoch patrí 59-ročný zástupca štátu Ohio k výrazným tváram Kongresu.

Vyšetrovanie

Oddaný spojenec exprezidenta Donalda Trumpa je okrem iného zapojený do vyšetrovania krokov jeho nástupcu Joea Bidena, v minulosti tiež viedol republikánsku frakciu Freedom Caucus, ktorej členovia hlasovali za odvolanie McCarthyho.

Jordan dnes novinárom povedal, že si myslí, že dokáže republikánskych kongresmanov zjednotiť. Podľa reportéra televízie CNN tiež uviedol, že nesúhlasí s urýchleným prerokovaním ďalšej podpory Ukrajiny.

Medzitým z radov jeho straníckych kolegov zaznievala tiež podpora pre Scaliseho, ktorého niektorí komentátori považujú za favorita nadchádzajúcej voľby. 

Denník The New York Times poznamenal, že dlhoročný zákonodarca z Louisiany aktuálne podstupuje chemoterapiu kvôli rakovine krvi. Podľa médií však už začal obvolávať svojich straníckych kolegov v snahe získať ich na svoju stranu a tiež im rozposlal odkaz, v ktorom ich žiada o podporu.

Ako o možných kandidátoch sa špekuluje tiež o Tomovi Emmerovi, čo bol doteraz tretí najvyššie postavený republikán v snemovni, alebo o kongresmanovi z Oklahomy Kevinovi Hernovi.

01 - Modified: 2023-10-03 15:20:41 - Feat.: 1 - Title: McCarthymu hrozí odvolanie z čela americkej snemovne už dnes. Som optimista, tvrdí 02 - Modified: 2023-09-14 05:47:20 - Feat.: 1 - Title: Senátor Mitt Romney sa nechce pokúsiť o znovuzvolenie; kritizuje Trumpa i Bidena 03 - Modified: 2023-09-13 08:07:16 - Feat.: 1 - Title: Rok po smrti Amíníovej schválila Snemovňa reprezentantov USA sankcie voči Iránu
01 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 02 - Modified: 2024-04-28 09:39:08 - Feat.: - Title: Útoku Izraela na Rafáh môžu zabrániť len Spojené štáty, myslí si predseda palestínskej samosprávy 03 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 04 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 05 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 17:21